[Personal][carousel][6]

Wednesday, September 1, 2021

Abah

September 01, 2021
Assalamualaikum.
Dah lama betul tak bersiaran. Tambah-tambah sejak work from home, laaaaagi semakin malas menaip walaupun idea banyak bertalu-talu.

Tapi itulah, kalau dah namanya MALAS.
Ada masa 30 jam sehari pun tak kan digunakan sebaiknya pun! Hadoih!

Perkuburan Islam Kg. Rinching

Sebenarnya, nak kongsi.
Hari ni dah hari ke 128 arwah abah kembali ke pangkuan Ilahi.

How I miss him. Badly.

Siapa yang kenal arwah abah, tahu yang abah garang 'sikit'. Haha.
Garang, tegas tapi hati lembut sangat.
Tambah-tambah dengan family sendiri.
Dengan kawan-kawan.

Kalau bulan puasa, arwah selalu ronda bazar dan beli makanan yang kawan-kawan dia jual.
Support business kawan-kawan katanya.
Dan sekarang yang menurun perangai abah ni adalah anak lelaki tunggal bongsu abah.

Itu yang bila nak dekat waktu berbuka je, sebeban makanan arwah bawak balik.
Bawak balik with a smile tau.
Senyum lebar :)

Same goes kalau kami mintak macam-macam.
Selalu mintak tapau makanan lah, hahaha.
Kalau musim durian tak boleh ceritalah berapa kali arwah beli durian.
Sekali beli tu, sampai 10 bijik!
Mabuk durian terus.
Padahal abah tu kronik diabetes tau!
Tukang beli, tukang kopek durian, tapi nanti dia duduk tepi je teman kami makan.
Abah makan sikit je sebab dah kena warning dengan mak hahaha.

Bila arwah mula sakit starting 2019, on off masuk hospital, check-up memang dah mula terasa lain.
Kemampuan bergerak pun terbatas.
Masa ini pulak tak tahu kenapa kerja memang tengah menggunung.
Sibuknya kalahkan ada syarikat multinasional!

Memang menyesal sangat tau bila ingat balik.
Sibuk kerja, bila balik rumah dah hampir Maghrib.
So malam cepat tidur.
Tak banyak sangat bercakap dengan arwah.
Tapi yang paling ingat sangat, bila berbuka, arwah teman je aku makan berdua.

Bila abah takde.
Tiba-tiba datang satu-satu benda yang abah buat yang kami tak tahu, terkeluar.
Banyaaaaak sangat benda baik ya Allah.
Dan tiba-tiba murahnya rezeki arwah, banyak permohonan untuk business sebelum ini yang agak susah nak dapat, tiba-tiba mudah je.

Bila pergi dobi, ramai pelanggan dobi terkejut arwah abah meninggal.
And they kept share macam mana mesranya abah dengan diorang.
Alhamdulillah, banyak doa yang baik-baik dari orang yang baik-baik untuk arwah.

Dan sekarang.
Pemergian arwah abah ajar aku yang... macam mana sibuk pun, cari masa untuk spend time with family.
Belajar meletakkan sesuatu pada tempatnya.
Belajar untuk redha dan berlapang dada.
Dan percaya dengan takdir yang Allah dah susun dengan cantik.

Aku selalu fikir yang arwah akan kekal ada lama dengan aku.
Paling kurang pun hingga abah jadi wali aku.
Rupanya tak.
Allah bagi pinjam abah untuk 33 tahun je.
Dan tak sempat jadi wali aku pun. Allahu.

Tapi takpe.
Aku yakin Allah lebih sayangkan arwah lebih dari kami sayangkan arwah.

Dan pemergian abah ajar aku yang tak ada benda yang kekal dalam hidup kita.
Orang datang dan pergi.
Bergantung kepada kita bagaimana kita tinggalkan "our footprint" dalam ingatan mereka yang kita tinggalkan...
Juga jangan pernah paksa untuk orang kekal dalam kehidupan kita, bilamana takdir Allah itu tak membawa kita bersama.

