SweetMuslimah.com

Monday, February 2, 2015

Ayam bakar kabsah

Lunch tadi masak yang senang-senang je. Ye lah, duduk bujang, ikut tekak sendiri jek nak masak ape, kan? Hihi. Sedap ke tak sedap, belakang cerita. Yang penting makan.

Selongkar peti ais tengok ape yang ada. Jeng jeng jeng, ada ayam la. Hehehe. Kata nak jaga kesihatan *kononnye-_-*  tak jadi buat ayam goreng feberet tuh. Asyik makan makanan bergoreng, tak elok jugak kan? So, decide nak buat ayam bakar. Tapi nama dia spesel sikit, Ayam Bakar Kabsah:)   <<<< Beso beso sikit tajuk bagi korang nampak. Ekekeke.

Senang nak pengsan cara dia:

Resipi ayam bakar kabsah  <<<Ini kalau boleh panggil resepi. Cara masak lagi sesuai agaknya -_-
  1. Bersihkan ayam, lumur dengan garam, rempah kabsah, kicap manis sikit, sos cili sikit (kalau nk rasa pedas-pedas) 
  2. Perap dlm setengah jam. (Lagi lama lg best) 
  3. Bakar dalam oven selama 40minit , 180°. (Setting ikut oven masing-masing) 
  4. Dah siap.

Cepat dan senang kan? Cuba buat, rasa macam ayam teriyaki pun ada!



Peha ayam seksi yang dah siap kena perap. Letak je atas dulang. Kita bako. Kita bako.




Kualiti gambar yang super duper gojes sebab henpon pun terlebih canggih. Hihi. 
Aku guna je gambar yang letak kat fb, aci aje kan? 


Kenapa nama dia ayam bakar kabsah? Sebab dimasak oleh Cik Kabsah? No no no. Sebab ayam diperap dengan rempah arab kabsah. Sedap wooo. Dapatlah rasa feeling-feeling makan ayam Kenny Rogers. Duduk Tawau, jadi kreatif sikit sekarang. Wohooooo * Malu Iools puji diri sendiri*


Resepi aku memang jenis yang cepat, mudah dan ringkas. Guna 2, 3 bahan je dah cukup. Tapi hasil dia gojes!  Makan sedap, hati senang, badan pun bertambah boolat.


So, Bon appetite:)


Untuk resepi lain menggunakan rempah Chef Ammar, boleh klik:
 
Ayam bakar kabsah
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

2 comments

Tulis comments

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+