SweetMuslimah.com

Monday, February 9, 2015

Adakah blog anda Mobile-Friendly?

Phewww. Lega. Aku tukar template blog kepada template yang baru. Perasan tak? Eheh.

Tukar kepada template blog yang lebih friendly atau biasa kita dengar mobile-friendly. Apakah mobile-friendly web ni?

Sumber: google

Dari google:

"Have you ever tapped on a Google Search result on your mobile phone, only to find yourself looking at a page where the text was too small, the links were tiny, and you had to scroll sideways to see all the content? This usually happens when the website has not been optimized to be viewed on a mobile phone.


This can be a frustrating experience for our mobile searchers. Starting today, to make it easier for people to find the information that they’re looking for, we’re adding a “mobile-friendly” label to our mobile search results"

Yang aku merahkan. Itu yang pihak Google tekankan untuk sesebuah web itu TIDAK diklasifikasi sebagai Mobile-Friendly. Kerana web itu tidak dioptimumkan untuk paparan henfon, tab dan sebagainya, Sampai korang kena skrol ke tepi, ke tengah, besar / kecilkan paparan untuk dapat paparan yang sesuai.

Kenapa pentingnya web / blog kita menjadi lebih Mobile-friendly? Sebab, ramai pengguna sekarang, termasuk blogger yang suka melayari blog / kemaskini blog dengan menggunakan peranti pintar (IPhone, Samsung Galaxy, Samsung Note.....). Kalau saiz paparan yang keluar pada phone tak sesuai, kan dah buat perasaan jadi terencat? Spoil orang Inggeris kata. Hihi:p

Boleh juga menggunakan fungsi mobile blogspot seperti begini, tetapi, rugi pelawat yang datang tak akan nampak widget-widget canggih yang dah korang buat. Iklan Nuffnang korang juga pun mungkin terjejas. Ini disebabkan pelawat tak nampak iklan Nuffnang itu. Bila pelawat tak nampak iklan, macam mana income nak naik?

Jadi, aku nak kongsikan antara beberapa web yang kita boleh buat pengujian, sama ada blog / web kita, Mobile-Friendly atau tidak.


1. http://www.responsinator.com/

iPhone 5 potrait

iPad potrait

iPhone 5 landscape & Nexus 4 potrait


Korang boleh uji dengan macam-macam peranti kat sini. Go on. Have a test:)


2. https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/


Yes, This page is mobile-friendly;)


Korang boleh test ye. Mana tahu lepas ni, trafik blog meningkat dengan banyak?All the best:)




Adakah blog anda Mobile-Friendly?
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

6 comments

Tulis comments
avatar
February 9, 2015 at 4:06 PM

Hehehhe. Lepas baca entry ni, terus cuba.

Hehehhe. Mobile friendly. Hehehhe.

Terima kasih yer.

Reply
avatar
February 9, 2015 at 4:19 PM

waahh good info. saya dah buat!

hehee

Reply
avatar
February 9, 2015 at 5:27 PM

nak lagi friendly mobile, tambah pula mesra pengguna...cuba tips ini - http://www.bakul2011.com/2015/02/blog-lulus-ujian-mobile-friendly-test.html.

pasti bounce rate anda. akan menurun...

Reply
avatar
February 9, 2015 at 6:33 PM

Tahniah, anda mobile-friendly. Hihi

Reply
avatar
February 9, 2015 at 6:35 PM

Awak dah buat? Bagus! Lepas ni, kalu trafik mencanak naik jgn lupe blanje aiskrim 20sen:)

Reply
avatar
February 9, 2015 at 6:37 PM

Sy dah cuba yg google tools mobile friendly ni. Ada di post no.2. Tp, untuk reduce bounce rate belum sempat lagi. Thanks for the info. :)

Reply

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+