SweetMuslimah.com

Monday, December 5, 2016

SERTAI KOMUNITI ZCOOP: FASHION BLOG SEBAGAI SEORANG PENULIS!

SERTAI KOMUNITI ZCOOP: FASHION BLOG SEBAGAI SEORANG PENULIS!


SERTAI KOMUNITI ZCOOP: FASHION BLOG SEBAGAI SEORANG PENULIS!

Hai. Jika anda adalah seorang yang ingin berkongsi dan memanfaatkan kemahiran dan bakat penulisan kepada jaringan pembaca yang lebih meluas, jangan risau kerana pencarian dan penantian anda sudah tiba ke penghujungnya! Ini kerana ZALORA ingin menjemput anda untuk menyertai komuniti terbaru dan menyumbang sebagai penulis majalah digital mereka.

Majalah ZALORA ZCOOP adalah online fashion blog dimana anda boleh menyumbang pelbagai artikel bermaklumat untuk pelbagai topik! Ye, pelbagai topik mengikut kepada kemahuan anda! Pelbagai kategori seperti fesyen, kecantikan, gaya hidup, pelancongan, karier, kecergasan, perhubungan mahupun hiburan dan anda boleh berkongsi segalanya dengan lebih ramai pembaca, semuanya di ZCOOP.

SERTAI KOMUNITI ZCOOP: FASHION BLOG SEBAGAI SEORANG PENULIS!

Ini semestinya peluang terbaik buat penulis yang ingin berkongsi idea kreatif mereka ke suatu tahap yang lebih tinggi. Ini kerana sejak Mac 2015 lalu, laman sesawang ZALORA telah mencatatkan lebih 3.7 juta pengunjung! Pastinya peluang keemasan untuk menyertai pasukan ZALORA sebagai penulis bebas dan mendapat kredit dari hasil penulisan kreatif anda tidak patut dilepaskan! 

Dan untuk menambah perasaan bangga, bayangkan perasaan puas tersebut apabila artikel penulisan anda diterbitkan di majalah digital e-dagang terkemuka di Asia. Peluang terbaik bukan?

SERTAI KOMUNITI ZCOOP: FASHION BLOG SEBAGAI SEORANG PENULIS!

Berminat untuk turut serta dalam projek menarik ini? Anda hanya perlu menghantar artikel berkaitan dalam pelbagai topik ke Editor-In-Chief Majalah ZALORA ZCOOP Malaysia, Aini di nurul.aini@my.zalora.com bersama pengenalan ringkas diri (dalam 1 perenggan) dan topik yang ingin dibincangkan. Paling menarik, anda boleh memilih untuk menulis didalam Bahasa Malaysia atau English.

Email artikel anda dalam format: [NEGARA] [KATEGORI] - [TAJUK] - [NAMA PENULIS]. Sertakan artikel yang ditulis di bahagian body email (sebagai contoh: 400 patah perkataan untuk artikel berkategori pelancongan) dan boleh sertakan juga beberapa contoh penulisan lain (sekiranya ada). ZCOOP akan membuat penilaian kesesuaian artikel tersebut dan pastinya anda akan mendapat jawapan dari ZCOOP secepat yang mungkin!

Berminat?

Hantar sahaja artikel anda ke alamat email di atas!

Baca selengkapnya

Friday, November 18, 2016

Puas Hati Tengok Movie Dengan Iflix Percuma Digi

Hai. Dah lama sebenarnya aku bersama dengan Digi ni. Sejak dari sekolah menengah lagi tahun 2005 weh sampai sekarang. Cuma tengah-tengah tu ada lah jugak curang, lepas tu bercerai, curang cerai. Tukar MNP ke telco lain lah kadang-kadang bila tengok telco lain macam Celcom bagi pakej internet syok. Kahhhhhh.

