Thursday, July 26, 2012

Cara cara Bakso kegemaran gue

July 26, 2012 0 Comments
Bakso. Siapa yang sukaaaaa gilaaaa dengan makanan asal dar Indonesia ni? Kalau tanya mak aku, jawabnye memang tak la. Beliau lagi suka makan makanan melayu, mee sup, tak pun mee jawa.

Tapi aku? Opcros la aku sukaaaaa.. Tambah tambah lagi dengan bebola daging die. Pergh.Sedap la:)
Kenapa aku bangkitkan pasal bakso?

Sebab semalam aku berbuka makan bakso. Phewwwiiitttt...Nyum nyum.Tapi yang ruginya, dah habis lechen, baru aku teringat nak snap gambar. Tapi apa guna ada teknologi internet kan? Gunakan. Tambah tambah lagi, free, wahahahahahahaha.Rugi tak ambil kesempatan!(^_^)

Aku perkenalkan, ini bebola bakso

Ini bebola bakso gergasi

Ini bakso biasa ada dekat kedai. Bola pilih, mee, meehon ataupun kuewtiaw. Dengan bebola kecik kecik tuh ada dalam 3,4 biji dengan 1 bebola besar.

Ni bakso yang aku makan semalam. Nama dia Bakso Tenis

Actually ni bukan la gambar aku. aku Google je nak bagi gambaran macam mana rupa Bakso Tenis ni. Makanan ini mempunyai bebola daging yang amat besarrrr.. Tapi jangan tertipu ye. Beliau bukan sekadar daging picisan! Tetapi adalah sebiji telur yang disaluti daging!!!!

Bravoooooo. Macam gambar kat atas la:)

Ah. Post pasal makanan tengahari macam ni buat aku lapar gilerr pulak. Kruuuukkkkkk
Abaikan bunyi itu!

Today, untuk kelas, cuma buat simple quiz about rombak rawat. Very easy, sebab actually benda tu semua aku baru ajar semalam. Tapi, aku rasa student aku ni menurun perangai aku agaknya. Pelupa bebenar.
Hope this class akan berjalan lancar. semua budak lepas. Jangan la ada yang repeat class. Tak kosser aku tahu nak mengadap muka korang yang sama lagi!

Wednesday, July 25, 2012

Amali-Ujian Pengukuran bersama student

July 25, 2012 0 Comments
Puasa tak puasa, kerja tetap kena jalan. Biar la student aku merengek(merengek? macam budak budak pulak!) penat, nak balik awal, ada urusan lepas tengahari. Eh. Suka hati aku la. Dah dalam jadual aku, tulis kelas korang semua sampai pukul 3.30 ptg. Mesti sampai 3.30 petang la kan? Ciri ciri pensyarah ideal ni! Hahahaha. Tapi, sebenarnya aku pon dah tak larat sangat. Dari pagi kehulu kehilir berjalan, bercakap. Penat! (Kerja sikit je nak berkira.!Hewhewhew), so aku stop sampai pukul 1 je. Nasib baik ye kamu adik adik:)

Hari ni punya kelas senang je. Buat pengukuran. Kenapa pengukuran?

Sebab untuk sem ni, aku membantu pensyarah senior yang lain untuk kelas mereka. Modul kali ni, Rombak Rawat Enjin. Tapi, dari amali yang student student ni buat, hanya, buka, then pasang balik parts, dan enjin. There's no point u do the rombak rawat or overhaul thing. Thats why ade kelas pengukuran. Kami nak bagitahu student, ada parts dalam enjin yang memerlukan precise dimension untuk membolehkan enjin running pada optimum power. Bukan simply, enjin problem, terus tukar certain parts. If that certain part still in their tolerance, (according to the manual inspection book), then that part masih boleh guna, mungkin kita just polish or modified untuk dapatkan balik the parts clearance. Thats all. Senang je:)

Banyak guna balik angkup vernier. Dan juga micrometer.

Ini micrometer, ade banyak size

Angkup vernier. Ada 3 fungsi utama. sila rujuk rajah diatas!

Ada guna banyak lagi, macam Bore Gauge. Yang ni untuk mengukur kedalaman dan kerataan bore pada engine cylinder. Feeler gauge. Plastic gauge. Ini semua common alat pengukuran yang digunakan untuk modul Overhaul ni. Sebab aku malas nak google/ take picture, so, aku assume aku akan ingat benda alah ni semua sampai aku tua kot? Mana tahu? Ingatan kuat. Huahuahua(^_^)

Gambar budak budak nanti nanti aku upload. Saja je nak bagitahu sekarang aku ada student. Hewhewhew. Dah tua tua nanti boleh bagitahu orang lain, ni lah buktinya aku pernah jadi pensyarah. Tak gitu? 

Oh ye. Aku 'terdiscover' seorang student yang have the same age as me. Lahir tahun 1988. Korek punya korek. Oh. This student Zahid, dah ada diploma. Then why the hell u ada dekat sini lagi Zahid oiiii?? Pegi kerja la! Get a real experience! Tapi tak apa, as long as jadi studnet yang cemerlang, terbilang, gemilang, Beta sebagai cikgu cikgi ni tak kisah.Hehehehe. Jangan korang semua tahu umur aku sudah. Mampus aku. Hilang kerespekan seorang cikgu. Terus panggil KAKAK  je. Naya betul!

