Nurul Shahira:

Monday, October 24, 2011

Customer is always right

October 24, 2011 0 Comments
jaga kedai lagi hari ni.tension lagi. sebab tiap tiap hari kan mesti jumpe orang macam ni.
orang yang tak reti. eh.tak berape reti bahasa melayu.

and this terjadi dekat orang malaysia ok. MALAYSIAN. im not talking about foreigner yang duk kt malaysia. then blh dimaafkan kalau malay dorang tunggang langgang. sebab aku pon kalau cakap englisH still tunggang langgang eventhough dapat band 5 for test like muet.

selalunye india.(no hard feeling eh. and im not racist either). sebab kalau perasan kan. a few of them ni kalau speaking english , mmg lancar la kan. and biasenye jugak speaking malay quite good. but kalau tak. dorang punye malay. ya rabbi. pening gak ko nak memahamkan.

Situasi 1:
akak hindustan: ada jual kopi 0 kecil tak?. sebab yang dekat situ sume yang besar besar.
aku: kopi o? sini kedai runcit la. ke nak kopi? nescafe? kopi o dekat kedai makan kak.

situasi2:
akak hindustan: nak panadol.
aku: panadol yang mane?yang biase ke?(yang biase merujuk panadol yang kotak die kaler hijau. if they say yang masuk dlm air, it is soluble, kalau yang panjang3 actifast. yang sakit badan extend)
akak hindustan: aah.
then bile aku bagi yang "biase". the green one
akak: eh, nak yang panjang.(merujuk actifast)

ok.kalau mood aku tgh tak baik time ni. memang menyirap jugak. eh kamon la. takkan sampai sekarang tak tau beze biase dengan actifast. i mean. dah brape lame iklan tuh duk kuar dekat tv. but. kite fikir positif la. mungkin umah die takde tivi.dan mungkin jugak ade, tapi beliau buat tidak tahu, atau mungkin tidak perasan.

and this one memang macam siot ok. and topik malay ni dah abis. sekarang aku cakap secara umum. mak bapak suruh anak2 pegi kedai perkara biasa kan? sebab mak2 nak masak tak boleh tinggalkan dapur takut masakan die tak jadi. so hantar anak pegi kedai. if mak2 yang pandai or anak3 yang cepat pickup ni mesti tau dorang ni nak beli ape. takpon mak die ade bekalkan kertas tulis nak ape. then keje aku senang la. terus amek je bnde dalam kertas tuh. tapi yang menyulitkan keadaan adalah situasi dimana budak ni datang kata nak beli gula. GULA. agak agak nak gula ape?gula air?gula batu?gula melaka?yang budak bijakpandai ini pon ambik gula sendiri. and lastly datang kembali ke kedai kerana salah ambil gula. mak nak gula air, ko amik gula aising.PANDAIIIIIIIIIIIIII..

mak suruh amek kacang hijau ko bantai amek kacang kuda. pandai kan?menyudahkan diri ko jugak akhirnya.menyusahkan aku jugak sebab kekadang dorang ni datang 2, 3 kali sehari semate3 nak tukar barang. or dah beli tetibe kensel nak mintak duit balik. damn la.nak beli buat care nak beli!jangan memain ok.

kadang kadang ade jugak budak budak datang tanye ade jual mee goreng ke tak.huh. mesti la aku jawab takde walaupon aku tau sebenarnye dorang nak mee kuning. but still kite mesti loyar buruk gak kekadang.

eh.aku tak racist ok. aku just nak cakap. y this malaysian people malay pon cakap tunggang langgang. tapi aku pon tulis malay tunggang langgang gak kan.cam sekarang.hahahahahahaha.sebal!

ade satu lagi hal yang memang selalu aku malas nak handle. so aku akan buat muke masam sambil panggil pekerja untuk settlekan.tau ape? customer datang kedai datang terus kaunter.

" saya nak telur 10" tak pon "nak beras 5kg"
kalau ko laki, ape tak cukup lagi telur yang ko ade sampai nak mintak kat aku lagi?ceh.

cara cara ko mintak macamkan korang ni tuan besar kan? ade kaki tangan ambik sendiri la macha. cube kalau korang pegi jusco, takpon tesco.go straight to the paying counter mintak minyak 5 kg. amacam dapat tak?

oh kedai runcit mesti dapat kan? sebab kedai kecik. make orang orang kat situ mesti ikut arahan ko punye. ye la kan. tagline kat malaysia ni.

CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT

eh. pegi jalan la.sebab korang yang tak seberapa ni la yang buat sume kaum korang kene cop tau. tau cop ape?eh.pikir pikir la sendiri. ada akai.guna la!

Thursday, October 20, 2011

merewang ke putrajaya

October 20, 2011 0 Comments
barangsiapa nak cube keje gomen. anda.ye. sile lah membace tentang dasar2 kerajaan.
seperti DEB. Dasar Pandang ke Timur. tau sikit sikit pasal bajet negara.aha!

tatau??hahahahahahahahaha
ko jadi la macam aku ni.begini ye.alkisah la kan.tadi sebenarnye aku pegi inteview SPP.konon ah nak jadi lecturer (heh.padahal diri sendiri pon tak terlecture)

seting time sikit punye baik. inteview pukul 10.30. kuar pukul 9.45. ko hade???ok.rushing giler ah nk kejar mase takut lmbat sampai.ptuuihh.hampeh.rupenye ade je orang lg lmbat dari aku.
ok. tape.

nasib baik den tak sosat. almaklumlah kete tade GPS. wa pulak jenis sesat barat punye orang. masuk putrajaya pon blh sesat.memalukan betul.

nasib baik la ade amal yang sudi pinjamkan die punye buku nota pasal dasar2 kerajaan ni. bace2 eventhough tau memang da tak masuk otak jugak. but still kite sumbat je selagi boleh.then bile sampai turn guwe. huuu.guwe pon melangkah dengan yakin.bagi salam ala ala ayu.
tetibeeeee....

soklan personaliti yang kluar??damn.apesal aku tak amek tau pasal bnde alah ni mase blaja ha???tak pun aware pasal current situation.soklan tak susah weh. gini jek.

Interviewer: you know that our current student here, are lacking in personality built in. so.. how are you gonna do change this situation.
macam gitu la contoh soklan.

serius aku blur giler time ni. sampai interviewer kata "awak ni banyak cakap. tapi saya tak jumpe lagi die punye main point"

ah ah ah.sesak napas.aku mmg tade main point pon.thats why aku meraban.dah balik baru boleh pikir jawapan die.ngeng.otak lmbat bertindak.

kesimpulannya. interview senang. interviwer ramah tamah + comel,( tambah2 lagi pengerusi die, tuan haji tak ingat nama). tapi aku bebal.

ye.bebal.soklan senang pon ta bley jawab. ko balik UTM balik menuntut ilmu lagi bagos!


kawan aku kate take it as experience. ye.mmg pengalaman.dari pengalaman aku before this, if interview senang, then kompom ta dapat.ta ape.

balik plak mesti jumpe dengan orang yang tak reti gune signal.deh. engineer design signal gunenye nak bagi tau orang lain, terutama sekali orang belakang kereta anda bahawasanya anda nak memotong ke hadapan. either sebelah kiri or kanan. tapi ni lah bangsa pemalas. kete mu tuh nak potong kete saya mase traffic tgh padat. but tak bagi signal. eh. nasib baik aku bwk kete slow tau. kalau tak dah lame berlanggar. angkat tangan pon tak!

serius. this kind of personaliti lah yang kite nak skolahkan balik ye!tengok aku da paham mksd personaliti tuh. tq ye incik tuan haji!


Wednesday, October 19, 2011

convocation day

October 19, 2011 1 Comments
i am now an UTM alumni.yey!..the graduation had been held on 25 sept.
but sadly tak ade gambar yang banyak. i just have about 5 picture from the camera.sedih kan?
sudah takdir begitu. sobs sobs sobs.
bateri kamera habis:(

gambar konvo, which is gambar atas pentas dah sampai rumah. tapi.......
pipi tembam and montel.demittttttt la.
inilah hasilnye duduk umah lame2 ..si gemok!dan hitam!ceis.
sehari before convo pergi berjemur dekat padang helipad amek gambar!siot!

betul kan?menci betul.

Follow Us @soratemplates

Followers

Google+