Tapi akhirnya kembali juga ke Digi baru-baru ni (taklah baru sangat. Dah nak masuk setahun pon). Mula-mula ambik pakej yang 10G RM80 tu. Kiranya masa tu tengah femes Maxis bagi data sikit tapi harga mahal! Berbondong-bondong pulak lepas tu Digi dengan Celcom bagi 10G data plan sebab Maxis tengah kecoh. Aku pun apa lagi, dah diorang offer kita rembat ah 10G tu. Haha.

Tak sure terbaru, atau aku yg terbaru tengok. Latest diorang bagi 20G pulak dengan harga lebih kurang sama. Kira ko update pakej dari 10 ke 20G. Katanya limited edition, terus deras aku berlarian bercanda di tepian Digi Store semata nak tukar plan. Gila betul mainan Telco Malaysia sekarang. T_T

Tapi sebenarnya bukanlah aku nak bercakap pasal Digi. Mukadimah panjang cerita sebenarnya nak cakap yang hari tu dulu aku ambik pakej Digi, diorang bagi FREE langganan Iflix untuk setahun! Saja je tau-tau aku suka tengok movie, heeeee :D Suka ada Iflix sebab boleh tengok movie atau drama on the go. Tambah-tambah kalau dapat wifi free macam kat airport, korang pepaham je lah kan. Lagi 1, even guna data pun, streaming video lancar & tak tersekat. 1 point utk Iflix.


Ada banyak genre. Setakat ni suka tengok movie action je. Seminggu yang pertama aku pulun tengok Minority Report, Avengers, Captain America, Italian Job dan entah movie macam-macam sampai naik muak. Haha. Ada banyak lagi pilihan movie. 


Latest drama tu tak tengok pun. Entah dah season berapa tak sure sama tak macam dalam TV ke tak. Tapi dalam Iflix ni ada drama khas yang ada dalam Iflix je. Exclusive katanya. Only on Iflix.




Dalam ni jugak boleh jumpa drama-drama lama macam Friends yang dah tak ulang tayang kat tv tapi best. Suka Friends ni. Dulu tengok setiap episod kut, hehe. 



Merlin full season sampai season 5. Tak khatam lagi. 

Selalu aku tengok waktu malam kat rumah atau masa break kat ofis. Sejam tu sempatlah 3 atau 4 movie. Ekeke. Baru-baru ni travel lama sangat kat airport tunggu flight yang delay tu sampai kematu punggung. Layan Iflix je ah kejenya. Nak borak takde geng T_T

Nak download Uflix boleh download dari Playstore / Apple Store. Pengguna Unifi pun ada dapat free 12 bulan langganan kan? Untunglah, dah lah intenet laju. Buat bisnes jual CD pun syok jugak, hehe. Ala-ala masa aku kat uni dulu tahun 2007-2010, masa tu penjualan CD drama-drama ni memang sangat femes. Tak sure sekarang femes lagi jual CD drama tu lagi ke tak. Dulu aku gila support cetak rompak tu sebab murah weh. Drama Korea kan selalu panjang-panjang dan lama nak pengsan episod dia. Diorang boleh jual bundle gitu 1 drama 3 CD dalam RM20 gitu. Gila tak terpedaya membeli? Haha.

Ok, gurau je. :D

Setakat dah ber-Iflix ni, banyak gak drama US best dah khatam. On the way ke Tanjung Piai dalam van 3 jam sepanjang jalan tu aku layan Iflix je. Siap kena perli dengan kawan aku "Ira ko asyik layan cerita perang je. Cubalah ko layan cerita romantik. Baru ada idea nak jadi romantik".

Ceh.