Nak balik la. Tata!:)

Tuesday, July 24, 2012

Waktu berbuka puasa di Sabah

July 24, 2012 0 Comments
Tak sangka rupenya dah sebulan setengah weiiiiii keje Sabah ni. Secara tepatnye Tawau. Ok la. Tak ada la beza sangat dengan semenanjung. Cuma beza dari segi cepat siang, cepat malam, Pukul 6 pagi dah terang ok? Macam pukul 7. Sebab sini awal sejam dari semenanjung. Thats why aku buka puasa pukul 6. 27 ptg. Harharhar. kamu buka pukul 7. 27 kan? Sejam tu beza.! Kan kan kan?

Prayer Time Schedule
LocationZon 4 - Tawau, Balong, Merotai, Kalabakan
Month/YearJulai / 2012
GMT8
Qiblat Direction290° 59′ 4″


DateDayImsakSubuhSyurukZohorAsarMaghribIsyak
24-07-2012Tuesday4:354:456:0612:1815:4118:2719:41
25-07-2012Wednesday4:354:456:0612:1815:4118:2719:41
26-07-2012Thursday4:354:456:0612:1815:4018:2719:40
27-07-2012Friday4:354:456:0612:1815:4018:2719:40
28-07-2012Saturday4:354:456:0612:1815:4018:2719:40
29-07-2012Sunday4:364:466:0612:1815:4018:2719:40
30-07-2012Monday4:364:466:0712:1815:3918:2619:40
See. Tak tipu punye. Jeles? Datang sini ye:)

Tapi rupenye aku berbakat dera student. Rasa macam kelakar jugak. Tapi deraan tak teruk pon. Ala ala manja je. Macam jerit kuat kuat
"Kami pemalas, HR tak siap"

Tu je. Tak teruk kan? Eleh. Diorang pon tak rasa menyesal sebab kene denda. Ringan sangat. Sebab sebenarnya aku pon bukan nak denda diorang, cuma nak diorang ingat, yang kerja tak boleh ambil mudah. Tak bertangguh. Tak tahu la macam mana diorang translate those punishment untuk kebaikan mereka. 

P/s: Aku bold time Maghrib je. Sebab sekarang puasa. Nak bagitau aku berbuka awal. Hewhewhew. Tata:)

Monday, July 23, 2012

Andai Aku Stress Lagi:)

July 23, 2012 0 Comments

Kredit to: KRU Music

Ah. Everyone deserve second choice. But I dont think that 'everyone' including u!

But its really too late. Even though I think, I say that I cant really put on hope into this situation.
But it really tear me into pieces.

Aha. I know that who ever read this wont understand. But. Like I care?

Its not that sakit hati yang aku rasa sekarang, its more to likee????
Sesuatu yang tak boleh digambarkan. 
Am I stressed?Sebab itu jerawat naik banyak?

Damn! How to solve those stressed? Face the situation bravely? Like everyone said when we jump into something or problems?

The problem is, I dont know how to react to this. 

Sekarang baru tau . Betul kata kata pujangga ni ye. "BERAT BAHU MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL?"

Ape kaitan entah? 

P/s: For the second time, I Advice u all, jangan dengar lagu lagu sedih, masa tengah sedih, nanti bertambah sedih. But, Like I care.Hahahahaha.

Sebab for me, bila sedih, dengar lagi lagu sedih, its like kind of therapy. Macam orang psiko ke?

Tak peduli ape aku!Babai.Nak balik. Sepanjang puasa balik pukul 4. Yey!

Tuesday, July 3, 2012

Government servant, best ke tak?

July 03, 2012 0 Comments
Soalan hari ini lepas beberapa bulan. Jadi penjawat awam ni best ke tak? Jangan jawab dulu ye. Simpan dalam hati ketat ketat.

Bagi aku. Sama saja. Macam masa aku kerja dalam swasta dulu. Tapi mungkin yang best sikit dulu sebab my boss and my colleague. We are in the same boat, gang. And that time member in our department ni quite small in number. Just 3 of us. So, semua kerja buat sama sama. Grouping gitu.
Now, kawan ramai. Dalam department pun ramai. Ye. Dah jadi orang kerajaan sekarang. Still tak percaya, konon konon rasa muda belia lagi untuk join kerajaan ni. But, it is fated. My rezeki. :)

Sebenarnye. Kerja kat mane mane pon sama. Yang penting ikhlas. Dan kena pandai cari sesuatu atau faktor 'X' untuk menyeronokkannya.(Pesan my bos mas mula mula lapor diri).For me. Once i found something yang make me eager to come to work, i will keep to it. :p

Life is full of challenge. Dont give up. Jangan dengar lagu jiwang masa sedih. Gerenti moral down (Peringatan untuk diri sendiri!)

*Ah. That factor dah hilang sekejap. Tak tau bila nak timbul balik. Rasenye aku ni ada penyakit hati besar. Mungkin?



Kalau senang nak renovate renovate hati kan best. 

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+