Saturday, February 19, 2011

Pegi Klinik Kulit

Semalam aku pergi klinik kulit.
Klinik Suzana eh nama die. Kat Bukit Indah. Dekat giler dengan Jusco Bukit Indah nun.
Macam biasa, untuk 1st time mesti Cik Pipah yang kena teman i ye. Almaklum lah i ni kuat benar sesatnye kalau pergi sendiri.
Ini cara-cara pergi 2 orang pon sesat-sesat gak balik tu.!

Ok. Pergi klinik sebab rasa dah lama gila jerawat ni duk bertepek kat muka. Start dari form 2 kut! Kira-kira berapa tahun? Tak terkira rasanya! Haha.
So i pon bulatkn hati. Just goooooooooooo..
Gooooooooooo jugak duit hari tu.
Pergi-pergi je terus buat Chemical Peeling. Yang ni ikut kata akak comei tu untuk buang lapisan kulit yang ada jerawat tuh.
Gambar tak ambik ye sebab buat treatment i tutup mata.
Tapi akak comei tu tak tutup mata la ye. Nanti habis dia letak peeling tu kat tempat lain!

Sebelum balik dapat pencuci muka, dan ada lah 2,3 krim + ubat makan.

Pergi rawatan (chemical peeling) kulit di Klinik Suzana Bukit Indah JB
Teruk benar mukanya kan? Ini muka baru lepas 1x treatment. Next appoinment lagi 2 minggu.


Pergi rawatan (chemical peeling) kulit di Klinik Suzana Bukit Indah JB
Ini untuk muka. Pencuci muka, krim pakai waktu siang dan waktu malam segala la. Tapi ada jugak barang dia yang aku tak ambik. Tak mampu den.

Pergi rawatan (chemical peeling) kulit di Klinik Suzana Bukit Indah JB
Ini ubat makan. Yang kaler hijau itu untuk cuci darah (doxymycin). Kotak kuning  tu pula supplement untuk remaja. Katanya la.

Kalau nak cepat result, akak comei kata kena jaga makan. Yang minyak-minyak means goreng-goreng kena kurangkan.
Srbenarnya memang macam tu kan. Memang untuk kesihatan pun kena kurangkan makan makanan berminyak. Tapi aku ni degil sangat. Dah tahu muka banyak jerawat pun tak sedar diri lagi!! Ceh!

Lepas ini kena minum air putih banyak-banyak. Sekurang-kurangnya 2 liter. Aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Korang kalau rasa jerawat kat muka tu degil sangat macam jerawat aku ni cuba la pergi dermatologist. Macam Klinik Suzana ni, orang dia baik-baik. Nice lah. Aku tanya diorang jawab dengan senyuman ye:D
Walaupun duit melayang, hati sejuk sikit dengan layanan baik. Nak muka cantik, duit pun cantik jugak keluar. Huhu.

malam tadi boleh pulak takde eletrik. Tidur dalam kepanasan.  Dah la gelap giler macam dalam gua (Pipah yang kata).
Tengah-tengag malam baru ada eletrik. Sebelum itu aku tidur bukak tingkap luas-luas. Huuuu. Nasib baik takde makcik karipap memunculkan diri. Nasib baik tak jadi apa-apa.

29 comments:

  1. Hehhehehe. sesat gak ye, ngeh3. anyway hope u're getting better. yup, kurng mkn mknn bergoreng, mknn manis! hee. gaya hidup sehat yaaahhhh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Assalammualaikum. Brapa harga awak bayar buat rawatan ini? Awak ada tak list perawatan muka di klinik suzana nie? Terima Kasih.

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam.harga tak brape ingat.but first time datang terus buat peeling and beli medication and for cleanser and moisturiser. dlm 300 (ambil pakej 2x peeling) jugak la.tapi tu sume ikut budget. papepon nak senang, call klinik terus la. fix an appoinment. ade no klinik tak?

    ReplyDelete
  4. kena amalkan pemakanan sihat la lepas ni kak sha..hehe

    ReplyDelete
  5. camne progress skrg? ad improvement tak after gi klinik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama pun pergi klinik ni. Tahun 2011 tu. Sekarang ok dah. Tapi ubat & tratment dia memang berkesan dan affordable untuk student (at that time masa student)

      Delete
  6. Replies
    1. Ok je Kak Ami. Cuma biasa lah, muka jadi sensitif (kena pakai sunblock) dan kulit jadi gelap sikit. Other than that, semua ok =)

      Delete
  7. kalau nk consult free ke bayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not sure lah. Sebab aim pergi memang nk consult and treatment. Tapi kalau memang tak nak amik treatment, maybe can opt for cleanser & pills dulu. Just my 2 cent =)

      Delete
  8. Harga mmg riban2 kt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya bayar installment, 3 kali bayar. Tak ingat pulak total berapa, huhu

      Delete
  9. Masa buat peeling treatment tu sakit tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sakit pun. Sebab dia macam letak krim and so on. Cuma lepas treatment tu, kulit jadi over sensitif. Kena pakai sunscreen high SPF.

      Delete
  10. salam nak tanye, lps buat peeling tu kulit awk jd kering or menggelupas x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jadi kering & menggelupas. Dalam 2 minggu macam tu. Lepas je buat peeling, advised pakai sunblock yang tinggi spf bila nak keluar rumah. Moisturiser jangan lupa jugak.

      Delete
    2. Sama laa mmg mggelupas.. Berapa kali buat treatment ye?

      Delete
    3. Dalam 3 kali. Sampai kali ke-3 tu, jerawat memang dah jarang sangat keluar. :). Tapi memang kena konsisten pakai sunblock. Makan Livfit tu memang membantu sangat. Sampai sekarang saya makan lagi :)

      Delete
  11. Tq awk respon.. Yg livfit tu awk beli kat mane ye? Kat farmasi biase ke guardian ke ade jual ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guardian boleh tanya dekat bahagian farmasi dia. Tapi setakat ni belum pernah nampak lagi. Saya selalu beli deat farmasi biasa. Tanya je farmacist tu LivFit, sure diorang tahu :)

      Delete
  12. nak tanyaa. livfit tu kalau takde nasihat dr boleh makan tak? haha nak pergi jumpa dr tapi takda duitt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dapatkan di farmasi. Sambil2 tu boleh seek advice from pharmacist too. =)

      Delete
  13. Awk blh wsp sy x..k tye detail.0137087576..tq 😉

    ReplyDelete
  14. hi this post was in 2011, tapibaru terbaca, yang suppliment tu livfit are those the green pills? saya akan cuba avoid laser sebab saya bekerja dia site.tought of nak cari supplement macam cuci darah and all that la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, Livfit the green pills. For me bagus utk those yang kulit berminyak & prone to jerawat. Kalau nak try, boleh cari di farmasi biasa. Guardian / Watson xde rasanya.

      Delete

Hai. Terima kasih kerana meninggalkan komen. Kak Sha will get back to you sooner =)

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (84) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *