Saturday, January 31, 2015

Goodbye En. Gazari and welcome aboard En. Rashid

Goodbye En. Gazari and welcome aboard En. Rashid

Susulan daripada kenaikan pangkat beberapa pengarah kolej komuniti serata Malaysia, dari gred DH52 ke DH54, terjadi pertukaran pengarah di kolej aku. Pengarah lama, En. Gazari kembali ke kampung halaman, Melaka (bestnye dah boleh balik kampung sendiri, uhuhuhuhu). Pengarah baru yang menggantikan beliau, En Rashid pula kembali ke sini setelah merantau selam 14 tahun? Lebih kurang macam tu lah.

So, staf kolej ada mengadakan majlis perpisahan, sekali gus meraikan kedua-dua pengarah ni. Mula-mula, kami nak buat secara rahsia *RAHSIA SANGAT-_-* , tapi, last-last bocor, sebab invitation send to all staff via FB. Kantoi  orang yg diraikan tahu. Hihi.

Majlis diadakan di Hotel Emas, Tawau dengan tema pakaian kasual. Siap ade tema tau uools. Kalau lari tema, balikkkkkk, TUKAR BAJU SEKARANG!!!. Ekekekeke. Semua staf share-share duit nak bayar sewaan dewan + makan makan ni. Nasib baru lepas gaji, loaded jugak la poket. Takdelah kedekut nau nak keluarkan duit. (Ade tambahan dari duit kelab staf jugak. TQ Kelab Staf. I lap U all la, meow-meow-meow)


Tak ada jemputan boleh balik




Sedap sangat makanan kat meja VIP tu sampai tersenyum lebar je. Aku tau, kat meja sana  ade extra menu, udang. Nyum nyum nyum. Dah sebab tak dapat udang dinner malam tu, terus aku beli udang buat stok kat rumah. Aku yang masak, aku sorang makan. Puas hati. Hehehe*dasar kuat makan*



Staf yang datang, mentang-mentang pakaian kasual, dah macam K-Pop pun ada. Hihi. Tuan tanah pakai jubah hitam, tudung biru. Nampak tak, terselit di tepi-tepi kiri tu? Sipi-sipi lagi nak terkeluar frame gambar. Siap buat peace yooowww lagi

Esoknya pula, berlangsung majlis ringkas, dihadiri semua staf dan pelajar perhebat kolej, untuk menghantar En. Gazari pulang. Hantar di perkarangan kolej aje ye! Jangan kata kami mengelat! Hihi. Oh ye, buat yang tak tahu, Perhebat adalah anggota tentera yang sedang mengikuti pengajian sijil secara sepenuh masa di kolej komuniti, yag akan berpencen tak lama lagi. Kiranya ada MOU antara kolej dengan pihak ATM. 

Punch card terakhir di Tawau






Sesi bersama staf. Masa ni dah start sedih sikit. 



Nampak gagah lagi tak brader-brader Perhebat ni? Ekekeke

Selamat jalan bos! Semoga lebih cemerlang, gemilang dan terbilang di tempat baru. Walaupun aku sempat berpengarahkan (ade ke perkataan ni?) En. Gazari ni hanya selama 2 tahun setengah, tapi banyak ilmu dan pengalaman yang dapat dicungkil.

Orangnya kelakar, understanding (even kadang-kadang mulut ade bising), tapi hati dia baik. Teringat lagi masa mula-mula lapor diri di Putrajaya, aku dengan Amal nak mintak extend lapor diri di Tawau sehari lewat. So, kitorang call kolej, dan pihak kolej berikan phone no. En. Gazari. Masa 1st call pun dah dapat tau yang bos ni jenis happy-go-lucky punya orang. Tambah-tambah dengan orang kampung (Melaka, Amal orang Melaka). Ewah, lagi banyak cerita nak kabar. Hihi.

Ilhamdulillah, selama ni, cuti nak balik kampung sentiasa diluluskan. ! TQ bos sebab memahami perasaan anak perantau macam kitorang!

Semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan usia. Bon voyage bos! Semoga bertemu lagi di semenanjung;) 



Baca selengkapnya

Amalan menjemput rezeki. Tips mudah tetapi perlukan usaha yang berterusan.

As salam, hai, buat hujung minggu macam ni? Bersihkan rumah? Basuh baju? masak sedap-sedap untuk family? Wah. Untungnya. Aku? Di ofis, dengan beberapa orang officemate yang 'konon berdedikasi' >_< nak siapkan dokumen dan nak menanda kertas pelajar, kena siapkan untuk validasi MQA hari Khamis ni. Doakan kami berjaya ya!

Pagi tadi bangun lambat-_-.. Jangan salah faham ye, dah bangun awal, tapi boleh pulak sambung tido di kusyen di ruang tamu. *Jadi istilahnya sama jugak, bangun lambat jugak kan?* 

Bangun, mandi, then tengok phone. Aik, ade orang tanya pasal Jubah Sofea laaaaa. Sejam yang lalu  -_-     *Kalau tak sambung tido tadi mesti boleh reply on the spot*

Jadi, tips paling biasa, yang selalu buat telinga berdarah, yang selalu mak-mak kita jeritkan, tapi kita buat derk, adalah bangun awal. Jangan biasakan tidur selepas subuh. Betul? Kan? Tak ada reason ye, mak-mak kita nak bebel kat telinga anak dara yang pemalas, suka tidur sampai tengahari benda-benda gitu suka-suka je. There's must be a strong reason behind it. Sebabnye itulah tadi diatas tu. 

Tips menjemput rezeki, Amalan menjemput rezeki

Jadi, rezeki yang tak disangka, datang dalam bentuk yang kita tak sangka. Dalam business satu hal, dalam kehidupan pun satu hal. Kesihatan yang baik, keluarga yang bahagia, dapat collegue yang memahami dan boleh bertolak ansur, juga merupakan rezeki dalam kehidupan. Tak semestinya rezeki dalam wang ringgit semata-mata ya!

Jadi, sis +Nana Macarona  dalam blog beliau, ada berkongsi beberapa tips  "Mudahnya Menjemput Rezeki" yang beliau praktiskan.  Ade jugak tips tu aku tengok. aku ade jugak buat, tapi tak konsisten. :(

Bak kata sis Nana:

"Nana juga percaya, rezeki itu bukan untuk kita cari, tetapi untuk kita jemput.. Rezeki Allah dah tetapkan untuk setiap orang.. Rezeki tidak pernah tersilap tuan.. Tapi kita boleh jemput rezeki itu dengan beberapa amalan"

Mungkin jugak korang pun ada amalkan, tapi, mana tahu, ade yang boleh ditambah dalam kehidupan seharian? Jum, aku kongsikan.

1. Ayat seribu dinar
Tips menjemput rezeki, Amalan menjemput rezeki

Baca dan hadamkan maksud ayat 1000 dinar tersebut. Ayat 2 & 3 surah Taha ni, aku percaya ramai yang hafal. Aku pun hafal jugak. Tapi, baca bila-bila rasa teringat je -_-
Dan, tak faham keperluan baca ayat ni. Tapi sekarang, dah baca translation ayat ni kan? Inshaa Allah, boleh diamalkan dengan berterusan:)

Antara kelebihan mengamalkan Ayat Seribu Dinar ialah:
  • Memperoleh kemurahan rezeki yang tidak disangka-sangka
  • Mendapat jalan keluar daripada segala masalah dan kesulitan
  • Mendapat perlindungan daripada segala musibah dan bencana
  • Jika berperang InshaAllah tidak akan cedera binasa kecuali sudah sampai ajal
  • Allah akan menunaikan segala hajat dan memberi kemudahan dalam setiap urusan
P/s: Baca 10 kali setiap kali selepas solat, dan 3 kali setiap sebelum tidur. Nak keluar rumah untuk buat perbuatan yang baik (eg: kerja), pun boleh baca:)

2. Baca Al-Quran dengan Instiqamah

Ok, yang ni aku memang malu nak admit, tapi nak bagitahu jugak. Aku memang baca Al-Quran, tapi, ikut sempat je . Masya Allah. Tulisan Allah ni aku baca ikut dan, baca surat khabar boleh pulak setiap hari. Malu betul dengan Allah. Malu dengan diri sendiri.


