SweetMuslimah.com

Wednesday, September 17, 2014

Pemanggang ajaib Pulau Langkawi

Pemanggang ajaib Pulau Langkawi | Tak pasal-pasal aku pon terjebak sopping beli pemanggang ajaib ni. Haha. Kuasa internet la ji, maklumat dihujung jari, klik-klik sikit.......puinggggggg, keluar terus  everything. Termasuklah, pemanggang ajaib, super duper ajaib untuk orang pemalas cam aku. Kahkahkah.

Beliau berupa begini


Nmpk plastik aje? Hihi, ekceli aku tak amik gambo pemanggang tu pon. Eksaited sampai kotak pon tak bukak, padahal belikan bg pihak akak aku. Tp, rupe die mcm ni, cuma aku punya tinggi dia 48cm, dan penutup atas dgn bwh boleh asing. Yg dlm gmbr hasil 'google'an ni dia built-in skali. 36cm punya.


Tapi ya ampun, berat dia, mau lenguh jugak nak heret. Cara-cara aku beli sebijik je, yg mkck2 kaya banyak $$$ shopping siap sampai 3, 4 biji, pehhhh, tabik spring gua. Makcik memang osem!!;)

Oh ye, aku beli brand Haji Ismail Group (HIG). Sbb murah sikit dari vantage ( cheapskate). Tapi mungkin jugak faktor rabun, aku tak nampak, mana pulak brand Are-ikan yg super famos amos. Ditambah pula (eceh, kata penghubung bombastik sgt) dipromote oleh towkey kedai, oohhhh, tipah terpedaya kak. Ekceli, katanya lah, brand hig ni manufact from the same factory as are-ikan. So, kalau betol, dah sama kualiti, tapi lagi murah, prefer yg murah la. Cheapskate & penjimatan sangatttt.


Balik rumah, mak sangat eksaited ok, terus masak ikan kerapu kukus limau. Tukang masaknye aku >.<
Ok, tak perlu mention.

Hasil die?...《《《《《《《Jadi uuuuu. Ikan masak sekata sekejap je. Dlm 5 minit je. AMAZING. (reaksi jakun sekejap). 
Risau jugak tak brape masak isi ikan, sbb aku letak punya tebal godang ikan sbb malas nk potong kecik, but the result SUPERB.

Ok, tak puas hati lagi, esoknye masak pulak ayam masak kicap. Ayam tak payah goreng pun, humban je semua dlm tu, baik kicap, blackpaper, karet, kobis bunga, bawang, asam keping. Tutup dia, pehtu pegi buat keja lain. Dalam 10 minit mcm tu, masuk dapur balik, bukak penutup pemanggang, taraaaaaaa》》》》》dah siapppp. Ayam masak, lembut, kuah pun tak melekat u oll. Tak pyh guna minyak ponnn. Sihat;)

Suka hati korang nk beli brand ape, yg penting korang tahu ape korang nk buat dgn bende tu. Jgn beli sebab bende tu in-trend skrg, so berdesup beli, beli plak yg mahai, vantage @ happy call, konon, i mesti jaga standard. Last2 x guna wat masak pon. Simpan dalam lemari, buat jadi tempat tinggal tikus je. 

Aku dah cukup puas hati dgn brand  ni. Inshaa Allah, bulan 12 ni pg langkawi lagi, vacation dgn family, beli lagi, sbb mak macam addicted masak guna magic pan ni. Haha. Aku x dapat komisen eh promot beriya mcm ni. Tapi, ini adalah testimoni berjaya magic pan hig. Haha.

Rega yg 48 cm = RM99, yang 36 cm = RM69 masa aku pg hari tu. Esok2, x tau la kalau naik harga, turun. Tengok sendiri la ye. Tapi, kalau korang masuk Kompleks HIG  atau Idaman Suri, make sure poket penuh. Sbb perasaan menyawan kompem dtg bile tengok harga set pinggan mangkuk, sudu, garpu, dulang, aihhhh, byk la<<<<<<<<<ini khas utk org biasa harga kl


Bende alah ni boleh buat masak kek, roti jala, ikan bakar ( ofkos yg ni tujuan utama), masak lemak cili api, rendang, pizza, byk lahhh. Cari je dlm internet, melambak resepi, fb pon ade. Pehni, oven dan sewaktu dengannya mogok, khidmat direhatkan buat sementara waktu.

Shopping shopping jugak, masak jangan lupa. Yeyyyyyyy



Pemanggang ajaib Pulau Langkawi
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+