SweetMuslimah.com

Monday, August 1, 2011

pengalaman puasa pertama di tahun 2011

ah.hari ni 1st day puase..aiya.penat.sakit badan.tulang belakang.sakit hati.
eh.ade jugak ke?ye.sakit hati.kenape?
sepanjang jadi penganggur terhormat ni. keje sekarang tolong abah jage kedai runcit die.
now. dah ramadhan. lagi la bertambah penat kn.
semalam tak payah cite la ke'havoc'an yg jadi kt kedai.
hari ni time siang3 hari pon mcm tu. but less compared to yesterday.
mesti pelik kan.apsal orang ramai datang kedai. u should happy sebab banyak duit masuk.

pfft..ye ye. tang duit masuk memang hepi. yang tak hepinye sebab kene layan perangai orang yang kenkadang tak sabar ni.
tak reti nk queue. mementang ni kedai runcit. men bantai je potong queue.
ape tak nmpk ke org blkg da jeling2?nk kene skolah dulu how to queue up baru tau agaknye!

nanti kejap kejap.
"kak. kire ni dulu. nk cepat la"
jap lagi "dik.sikit je ni, kire akak dulu"
sambil beliau mainn datang kedepan letak brg atas meje selambe badak die.
eh.pliss la.kalau kt tesco, carrefour ko reti beratur.pasal kt sini tak reti beratur?

haish. sabar2. org berniaga ni kene muke manis. tak boleh marah customer. sebab kt malaysia ni tagline "customer is always right" menjadi pegangan.
tapi kalau dapat customer yg kurang ajar.kurang adab.how?

cara caranye adalah sabar ye.SABAR.
ah. da nmpk kedut kedut kat muke bertambah!!!kejam!menci macam ni.
kalau boleh saya nk customer yg well behave. sabar.ASSOBARU MINAL IMAN.buley?
kite pilih pilih customer.yang baik2 g kedai i. yang kureng tuh g kedai sebelah.
sebab kedai sebelah tuh lebih kurang je perangai diorang ni.2x10.hehe


semalam Afik cakap.sejujurnye dalam hidup die sekarang ade 2 org wanita.saya and akak mimim. hm..sakit hati. dengar nak menangis. tapi. kuatkan hati. kenape nak menangis sebab lelaki yang buat sy mcm tuh. even though die cakap die sayang sy, but he still sayang akak tu jugak. actually, saya tak tahu dekat mane letaknye saya ni. tinggi ke rendah ke. sedih:(

tapi. ikut nasihat kakak. jangan terlalu serius dengan die. sebab kite tak tahu mane lagi hala tuju hidup dengan die. betul cakap kakak. sebab tuh saya cube kawal perasaan. jangan terlalu sayang. jangan terlalu bagi perhatian. lagipon sekarang raseye die mmg dah lain. dah kurang mase untuk saya. tak ape la.hidup ni mcam roda. sekejap kite kat atas. sekejap kat bwh.

saya percaya. kalau die dah bosan nanti. insyaAllah die akan bgtau. i dont want to be like Elia and KFCM. Elia says she very confident that KFCM wont cheat on her. but the results??
bace la sendiri dlm Harian Metro dengan blog Elia ye.

hubungan ini mengajar saya erti sabar. matang. bertanggungjawab. tetapi tafsiran saya terhadap lelaki masih tak berubah. malah rasanye semakin buruk. baru baru ni rasanye hati saya makin dihiris hiris.

tak mengape. bulan Ramadhan ni akan mengajar saya menjdi insan yg lebih baik. insyaAllah.mane tahu rupe rupenye bulan ni saya akan mendapat pengajaran yg paling bermakna?hanya Allah yg tahu.
ya Allah.tetapkan hatiku dijalanmu. semoga aku akan mendapat yg sesuai dengn ku. walaupun bukan yang terbaik. kerana yang terbaik tak semestinye sesuai dengan diri kite. tetapi yang sesuai dengan diri, akan mencube menjadi yang terbaik, melengkapi diri dan orang lain.

p.s: apsal jadi cam baik ni kan?macam bagus je tulis gini?hahahaha.entah. sometimes nak jugak jadi baik sbb selalunye kureng sikit baik nye tuh!

mari niat puasa sebelum tido.babai!


pengalaman puasa pertama di tahun 2011
4/ 5
Oleh

Share

Entry Pilihan

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Followers

Google+