Al-Quran kan makanan jiwa, soul. Nak bagi ketenangan jiwa, baca kalam Allah. Nak carik jawapan kepada persoalan, semua Allah dah bagi hint dalam Al-Quran. *Ni tak, orang kita sekarang, termasuk aku* suka google je dan terima tanpa usul periksa. Why dont kita kembali kepada Qalamullah. 


Baca dan hadamkan maksudnya. Praktis dan instiqamah dalam membaca, insyaAllah, aku percaya ada fadhilat yang tersembunyi, yang sebelum ni kita tak nampak, akan muncul.


Percaya kepada takdir, dan rezeki yang telah Allah tetapkan. Aku pun, masih banyak yang perlu diperbaiki. Long way to go. Perubahan yang besar, dimulakan dengan langkah yang kecil. Chill, have fun and enjoy your life:)


Till then. bai.

Tips menjemput rezeki, Amalan menjemput rezeki

Baca selengkapnya

Thursday, January 29, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma Daripada Nile.com.my

Hai. jalan-jalan tadi, nampa ramai blogger yang update pasal Nile-nak-bagi-produk-percuma-bernilai-RM150. Wow. Gojesnya! Sebagai wanita yang sukaaaa sangat shopping, online shopping lagi lah *pandai online shopping sejak duduk sabah -_-Ini membangkitkan nafsu shopping ni. Hehehe.

Kita tak kira, nak jugak ikut join. Giveaway ni akan tamat pada 15 Februari 2015. Sebanyak 5 orang pemenang yang berjaya akan menerima barangan yang dipilih daripada Nile bernilai RM150 tau!.  

Jadi, menang ke kalah ke, tak kisahlah kan? Asalkan ada usaha. Lagipun, nak jugak compete dengan rakan-rakan blogger baru kenal. Hihihi. 





Pernah shopping di Nile? Nile ni gedung shopping yang menjual macam-macam, pakaian, lelaki, wanita, pakaian muslimah, skarf, kasut, henbeg, mobile accecories, barangan keperluan baby, barangan kesihatan (yoga tools, swimming dan banyak lagi) pada harga yang berpatutan. Affordable. Dan banyak pilihan sampai jadi konfius. rasa macam nak beli semua.! *Inner thought seorang penshopping tegar* -_-

Tak caya pergi bukak Nile.com.my. Surf dan naik gila disitu ya! 

Jadi, dengan RM150, apa yang aku boleh dapat? Apa yang jadi idaman kalbu aku yang Nile ada? Meh kita pilih-pilih.


RM 62.90




RM 24.20


RM 6.90

RM 18.30

RM 34.90


RM 2.20

Jadi, tambah semua RM 62.90 + RM 24.20 + RM 6.90 + RM 18.30 + RM 34.90 + 
RM 2.20 = RM 149.40

Kurang RM 0.60 je. Precise shopping. Yey!
.
.
.
.
.

Cepat-cepat join jum. Dah siap entry, boleh email kepada : give_away@nile.com.my

beserta details: 

CNY Giveaway 2015 (nama penuh anda)

Link blog:
Nama Penuh:
No. Telefon:

Diingatkan lagi sekali, tarikh tutup adalah pada 15 Februari 2015 jam 11.59 malam. Moh ler kita. Mana tau dapat barang free. Best woh. Nanti, promote-promote la Nile.com.my kat kawan-kawan ye. The more the merrier:)



Gambar: Kredit Nile.com.my

Baca selengkapnya

Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen #3

Sejak konon baru rajin semula berblogging setelah bertahun biarkan blog ini bersawang, baru aku rajin buat blogwalking. Jalan-jalan cari pasal didunia maya. Ehehehehe. Dan, hari ni, hasil blogwalking, terjumpa pulak ini:



---------sila klik banner--------

Pemilik blog ni, cikgu Ayuni Rafilah buat mini lucky draw, dah masuk pusingan ketiga tau! Canggih tak? Dan kali ni, kebanyakan hadiah berkenaan penjagaan diri dari Avon dan Pamoga Vida Beauty.