Tapi kalau ada Iflix korang kena layan drama ni weh. Serius best 

100
The Last Ship
Merlin

Itu pun kalau ada Iflix lah ye, hahahaha :D. The Last Ship tu ada 3 season. 100 2 season. Merlin 5 season. Hah, mahu muntah darah ko nak habiskan! :D But fret not, boleh je tengok Iflix kat PC, daftar PERCUMA dan boleh nikmati tempoh percubaan selama sebulan PERCUMA. Kalau lepas sebulan tu rasa nak langgan Iflix, bayar RM8/bulan je. Tapi kan. Kalau nak teruskan langganan free tu, ko register je akaun baru guna email lain. Tapi valid sebulan je lah. Pandai-pandailah korang ye, Hehehehe.

Ok nak sambung tengok drama lain pulak. Bye!

Baca selengkapnya

Thursday, November 17, 2016

Atasi Kaki Cramp Semasa Memandu Cara Kak Sha!

Macam mana aku atasi masalah kaki cramp masa drive ni ada aku share dalam instagram aku (www.instagram.com/nshahira88). Share pasal Biobax Cool Theraphy | Fast Relief Spray yang aku guna untuk legakan masalah cramp / kejang kaki aku. Mula-mula kenal dan tahu pasal Biobax ni masa EFG First Gathering. Biobax antara sponsor event tu. Lepas tu bila dapat pindah balik sini, then berulang dari Beranang ke Petaling Jaya, agak jauh jugak. Dalam 45km gitu sehala. Balik dah 90km. Jauh sudah pasti, jalan-jalan menghala ke KL ni pulak kuat benar jem jalannya weh! Asyiklah cramp kaki pijak pedal minyak brek tu.

Pakai Biobax ni, sembur dekat area kejang tu, Alhamdulillah, reda sikit. Takdelah bila kena cramp, dia rasa menarik-narik urat kaki ko tu. Adoi. Macam mana rupa Biobax ni?


KAKI KEJANG? GUNA BIOBAX JE!

Atasi masalah kaki cramp semasa driving dengan Biobax Cool Theraphy

Botol Biobax ni kecik je. Aku simpan dalam henbeg. Ringan tapi berkuasa weh. Haha. Sebelum ni pernah bantai guna Yoko-Yoko sapu kat betis. Maybe tak serasi kut, panas betis aku. Haish. Tapi pakai Biobax rasa sejuk nyaman je. Sesuai ah dengan tagline dia "Biobax Cool Theraphy | Fast Relief Spray".

KANDUNGAN BIOBAX COOL THERAPHY

Biobax Cool Theraphy adalah fast relief spray yang mengandungi Eucalyptus Oil, Habbatussauda dan Olive Oil sebagai kandungan utama yang sangat membantu melegakan kesakitan dengan cepat. Selain itu, Biobax mengandungi:

- Eucalyptus Oil
- Habbatussauda Oil
- Olive Oil
- Za'faran
- Lemon Grass
- Halia Bara
- Kaffir Lime
- Pappermint
- Menthol Crystal


Bahan-bahan dalam Biobax Cool Theraphy adalah 100% organik. Jadi Biobax Cool Theraphy sesuai untuk ibu mengandung dan ibu berpantang.


KEGUNAAN BIOBAX COOL THERAPHY

Biobax tak terhad untuk kaki cramp / kejang je tau. Ada banyak lagi kegunaan dia. Untuk kelegaan segera, sakit-sakit biasa, sakit otot dan sendi yang biasa seperti:

- Sakit Belakang

- Ketegangan
- Terseliuh
- Lenguh-lenguh
- Selsema/resdung

Selain lenguh-lenguh, Biobax Cool Theraphy boleh melegakan selsema. Caranya dengan spray biobax pada tangan. Kemudian gosok kedua belah tangan dan sedut bau di tapak tangan sehingga hilang bau.

TESTIMONI BIOBAX COOL THERAPHY

Ni aku sertakan testimoni-testimoni dari pengguna Biobax. Ibu mengandung, orang-orang tua memang best pakai sebab satu macam aku kata kat atas tadi, kandungan dia 100% organik. Tak risau chemical apa-apa rosakkan kulit kita. Lepas tu dia rasa sejuk "cooling effect". Ye ah bukan semua orang tahan rasa panas-panas ni semua.

Atasi masalah kaki cramp semasa driving dengan Biobax Cool Theraphy

Atasi masalah kaki cramp semasa driving dengan Biobax Cool Theraphy

KELEBIHAN BIOBAX COOL THERAPHY


- Melegakan lenguh leher & sendi
- Segera melegakan sakit belakang dengan kesan sejuk

- Tahan sehingga 5 jam
- Melancarkan peredaran darah
- Membantu melegakan lenguh bahu & leher
- Terbukti berkesan untuk kelegaan belakang
- Sesuai untuk melegakan selsema & resdung

Atasi masalah kaki cramp semasa driving dengan Biobax Cool Theraphy


Harga 1 botol Biobax adalah RM85. Nampak macam mahal, tapi sebenarnya sangat jimat dan berbaloi tau! Ini kerana sebotol Biobax ni boleh digunakan sehingga 500 semburan dan tahan sehingga 3 bulan penggunaan! Jimat kan?

Dan lagi jimat. Sekarang beli Biobax RM80 beserta POSTAGE!! 

Sekiranya berminat boleh whatsapp atau telegram "BIOBAX" di: 
016-6384890 (Kak Sha - Agen Sah Biobax). 
Atau boleh shopping di kedai online shopee Kak Sha di www.shopee.com.my/nurulshahiraii




Baca selengkapnya

Wednesday, November 16, 2016

Apa yang memotivasikan korang?

Amaran: Entry ini dipenuhi dengan muka pipi pau! Sedar tak sedar, dah nak menghampiri penghujung tahun 2016 pun kita kan? Cepat betul rasanya, padahal sampai ke hari ni kadang-kadang aku masih lagi tersalah tulis tarikh tahun 2015 dalam report aku. Kahhhhhh.

Hari tu pun keputusan UPSR 2016 dah keluar, dengar cerita ramai yang frust sebab tak dapat straight A's? Baik mak pak, anak dan tentu-tentu cikgu. Hm. Tak tahu nak cakap tentang straight A's sebab aku dulu tak straight pun. Bengkok gak dapat 4A je. Itu pun dah kira bersyukur sangat sebab keputusan trial aku teruk. 

Dari zaman UPSR tahun 2000, tup-tup dah 2016. Cepat gilos dah 16 tahun berlalu. 2016 pun dah nak lari keluar, ganti dengan 2017. Sweet 20+++ aku sipi lagi nak masuk 30 series. Hm...Takut!

Dalam takut tak takut tu, alhamdulillah. Tahun 2016 ni sebenarnya banyak bagi kenangan manis! Ada beberapa checklist aku tercapai! Alhamdulillah again. 2016 yang manis dan bagi peransang dan motivasi untuk aku teruskan capai checklist aku yang belum bertanda lagi.

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

New friends new experiences :)

This year Alhamdulillah, berjaya pindah ke semenanjung. Jumpa kawan-kawan baru dan paling penting. Dekat dengan keluarga, mak abah, saudara mara lain. Rasanya inilah sebeanrnya permulaan untuk pengembaraan baru yang lebih menarik. Titik tolak dari berjaya pindah balik KL tu yang membuatkan imaginasi runs wild. Kahhhhhhhhh.

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Pindah je masuk kolej baru terus plan ke oversea. Dengan officemate yang baru kenal seminggu masa tu, kihkih.

Sebelum ni memang aku nak sangat travel, tapi tak berkesempatan sebab satu duduk jauh. Bila duduk jauh ni, cuti panjang sikit je nak balik berkepit dengan mak abah. So cuti raya 10 hari memang fully habiskan dengan family. Balik kampung. Kenduri. And the list goes longggggggg.....