Mohon doakan arwah abah ya kawan-kawan.
Mohon sedekahkan  juga AlFatihah buat arwah abah yang sangat dan paling kami sayangi.

Semoga Allah swt temukan kami semula di keadaan yang paling baik, di tempat yang paling baik dalam redha dan rahmat Ilahi. 


Thursday, November 12, 2020

Pen Insulin

November 12, 2020

Assalamualaikum dan hai!

Alhamdulillah. Abah dah boleh cucuk insulin sendiri! Yeyyyyyyyy. 

Rasa gembira dan happy (bukan benda yang sama? ๐Ÿ˜‚) bila abah dah mula dan willing cucuk insulin sebab sebelum ni abah taknak, takut jarum katanya.


Ingat tak sebelum ni aku pernah share yang abah warded Hospital Serdang lama, hampir 2 bulan sebab masalah sinus. Turns out, punca utama kalau diabetes tak terkawal, semua treatment kurang menjadi. Jadinya memang kena kawal gula dalam darah. Dan masa di hospital, memang cucuk insulin. Dan tentulah yang tukang cucuknya nurse kan. Anaknya jadi tukang tengok saja haha.


Bila balik rumah rupanya hospital ada bekalkan pen insulin. Cuma yang versi hospital kerajaan, larutan insulin (betul ke term ni?) kena dapatkan dari Klinik Kesihatan. 

Dan abah kita taknak pergi Klinik Kesihatan. Sebab abah kata takut jarum ๐Ÿ˜ญ


Tahanlah dia makan ubat je, tapi bacaan gula tu tak turun-turun. Kadang-kadang tinggi sangat, lebih 33. Macam mana tahu?

Sebab tiada bacaan yang keluar kat alat tu. Tak boleh baca. Naya betul.

Bacaan 20+ selalu sangat. Kalau belas-belas? Jarang-jarang. 

Fuh. Describe bacaan gula abah macam describe markah amali student ๐Ÿ˜‚


Ada sekali tu, guna SOS yang paling agung. Minta tolong wan (nenek) untuk bincang hati ke hati dengan abah. Sebab wan pun cucuk insulin juga. Dan masih makan ubat kencing manis juga. Jadinya ini adalah calon terbaik untuk pujuk abah. Jomlah pergi klinik, swasta pun takpe untuk kita dapatkan insulin.


Tapi errrrrr. Gitulah. Hahaha.


Dia punya kentalnya hati tu. Seperti "hati kau kental Roy". Tapi kita cuba juga pujuk. Lagipun, rasanya semua orang mesti ada sesuatu yang kita takut, kan?


Kebanyakan orang takut nak pergi klinik gigi (akulah orangnya tu). Nak terkencing rasa bila ingat pengalaman cabut gigi sebelum ni (nah blogpost). Ada yang takut hospital dan sewaktu dengannya. Yang penting jangan berhenti pujuk tau!

La Hawla wala quwwata illa billah
La Hawla wala quwwata illa billah.


Tapi Alhamdulillah, baru-baru ni abah sendiri yang ajak pergi klinik. Ajak pergi dapatkan insulin shot. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Berita macam ni kecil pada sesetengah orang, tapi sangat besar pada kami sekeluarga. Iyelah, ko hari-hari hadap abah yang literally 3 kali sehari periksa bacaan gula dalam darah, tiap kali check tak sah tak lebih 20+.


Jadi bila abah sendiri yang willing ajak pergi klinik, kita pun laju-lajulah bersiap nak bawak, takut abah berubah hati. Berubah fikiran. Karang datang setan hasut-hasut jelmakan rupa jarum yang panjang dalam fikiran abah, terus kensel pulak. Even baru habis online meeting, kepala tepu dengan SOP interview online, takpe kita teruskan. 


Letssego abah!

Pen insulin untuk pesakit diabetes di klinik swasta
Sumber: Google

Pen insulin ada banyak jenis rupanya kan? Yang dapat kat klinik ni berupa begini. Yang macam warna biru tu. Tapi tak pasti benda yang sama ke tak. Yang pasti rupa dia macam tu.

Syukurlah jarum halus. Ingatkan macam yang jarum derma darah. Kalau yang macam tu, sebelum abah pengsan, kami yang pengsan dulu kahkah.


Senang pen insulin versi ni sebab insulin duduk dalam tu, tinggal nak pusing bacaan ikut berapa dos yang doktor cadangkn dan cucuk ke perut, tekan butang atas tu, tunggu 20 saat. Dan SIAP.


Maaflah sangat noob cara aku terangkan cara guna pen insulin ๐Ÿ˜….


Tapi versi pen insulin ni senang sangat. Tak perlu refill. Kalau dah habis, buang dan beli pen baru. Sedia duit aje lah. Itu pun rasanya takdelah mahal sangat. InshaAllah mampu lagi.


Bila tengok kejap-kejap nak kena check kencing manis, kejap-kejap darah tinggi. Lepas tu nak makan ubat. Kejap lagi cucuk insulin. Tiba-tiba datang rasa insaf.

Bila Allah tarik nikmat kesihatan tu, kita sebagai hamba dah tak boleh buat apa. Apa yang kita (anak-anak, reader) boleh belajar adalah, dont take everything for granted. Learnt how to appreciate apa yang kita ada dan jaga sebaiknya. 


Nak makan manis?

Silakan. Tapi janganlah hari-hari togok air gas. 


Nak juga minum manis?

Guna gula yang sesuai untuk diebetes. Setakat ni dah beli Diebetasol, Stevia dan Equal. Nak lagi best pandang muka aku sambil minum air kosong. Laaaaagi manis.

Allah ๐Ÿ˜‚.


Nak makan aiskrim?

Silakan. Tapi sila makan bersama aku.

Eh. Kahkah. 


Nak makan KFC?

Silakan. Tapi sila makan bersama aku juga. Ya Allah how I miss KFC so much ๐Ÿ˜ญ.


Jadi. Alhamdulillah. 

Semoga lepas ni abah beransur sihat. Lepas ni masih lagi ada appoinment hospital, tengah simpan ayat-ayat dalam kepala nak pujuk abah kalau kena warded lagi. Doakan aku berjaya bertukar menjadi sweet talker for my abah ya ๐Ÿ˜‰. 


P/s: Rupanya kawan abah yang kata cucuk insulin ni lagi cepat berkesan berbanding makan ubat je. Now u see, orang laki ni tak kisah usia, memang cepat dan senang terpengaruh dengan kawan berbanding keluarga sendiri kan? Haha. Tapi tak kisahlah, yang penting pengaruh yang baik. Alhamdulillah.

*Abah dah kembali ke negeri abadi pada 13 Ramadhan 1442H / 25 April 2021. Mohon sedekahkan Al-Fatihah dan doa yang baik buat arwah abah yang paling kami sayangi. Semoga Allah ampunkan semua dosa-dosanya dan ditempatkan di kalangan hambanya yang beriman dan beramal soleh....




Monday, October 19, 2020

Sepatutnya Cerita Mop

October 19, 2020
Assalamualaikum. Fuh. Lama tak bersiaran, semacam berhabuk tangan nak menaip ๐Ÿ˜‚. What a long weeks ya. Dengan kes COVID-19 yang semakin meningkat saban hari, entah macam manalah our life for the next seconds, minutes, hours, days, months, years?

Hows work today? Hectic macam biasa tak? For those yang WFH (kita geng), apa yang korang semua buat? Untuk yang kena kerja seperti biasa, practice safe distancing, wear mask and selalu cuci tangan tau! 

Somewhere I read in facebook, Malaysian ni dia seat in a flight sebelah a positive COVID-19 patient, dan baru tahu setibanya di tanah air. But, Alhamdulillah bila buat swab test (2 kali), he is negative. Dan bila share apa tips negative even dia duduk sebelah a positive COVID-19 patient (kira contact rapat ke term ni?), jawapannya:
1) Wear mask
2) Tak berborak langsung sepanjang flight
3) Bila balik, quarantine himself.

So, siapa kata practice social distancing dan wear mask tak berkesan? Plus dont talk too much also could be considered a precaution hehe. 
Don't over friendly sangat la in this time. Simpan dulu okeh ๐Ÿ˜Œ.


Siapa lagi yang masih pakai this kind of mop? 
Soalan jenis macam ni menyampah sebenarnya, sebab macam hampeh? Wakakaka. Sebab kalau tak relevan takkanlah masih ada terjual kat kedai, ye tak? Siap best seller okeh!

Macam nak beli mop yang canggih manggih yang banyak orang share tu. Dalam shopee banyaaaaaaaak siap jamu mata rambang mata bergegar poket nak beli. Tapi entahlah, kenapa tak beli? 

Rela lagi guna mop lama ni, perah guna tangan tau! Lepas tu membongkoklah kau sambil mengemop! Kah!

Pernah mop style korea, guna kain je sambil tertonggeng? Imagine sikit please.
Haaa, aku pernah je.
Gila penat! Tapi worth it sebab dah macam bersenam! Best betul bila peluh keluar macam air batu cair. Dah tak payah keluar pegi gim rasanya. Itu sebab jugak kot kenapa rela je guna mop perah-perah guna tangan ni. Nak amalkan konsep bersenam sambil buat kerja rumah kekdahnya.

Tapi tak tahulah esok-esok tetiba terbeli mop canggih dalam shopee wakakaka. Itu tandanya dah sakit pinggang le tu ๐Ÿ˜‚.

Baru-baru ni aku belajar sesuatu yang sangat besar, sangat berat untuk aku hadam, dan pada mulanya aku tak tahu samada aku boleh survive. Setiap hari rasa dada nak meletup simpan, setiap hari merayu-rayu dengan Allah supaya kuatkan aku.

Indahnya dugaan yang kita dapat, bila kita rasa kita tak mampu harungi, rupanya... Kita mampu! Bila kita dikelilingi oleh orang yang sayang kita tanpa syarat, sayang kita dengan ikhlas, sedikit sebanyak kita jadi bertambah kuat.

Pengajaran paling utama yang aku dapat adalah, sabar. Dan redha.
Sekarang ini masih lagi belajar sabar dan redha. Dan masih lagi minta dengan Allah untuk kuatkan hati aku.

Dan juga pengajaran paling berharga yang aku dapat, keluarga will be there for u even everyone else abandon us. Sebelum ni we take for granted bila we have family yang support us. Tapi bila aku hadap perkara yang buat aku terduduk, rupanya aku ada backup support yang tak pernah aku sangka aku ada. I just didnt realise it until now.

Silap aku bila aku tak sabar. 
Dan aku belajar benda ni in the hard way.
Semua orang buat silap, dan untuk menjadi manusia yang berjiwa besar, aku juga belajar memaafkan. 

To be truth, of course aku maafkan someone yang hold very dear in my heart. Allah is the best planner. Jika ini ujian Allah untuk ajar aku erti kesabaran sebenar, Alhamdulillah untuk ujian ini.

Jika ini ujian untuk tunjukkan kepada aku yang tak semua benda yang kita nak kita akan dapat dengan mudah (mungkin tak dapat langsung), Alhamdulillah untuk ujian ini. 

Berlapang dada dan teruskan hidup. Korang tolong doakan Allah lorongkan dan kurniakan perkara yang baik-baik boleh? Dan semoga korang juga dapat perkara yang baik-baik juga. InshaAllah.

Dan entahlah. Aku pun tak tahu kenapa selalu jadi macam ni. Dari awal nak cerita pasal mop je, selalu aku terbabas masuk cerita lain. Well. If u know me well, u know how much i love to potpetpotpet nonstop. 

Till then ๐Ÿ˜‰




Wednesday, August 5, 2020

Accident Lagi? Kali Ke-5 Dah Ni!