Pamoga Vida Beauty?? *Ala, company yang femes dengan Que Putih, nak jadi glemer x?* ^_^




Jom ramai-ramai kasi gegak gempar meriahkan contest ni. Pemenang dipilih melalui random.org.

Tarikh akhir penyertaan : 31 Januari 2015 (Sabtu). Lagi 2 hari je. 



"Nak putih, nak putih, nak putih"

Baca selengkapnya

Wednesday, January 28, 2015

Selalu makan buntut ayam goreng?

Malam Isnin yang lepas, aku dan Kak Aini buat ala food-hunting la konon. Mencari tempat-tempat makan best, hasil recommendation kawan-kawan. Maka, sebagai seorang yang sangat mempercayai etika persahabatan, aku sangat percaya bahawasanya tempat makan tersebut sangat awesooomme

So, let's us be a predator and hunt the awesome food!! Yehaaaaaa   *sila keluarkan gigi taring dan air liur menjejeh-jejeh macam movie Alien vs predator*

Tapi, sebelum itu, singgah dulu 1Homeware Tawau. Beli barang letrik dulu. Wayar, mentol dan entah apa lagi. First time sampai sini, walaupun 1Homeware ni dah beberapa bulan wujud. Besar dan ada stail kilang. Kalaulah aku ada rumah sendiri / dah kawen dan ada anak, mau meroyan, gila dunia kat sini (tak kawen lagi pun dah selalu meroyan) *rolling eyes*


 


Kita dah jumpe Kak Aini, snap sikit gambar dia, hehehehe^_^

Nun jauh disanaaaaaa, bolehkah ku sampai



Bahagian barangan elektrik. Ada banyak pilihan sampai jadi rambang mata *aku selalu je rambang mata, ntah hape-hape ntah*

Tengok harga deep fry cooker dalam RM1++. Multi-purpose cooker RM1++ jugak. Memang harga standard cam gitu eh?

Tak sampai habis menjelajah dunia 1Homeware ni, sesungguhnya masa amat mencemburui kita. Dengan ini, saya merasmikan pembukaan kedai ini......Pang sedas!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tujuan utama anak dan mak dara keluar malam-malam adalah nak makan buntut ayam. Hehehehe. B-U-N-T-U-T ayam? Seriously? Kenal buntut ayam tak?

 Nah, kasi up lagi untuk lagi jelas. Macam love-love gitu bentuk dia. Awwww. Eiffel, Im In Love
 

Kedai yang kitorang pegi ni nama dia "Goreng-goreng". Semua makanan dia, goreng-goreng je yang ada. Ala, macam goreng-goreng yg kat pasar malam kita. Bezanya, pasar malam semenanjung dah siap goreng banyak-banyak. Tinggal kita ja yang pilih dan beli cucuk-cucuk goreng yang da sejuk tu.

Kat sini, kita pilih. Lepas tu baru dimasak. Jadi, dah pilih yang nak dimakan *pilih macam nak makan seploh orang, berkat compartment besar*, buntut ofkos termasuk dalam menu, kepak ayam dan juga pedal 2 ketul.




Macam ni hasil gorengan tersebut. Lupa nak roger uolls, kepak, buntut and the geng tu semua diperap dengan rempah, tak tahu rempah apa. Nak tanya tuan kedai risau, nanti tuan kedai ingat kami pesaing yg datang untuk dapatkan ramuan rahsia Krabby-Patty. Maka kami pun senyap.

Oder jugak meehon goreng bodo. Kenapa bodo? Sebab mee-hon dia memang kosong, masak guna kicap je semata-mata. Tauge yang gagah perkasa-sedut-banyak-air pun takde!

Muka mak dara yang eksaited. Katanya buntut ni peberet beliau. Eceh. Sudah jumpa buntut, adik suda tidak berjumpa lagi-------< Peribahasa baru untuk hari ini.

Di Tawau ni, makanan diorang very la the simple tau korang. Sebagai contih, tengok lah yang aku makan ni, setakat goreng buntut, who-the hell-yang-nak-datang-makan-ramai-ramai?

Tapi, see it to believe it.(Cewah, speaking London pulak) . Citarasa diorang memang simple. Malam tu kami datang, tak lama lepas tu, sekejap je dah ramai orang. Sampai tak cukup meja! 

Most of Tawau / Sabahan, diorang tak makan lauk yang bersantan dan pedas sangat. Masak kari, lemak-cili-api-daging-salai feberet aku tu, jangan harap nak jumpa kat sini. Kedai sup paling fofuler kat sini, Restoren Maskur, dah bukak sampai 4 cawangan. Berjaya tak berjaya? Jual sup tu. Lagi terer dari Ani Sup Utara.


-------Kembali kepada topik B-U-N-T-U-T. Roger & Out--------


Tapi,

Rupanya memang indah kabar dari rupa, begitu juga rasanya. Pada aku, rasanya kurang 'kick' atau 'in'. Bak kata orang putih, tak kena citarasa. Tapi , still habis ye, lechen;p

Gara-gara tak puas hati, esoknya lepas kerja, terus aku berdesup beli buntut ayam. Balik rumah, perap dengan kunyit dan garam. GORENGGGGG. Dan rasa dia?   

Ofkos aku masak lagi sedap! Ekekekeke. Persembahkan, L-O-V-E goreng kunyit yang super duper sedap sampai aku boleh makan solo setengah kilo. Gaya hidup ini berpotensi menaikkan dan memberanakpinakkan babat-babat di perut. Sekian.
Hai buntut! Apa khabar?

P/s: Datang Tawau kena rasa makanan eksotik diorang. Jangan lupa ya!
Baca selengkapnya
Mini Giveaway By azhafizah.com

Mini Giveaway By azhafizah.com

Assalam. Hai.

Jalan-jalan carik pasal blogwalking tadi, terjumpa pulak dengan contest terbaru dari azhafizah.com. Mini segmen sebenarnya. 

Aku nak sangat join contest ni. Sebab hadiah dia ni: NURRAYSA BEAUTY SOAP. Sejenis sabun papaya rasanya, dikatakan bagus untuk kulit berminyak, berjerawat, berparut macam aku. Harus dicuba! Mana Tau jadi gojes macam retissss. Hai hai hai. Tinggi saham I nanti uolls. Ekekeke.

***************************
***************************

Tarikh tamat riwayat contest: 30 JANUARI 2015

Jom, join ramai-ramai.

*Keyakinan diri tu penting, harus bawak-panjat-bukit-bawak-naik-kapal-terebang-untuk-menghadapi-masa-depan 

*Entah sejak bila suka cakap pasal masa depan?*


Baca selengkapnya

Tuesday, January 27, 2015

MQA nak datang. Mari kita lompat bintang guling-guling sama-sama


Tinggal lagi beberapa hari aje lagi pihak Malaysia Qualification Agency (MQA) nak datang untuk buat lawatan penilaian kurikulum di kolej. Dalam beberapa hari ni jugak, memang jadi super duper bizi la konon, seolah-olah tenggiling yang berjumpa dengan sarang semut, pasti nampak sangat berdedikasi - sebelum ni banyak rehat je, padan muka - *wink wink*

Kebetulan pulak, tarikh kedatangan (cewah, baku nye ayat!) pihak MQA dah hampir sangat dengan tarikh peperiksaan akhir pelajar. Oh, bagus. Kena siapkan markah-markah penilaian pelajar seminggu awal! 



Nah, 3 set soalan yang belum diperiksa. Sebenarnya ada banyak lagi yang belum diperiksa. Bertimbun belakang kerusi. Kan aku rajin sangat sebelum ni. Sekarang berteriak sampai keluar anak tekak pun tak berguna sudah. Mekap 10 inci pun, sambil kerdip-kerdip-bulu-mata-pelsu-gam-uhu pun tak berjaya nak mintak extend lagi sejuta minggu. 

Laksana kata Karam Singh Walia, "kera dihutan disusukan, anak dirumah dibiar lapar"

Eh, apakah kata perlaksanaan itu?


Baiklah, nak sambung menanda kertas lagi. Sambil kite promot blog kite kat situ. Awak, awak, awak nampak tak?*hembus-hembus-bulu-idong*  

Pang. Lempang sampai koma.


P/s: Hepi read :). Boleh share pengalaman korang kena audit / lawatan pdp kat sini. 

Baca selengkapnya

Monday, January 26, 2015

Kak Yan gojes dah kawen

Hari ahad lepas, sepupu aku, Noorlita Ereyanti, atau nama glemer ala retis yg family panggil Kak Yan, dah kawen. Nikah dan resepsi berlangsung pada hari yang sama. Bagus kan? Jimat masa dan tenaga, duit, makanan dan semualah. Dan yang paling penting, semua orang satu family dapat berkumpul pada hari yg sama.

Kalau buat nikah hari lain, sanding hari lain. Eh, penat la cik bedah. Nak masak 2,3 kali.Huuuuuh, angan-angan kayangan aku pun esok-esok nak buat cenggitu la *entah bila langsungnya pun x tau* rolling eyes*

Lokasi yg menjadi tempat idaman kalbu majlis resepsi Kak Yan adalah di Restoran Istana Bambu. Dekat Ampang rasanya. Jangan tanya aku. Aku x pernah sampai lagi. Sob sob sob

Ada sawah padi la. Agak-agak nak belajar menanam, lepas nakan korang boleh terjun dalam bendang ni

Itu semua model-model tak berbayar nak promot restoran ni. Amboi. Perkara wajib buat bila sampai tempat cantik, *selfie*

Dah, stop it. Kan kita nak highlite pengantin baru?

Sedang aqad nikah. Tunjuk tangan je untuk bagi unsur saspens.

Taraaaa. Dah x saspens. Introducing to u, the groom and the bride. Nampak tak sinar nur cahaya kegembiraan? Maksudnya kawen rela ye! Uols jgn nk buat spekulasi liar.

Tabik hormat kapitan! Homai homai. Pengaruh Hairul Azreen kuat ni!

Aqad nikah dekat Masjid Paya Jaras rasanya. Lepas je selesai aqad nikah, pengantin dan barisannya terus ke Restoran Istana Bambu untuk resepsi. Lauk makanan tengahari. Dengar cerita, lauk semua mahvelous. Kan siap pakej angin sepoi-sepoi bahasa sawah padi, memang lagi berseleralah jadinya. Gud strategi babeh.

Pengantin baru sampai. Naik kereta lain yah. Baru boleh manja-manja. *matilah kena piat telinga*



Pengantin bersama pembawa dulang hantaran yg terdiri daripada lelaki gagah perkasa. Yg baju merah tu, asyik interframe gambar pengantin tu, adalah pengapit pengantin perempuan

Pelamin yg simple, tapi just nice untuk majlis resepsi ni. Sebab yg nk difokus adalah kegorjesan pengantin, bukan kerusi dia




Kan kan kan. Nampak tak seri pengantin tu? Gojes mcm ni la yg nk ditonjolkan. So, enjoy pengantin posing. (cantik pulak gabungan warna hijau dengan cekelat)* blush cheeek*

Haip, Sara, why u tunjuk u punya spender? 
.
.
.
Eh, salah, pakai rompers rupenye. 
Jangan cari daku disitu, daku tiada. Hanya boleh kata "di angin lalu kusampaikan kerinduan"

Selamat pengantin baru Kak Yan dan suami. Semoga berbahagia bersama sehingga ke syurga. Sori i can't make it to your wedding, tapi doa Ira sentiasa bersama akak.

Btw, in picture u look gorgeous. And i believe, in real situation pun, u must be looking really really hot and spicy. Aummm. Eheh. Stay gorgeous and we love you. Muah.

Kredit: Fb




Baca selengkapnya

Followers

Google+