Dah duduk dengan parent ni laju je pulak nak terbang, kihkih. Untuk trip Sapporo hari tu, memang backpackers tak backpackers sangat. Itinerary buat sendiri, everything sendiri. Siap kena marah dengan mak sebab mak risau dua-dua pompuan dalam gambar kat atas ni tak pernah pegi oversea, first time pegi takmo guna guide. Berlagak ko kan?

But Alhamdulillah, all is well. Allah permudahkan journey kami. :)

Korang yang tak pernah travel sendiri, sebab takut please buang perasaan takut tu. Ukenduitttttt.

Eh, dah tertiru slogan MDEC ukenduit pulak :D

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Dah boleh selalu keluar makan dengan family. Tak payah nak tunggu masa-masa cuti je. Yey. 

Sebab dah rasa duduk jauh dulu, bila dah duduk dengan family ni rasa bahagia sangat :). Korang yang berjauhan dengan family harap bertabah. InsyaAllah perancangan untuk korang dah Allah susun cantik-cantik. 

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Makan, makan, makan dan makan lagi....
This year, aktiviti food hunt aku berjalan dengan sangat lancar!

The list of food hunt sangat banyak sampai aku tak terupdate dalam blog! Haha. Always find foods yang inspired others, dan juga inspired u! Sebelum ni memang dah jalankan kerja-kerja Jalan-Jalan Cari Makan ni kat pelosok tempat yang aku pergi. Tapi tak sehebat tahun ni :D

Dapat pulak kawan-kawan kaki makan, ya Allah baru aku sedar kenapa duit dalam wallet aku bila dah isi tapi asyik tinggal sikit. Rupanya asyik mentekedarah! Ingatkan poket bocor. Padahal.........

Kohkohkoh.

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Dan banyak rupanya yang lain dari kebiasaan aku sebelum ni yang aku dah buat tahun ni. 

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Dapat terlibat dengan World Guiness of Record.

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Student automotif aku first time pegang jarum jahit kain jahit baju untuk doll dalam Pertandingan Miniature. Sebelum ni langsung tak pernah jahit baju, sekali kena menjahit! Jahit jelujur kasar dah bertukar jadi jelujur dinasaur! :D 

Ok lah hasil dia untuk student automotif nak berlawan dengan student fashion. Kalah, tapi menang dalam pengalaman walaupun habis je masa, student aku dah moral down nak balik nak balik je ulang tayang cakap, kihkih. Ko ingat selalu ke dapat merasa bertanding dengan student fashion buat baju untuk patung kecik ni?

Yang penting, pengalaman, ye tak? :)

Semua pengalaman, kenangan yang kita dapat ni, biasanya diabadikan dalam gambar kan? Macam aku suka cerita dalam blog sebab nak buat sebagai memori aku, apa yang aku dah buat, apa yang aku dah capai sepanjang tahun tu. Sebab nanti kemudian hari, bila kita selak balik, bukak balik blog, all the stories there. :)
.
.
.
.
.
.
.
.
Takde blog?

Apa kata abadikan semua kenangan manis tu dengan printcious.

PRINTCIOUS ada banyak sangat koleksi yang terbaik untuk dihadiahkan untuk diri sendiri (simpanan kenangan kan? Hehe) atau semestinya untuk kenangan dan memori untuk pasangan awak :)

Nak baju? Mug? Cushion? Frame? Phone Cases? Atau ceramic tiles? Semua ada okay. Nak bagi masa wedding? Atau sempena birthday? Atau Fathers Day? Jangan risau, Printcious boleh customized permintaan dan gambar yang kita nak tu atas pilihan kita.

Aku paling suka yang ini.


Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious
Surprised gift nak bagi kakak aku yang nak delivered hujung bulan depan. Nak customized muka baby tu jadi muka sendiri pun boleh rasanya. Cenderahati terbaik yang bila kita hadiahkan orang guna dan teringat kat kita. Terharuuuuu tak kalau kakak aku tengok bantal ni dan teringat kat adik dia? Haaaaaa.... :)

Nak benda lain boleh terjah link ni: Gift for Her

Nak bagi abah / suami / tunang / adik / pakwe awak? Boleh terjah link ni: Gift for Him

Atau boleh juga terus ke https://www.printcious.my/

Abadikan kenangan dan memori dengan Printcious, Printcious, Buat customized gambar dengan Printcious, Review Printcious

Pssttt... Kalau pertama kali nak tempah dengan Printcious, masukkan email untuk subscribe Printcious. Nanti korang akan dapat Cash Voucher RM20! RM20 tu macam-macam boleh dapat tau! Salah satunya korang boleh tempah CUSTOM WEDDING PHOTO pada mug! 

Menarik tak? Sooooo, jangan kata Kak Sha tak share berita gembira ya! Hampir anniversary dah kan? Apa lagi, jom lah abadikan kenangan dengan Printcious!

Baca selengkapnya

Tuesday, November 15, 2016

Steak Sedap Tapi Fish Fillet Tertumpah Garam! | NY Steak Shack

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama | Ni cerita entah bila lagi, aku pun tak perasan sebab suka sangat peram cerita dalam blog. Kahkah. Tapi first time masuk tempat ni sebab nampak interior dia lawa. Masa ni kat One Utama baru lepas habis friendly game Bowling dengan geng Kelana Jaya. Lepas game tu, semua dapat 1 tapau Nasi Ambeng. Tapi bila lalu depan NY Steak Shack ni, gatal jugak nak masuk nak melabur duit! Pedulikan nasi ambeng, kita bawa awak balik rumah okay :D

Tagline kemain "Satisfy Your Cravings With Savings on Weekdays". Tak sure jimat sangat ke, hehe. Tapi hentam je, order. Tapi sebelum masuk tu, mata melilau carik orang pakai tudung. 

TAKDE. Hmm.

Datang waiter terus tanya. "Is this restaurant serving halal food?". Terkebil gak mata waiter tu nak menjawab halal tu. First time ke hapa orang tanya kedai dia halal ke ada non-halal dish? Haha.

NY Steak Shack ~ Steaks, Burgers & Shakes

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Apa lagi, jom lah masuk

NY Steak Shack ni katanya mengambil inspirasi dari common foods kat New York tu. Tu yang menu memang semua western. Tak dak aih jumpa nasi ambeng dalam ni. Or nasi lemak. Tapi kalau nak rasa pelbagai jenis burger style New York. Atau steak. Atau pasta. Meh la datang sini!

Jom tengok gambar buku menu!

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Burger pun depa letak atas kayu besar muka ni. Agak-agak hangin dengan member, apa lagi. Ko libas je dengan benda alah ni. 

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Aku pilih Mix Grill. Cam biasa ah, nak makan ayam, nak jugak daging. Nak jugak ikan. Ko hadaplah semuanya dalam 1 plate Mix Grill tu.

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Background belakang dinding dia urban sangat :D

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

"Untuk starter, kita mulakan dengan Bismillah, disudahi dengan Alhamdulillah...
Begitulah sehari dalam hidup kita. Mudah-mudahan diberkati Allah..."

Mushroom soup rasa mushroom soup lah. Tak kan rasa bubur kacang hitam pulak kan? Tapi yang pasti mushroom soup dia licin aku bedal. 

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Mix Grill RM27.45
Combination of grilled chicken, ribeye and fish fillet. Serve with choices of sauce and 2 side dishes. Side dishes tu ada banyak pilihan. Seingat aku ada lah dalam 5 ke 6 jenis. Ada coleslaw, mashed potato, kentang bakar, nasi, fries atau mix vege. Ko pilihlah nak jenis apa. 

Yang aku ni nak jugak side macam KFC. Coleslaw dengan mashed potato. Gasaklah. Tapi mashed potato tu sedap lagi KFC punya. Coleslaw sama je rasa. Jadi kesimpulannya ko nak makan mashed potato sedap, sila ke KFC saja. Atau kalau ko buat lagi sedap, sila hantar tester kat aku untuk disahkan kesedapannya, kahhhhh.