August 05, 2020
Accident Lagi? Kali Ke-5 Dah Ni! |  Salam. Hai! Baru nak cerita pasal accident yang jadi 2 minggu lepas. Minor accident je sebenarnya tapi still nak cerita dan simpan buat kenangan dalam blog.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana

Lambat sikit cerita sebab baru ada mood baru lepas raya. Well hari raya kita bergembira, sekarang baru tiba masa berdepan realiti. Eh. Haha.

Ok minor accident aku ni jadi 23 Julai lepas. Hari Khamis pagi-pagi masa nak ke office. Masuk accident yang ini, masuk kali ke - 5 accident dengan kereta Myvi purple ni sepanjang aku kerja masuk tahun ke - 8. Gila track record, 'cemerlang' sangat kan? ๐Ÿ˜…

Accident kali pertama rasanya buat lutut gigil separuh mati? Entah lah, tapi bila pergi nak report polis, AO yang bertugas kata bukan salah aku. Jadi tak kena denda.
Boleh baca kat SINI cerita tersebut. 

Pengalaman pertama accident kan, gigil tu sampai seminggu traumanya! Tapi yang buat lagi teringat sebab ada cerita tak best disebaliknya. Tak pasti aku story ke tak dalam blogpost tu. 

Accident ke-2, kena langgar belakang kat parking lot masa aku tengah tapau makanan. Peh. Duduk diam-diam pun kena. 

Accident ke-3, kena langgar belakang jugak di traffic light on the way nak ke ofis. Pun masa tu tengah berhenti lampu merah, elok duduk diam-diam pun kena jugak. 'Rezeki' betul ๐Ÿ˜…
Pengalaman ke-3 ada aku cerita di SINI.

Accident ke-4, masa ni baru setahun balik KL. Kena betul-betul depan Plaza Tol NPE Pantai Dalam. Amoi main tukar lane tak tengok kereta tepi. Pun langgar tepi, kemek jugaklah fender tepi dan pintu penumpang depan. Yang ni ayah amoi tu settlekan, hantar pergi bengkel yang diorang suggest dan settled!

Accident ke-5, baru jadi yang ni lah. Baru nak masuk ceritanya haha.

Benda jadi kat Kajang Perdana, on the way nak pergi ofis jugak ๐Ÿ˜…. Masa tu tengah jam gila-gila, kereta elok berhenti. Aku pun sama berhenti, tapi masa kejadian langsung tak  tengok kiri kanan. Elok je pandang depan sebab nak tengok kereta bergerak kan.

Tengah sedap menyanyi tarik suara terasa kereta berhenjut. Dah kenapa kan? Bila aku buka pintu, keluar tuuuuuu dia ada brader motor dah tergolek belakang kereta aku, antara kereta aku dan kereta belakang.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana

Rupanya brader motor ni dah sapu side mirror kereta belakang baru dia bergolek dan motor dia langgar bumper belakang kereta aku. Masa tengok benda ni jadi kan, gigil dah takde (mungkin sebab aku tahu bukan salah aku) tapi dah rasa annoyed. Adui, nak pergi kerja ni. Aduhai. Tapi bila tengok muka brader tu dah jatuh kesian. Nampak sangat tahan sakit.

Then pergi ke tepi, borak-borak sikit tanya owner kereta belakang apa yang jadi. Tapi dia pun sama 2x5 tak nampak apa jadi. Tau-tau side mirror dah kena sapu.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana
Sikit je kena.
So aku blah masuk jugak office siap pesan, "takpe saya malas nak claim. Abang (brader motor yang tergolek) settle lah dengan owner kereta belakang".

Masuk kali ke-5 ni aku dah betul-betul faham maksud kalau kita tak langgar orang, orang yang langgar kita. Atau pun macam mana kita berhati-hati pun, benda kalau dah nak jadi, jadi jugak. So petang tu ambik half day dengan niat pergi report polis.

Rasanya badi aku ni, bila aku drive sendiri on the way ke office dengan Myvi purple. If tukar semua rutin (tukar kereta, takpun orang drivekan kahkahkah), agak-agak track record 'cemerlang' ni boleh berkurangan tak?


