SweetMuslimah.com

Friday, September 19, 2014

Teachers or cheaters?

Tak pasti surat khabar ni tarikh berapa hari bulan, but the month is September 2014. Persoalan mengenai guru, samada betul atau tidak guru itu betul-betul mendidik atau penipu.

Mengajar dengan mendidik adalah benda yang berbeza okeh. Nak bagi senang faham macam ni. 
  • If one is hungry we give him fish = mengajar. Hanya ajar bagi dia makan ikan. Suap je. Setiap hari bagi ikan
  • If one is hungry, we dont give him fish, but we teach him how to fish, so that he can continuosly adapt and fully utilize the skill for the future = mendidik. 
So, in response from the articles, someone comes up with this ( but not sure who's wrote it)


 Yes, we are cheaters!!

Kadang-kadang, orang lain tak faham. Tugas cikgu @ pendidik ni berat. Tanggungjawab tu besar. Kalau student tak perform dalam kelas, even jawab soalan salah walaupun dah ajar banyak kali, we cannot scold them. Kena praise, puji, encourage them. Tu belum masuk kerja-kerja lebih @ luar masa selain masa sekolah just to teach them. Dan they do this bukan sebab hipokrit @ appraisal from others, tapi sebab cikgu memang hati luhur macam tu.

Tapi memang tak dapat dinafikan, memang terdapat segilintir manusia, berlindung atas nama cikgu, buat kerja menipu macam hal kertas UPSR bocor ni. Kenapa tak semua cikgu tu mulia? Sebab cikgu pun manusia. Tak tahu lah, samada they too eager to let their student pass, or entah. Just cant get the answer. Tapi, plisssss la, kertas UPSR kot, bukan SPM. Tak mati pun kalau tak pulun UPSR. 
Tapi, pengsan mungkin kalau tak dapat masuk SBP sebab UPSR hampeh.


THERE IS NO SHORTCUT IN LIFETIME LEARNING.  BE WISE.



 

 


Teachers or cheaters?
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+