Sauce boleh pilih antara blackpaper sauce atau mushroom sauce. Dan boleh refill sampai doblas kali atau infinity. Selagi tak habis steak ko, ko mintaklah refill sampai fedap.

Tapi yang spoilnye menu aku hari tu, fish fillet tu masin gila. Memang kalau terlebih makan garam, masin boleh mendatangkan masalah kegilaan tau tak? Heh. Serius tertumpah garam ke hapa masa grill ni? Yang ribeye and chicken tu ok je sedap aku rasa. Sedang elok je.

Ke chef dia tengah darah manis? Hm.

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Kawan aku order chicken salad. 
Sedap gila katanya. Dan yang best, portion makanan besar gila! Kenyang yakmat. Syukur :)

Satisfy cravings di NY Steak Shack One Utama, Menu western di One Utama, Western Restaurant di One Utama

Kiranya NY Steak Shack ni boleh masuk dalam carta Jalan-Jalan Cari Makan aku lepas ni. Tempat pun cantik, design urban. Order pun laju. Agak-agak nak makan makanan western, boleh dipertimbangkan makan kat sini ye kawan-kawan.

Selain dari One Utama, NY Steak Shack juga mempunyai outlet di Mid Valley, Sunway Piramid, IOI City Putrajaya, Subang Parade dan AEON Mall Shah Alam. Nak stalk social media diorang dulu pun boleh. 


Jangan kata Kak Sha tak payung.... Bye!

Baca selengkapnya

Monday, November 14, 2016

Bunga Fabrik Yang Memecah Rekod Dunia?

Hai. First time aku join aktiviti luar kat kolej baru ni, terus kena tolong orang untuk catat rekod Dunia! Guinness World of Record kut! (Konon nak buat tanda seru? Kahhhhhhh)

Tapi event biasa je lah. Takdelah guna kederat sangat pun sebenarnya. Aku pun datang sebagai pembantu je (padahal surat jemputan kata jemputan khas). Takpe, kita layankan je pihak penganjur suruh buat apa, haha. 

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016 ni diadakan di Perbadanan Putrajaya dengan usahasama Persatuan Seni Jahitan Kreatif dan Pusat Kraftangan Epal. 

Hah, ko tahu Kraftangan Epal? Bukan buah Epal merah atau hijau tu tau! Ni Pusat Kraftangan Epal yang femes dengan jualan mesin-mesin jahitan dan kursus menjahit. Memang sebelum ni dekat Tawau banyak kali juga aku jadi urusetia kursus jahitan melibatkan Epal dengan komuniti setempat. Balik sini pun bekerjasama dengan Epal juga. Memang berjodoh betul nampaknya dengan Epal ni :)

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Pemandangan dalam dewan dari meja breakfast aku. Kita apa-apa hal makan free jangan dilepaskan. Sambil-sambil mengunyah tu sambil ambik gambar report kat bos. Baru tak kantoi menelan je kejenya :D

Pagi tu sampai-sampai Putrajaya je hari gelap mendung terus hujan lebat! Menggagau aku carik payung. Kemudian baru teringat yang aku dah keluarkan dari kereta masa bawak payung kecik tu pegi Jepun hari tu. Spoil betul. Tak kan aku nak berlari redah hujan dengan baju batik vogue and eyeliner yang sebulan 3 kali pakai & lipstick baru ni? Rugi ok.

Tapi rupanya abah ada letak payung besar dalam bonet. Syukurrrrrrrr alhamdulillah. Selamat lipstick aku, kehkeh.

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Mula mengira bunga-bunga fabrik ni pukul 9.00 pagi. Team Epal semua pakai baju kaler oren tu. Ingatkan jemputan terdiri dari pihak sekolah dan kolej je, rupanya semua agensi diorang jemput. Sempat aku wefie dengan Pegawai Penjara Wanita Kajang. Comel okeh staf Penjara ni kalah aku yang katanya kerja pensyarah ni. Ceh.

Selain tu, ada juga Polis, tapi sebagai pemerhati bebas je. 

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Ada lebih kurang 6 meja besar dihumbankan bunga fabrik ni. Bunga-bunga ni semua tak salah aku import student yang buat. Tu pasal lah ada yang kecik, ada yang besar, ada yang elok berpin. Yang tak semenggah pun ada gak. Aku baru pegang dah tercabut.

Reject!

You are fired!

Eh. Haha.

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Apa-apa hal selfie acara wajib kita! Haha :D

Selfie bila bunga dah tinggal sikit. Tadi masa bunga tengah menggunung atas meja kemain eksaited semua, aku tak sampai hati nak selfie. Kang dikata orang apa kes kau datang setakat nak bergambar, ye tak? :D

Tak bunga kat meja aku ni kira bunga saiz normal, besarlah kiranya. Ada 2 meja yang dapat bunga saiz besar sikit je dari taik cicak. Kau hagak cemana depa melipat bunga tu?

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Buntang-buntang mata semua yang mengira.

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Satu plastik ada 100 pcs bunga fabrik.

Target yang ni pecahkan untuk mencapai "Guinness World of Records" Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak adalah 50,000 kuntum. Cuba korang teka berapa yang kitorang kira semua sekali? Dapat tak pecah target 50,000 tu?

Dapat weh.

63,682 kuntum bunga fabrik.
Tepuk tangan! Hurrayyyyyy. 

Lepas tu buat apa pulak dengan bunga-bunga yang dah kira tadi? Takkan buang kan? Membazir kalau buang okay. Dah serupa macam yang dulu nak buat rekod Malaysia Laksa Sarawak tapi in the end buang semua bertan-tan laksa tu. Alasan dia sebab laksa tu tak boleh makan pun. Unedible. Rugi gitu je buang ke longkang.

Dah jadi kawan syaitonnirojim T_T

Tapi kali ini tak. Yang bunga-bunga besar tu semua diorang guna balik untuk hias tempat PIIACUS 2016. Yang bunga kecik saiz taik cicak tu digunakan semula untuk kain yang dilorek Asma Ul-Husna. Bunga-bunga kecik tu dilekat jarum dan cucuk kat kain.

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Ar-Razzaq
Yang maha pemberi rezeki

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Lepas habis semua Asma Ul-Husna ni siap, kain ni akan diframe kan dan dihadiahkan kepada rumah anak yatim dan rumah kebajikan sebagai hadiah. Aku tak sure lah pukul berapa diorang habis buat hiasan dinding Asma Ul-Husna ni. Sebab dalam surat aku sampai pukul 12 tengahari je jemputannya. Surat cikgu sekolah Putrajaya tu aku tengok sampai pukul 5.

Aik dah kenapa lain pulak timing dia? Ke memang sebenarnya aku ni tetamu kehormat tolong jadi pemerhati bebas je? Pedulilah kan. Yang penting dah siap keje aku. Masa diorang tengah menghias, aku dengan kawan aku keluar dewan bersiap nak balik kolej.

Rupanya ada tapau lunch. Best weh tapau diorang bagi. Chicken Rice Shop ayam besaq gila!

Program Kiraan Bunga Fabrik Terbanyak bagi Mendapatkan "Guinness World of Records" Sempena PIIACUF 2016

Terus aku senyum gumbira balik kolej. Hoyeah!

Tahniah Epal! 
Lepas ni nak pecah rekod dunia yang lain boleh panggil aku lagi. Yang penting ada Chicken Rice Shop, diyakini dan kompem aku datang, ekekekeke :D

Baca selengkapnya

Followers

Google+