Tuesday, August 4, 2020

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah

August 04, 2020
Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah Punca Air Paip Bau Busuk | 2 minggu lepas ada benda yang pelik jadi pada air paip di bilik air rumah. Ingatkan perasaan sendiri je air paip bilik air kami macam berbau klorok. Bau busuk pun boleh jadi juga. Bukan setakat bilik air bilik aku, benda ini jadi juga di bilik air bilik utama dan bilik air tetamu di dapur.

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah

Kebetulan pula masa kejadian tu, ada Loji Rawatan Air yang tercemar tapi kawasan rumah aku tak terlibat. So, tak mungkin ini bau klorin from water treatment.

Lagi pelik, air paip sinki ok je.
Takde bau apa-apa. Hari minggu masa kejadian tu kakak pula balik bawa anak-anak dia. Disebabkan air paip bau 'sedap' sangat anak buah aku taknak mandi dalam bilik air. Heboh nak mandi kat luar. Yang buat bengkek acik dari dalam rumah apabila diorang 3 beradik mandi manda sambil meluncur atas lantai.

Fuh.
Teringat zaman kita dulu-dulu.
Ini kalau acik buat dulu, rasanya dah makan tali pinggang ๐Ÿ˜‚

Ok berbalik cerita tadi.
Air paip bilik air je yang berbau semacam. Jadinya kami buat kesimpulan yang mesti ada benda mati dalam tangki air ni. 

Bila bagitahu abah, abah kata "nasib baik bagitahu. Abah tak perasan dah".
Kan sebelum ni aku ada cerita yang abah ada resdung teruk kan sampai rosak saraf mata, so one of the side effect lagi adalah deria menghidu yang lemah.

Air tu pulak bau busuuuuuuuk gila sampaikan bila aku mandi, dah sabun. Kemudian bila bilas dengan air, bau air tu melekat kat kulit.

Euuuuwwwwwwww.
Serupa tak payah mandi kan?
Suspek macam ada benda mati, tapi pelik sangat macam mana boleh ada benda mati sedangkan tangki air kan tertutup?

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah
Abah bawak kawan dia naik tengok atas rumah nak tengok tangki.
Dah sampai atas hah kau, betullah ada benda mati dalam tangki air ni.

Burung mati.
Euuwwwwwwww, dah 2 hari mandi air bangkai burung ๐Ÿ˜ฃ๐Ÿ˜ฃ

Macam mana pulak boleh ada burung masuk dalam tangki air tu?
Sebabnya akhir tahun hari tu ada buat renovation. Kemungkinan besar tukang rumah ni terlupa nak tutup tangki air rapat-rapat.

Tang dari mana datangnya burung itu?
Entahlah. Pelik jugak. Sampai sekarang tak dapat jawapan lagi. Nak kata ada lubang di bumbung rasanya setakat ke hari ini takde bocor lagi.

Dah keluarkan bangkai burung, alang-alang tu terus cuci tangki.

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah
Horror tak warna air ni?
Merah menyala macam darah!
Bau pun busukkkk gila!

Warna merah ni bukan darah burung tu tau. Tapi ni sebab karat air.
Lebih 10 tahun duduk rumah ni, tak pernah cuci tangki air.
Memang penuhlah karat-karat di dasar tangki kan?

Tapi memang tak sangka warna air ni sampai macam ni. Seram!

Jadi, yang duduk rumah landed, rajin-rajinlah tengok kawasan tangki air tu. Jangan sampai jadi macam kat rumah aku sudah.

Settle buang semua air dari dalam tangki, baru buka semula paip nak masukkan air sampai penuh dalam tangki. Lepas 5 jam, bila buka paip bilik air, air dah kembali normal. Warna biasa dan paling penting. Tak busuk dahhhhhh, hehe.

Tapikan, walaupun air paip bilik air dah 'sihat', anak buah aku tetap nak mandi luar. Geram je tengok okeh!

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (83) Personal (86) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *