Friday, January 5, 2018

Hiking Hutan Rekreasi Tanjung Tuan | Cape Rachado

January 05, 2018 0 Comments
Ya ampun. Tak habis lagi publish komen-komen korang dari zaman hibernate hari tu ðŸ˜…. Banyak jugak soalan korang pasal Adsense ya, longgggg time ago, aku baru nk tengokkan. Tapi bila tengok, banyak dah yang berjaya. Mesti fedup kan tunggu aku, hampagas punya minah tak reply komen. Batu betul.

Bercakap pasal batu, aku baru lepas hiking Bukit Batu Putih. Bukit Batu Putih ni antara tarikan yang ada di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Terletak lebih kurang 16km dari Port Dickson, memang sesuai sangat dijadikan sebagai tempat beriadah. Yang cintakan alam sekitar, suka hiking, nak eratkan family bonding? Pun sesuai datang sini. Jom!

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson


HUTAN REKREASI TANJUNG TUAN


Istimewanya tempat ni, ia terletak di Port Dickson, tetapi tertakluk di bawah pemerintahan negeri Melaka! Kira masuk sini automatik jejak kaki kat Melaka.

Aku dengan adik tumpang bermalam kat rumah kakak di Senawang semata-mata nak cuba panjat Bukit Batu Putih ni. Dan perancangan awal konon nak kejar matahari terbit akhirnya ke longkang.

Pukul 8.30 pagi baru bertolak dari Senawang. T_T

Nak cari arah ke sini mudah sangat. Kauorang boleh waze Hutan Rekreasi Tanjung Tuan atau Cape Rachado Lighthouse. Lagi mudah? Waze je Ilham PNB Resort. Hutan Rekreasi ni betul-betul di sebelah Ilham PNB Resort.

Dari pagar masuk sehingga ke atas, memang jalan tar. Ada toilet disediakan berdekatan pagar dan juga sepanjang perjalanan ke atas ada disediakan beberapa pondok berehat. Mana tau nak picnic sokmo boleh bentang tikar sambil makan. Hehe.

RUMAH API TANJUNG TUAN / CAPE RACHADO LIGHTHOUSE


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Samar-samar je rumah api ni dalam gambar aku. Kah. Padahal rumah api ni besar dan tinggi. Salah angle aku snap, hilang terus! Kah.

Antara tempat menarik kat sini, tapi sayang sangat sebab tak boleh masuk. View belakang rumah api ni cantik gila, selfie sesuai sangat. Tapi aku tak sempat ambik gambar langsung sebab hujan rintik-rintik dan nak kejar panjat Batu Putih.

BUKIT BATU PUTIH


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Trail ke Batu Putih ni senang je. InsyaAllah tak sesat even tak ada direction. Laluan landai dan banyak turun naik. Yang penting guts! Dan botol air! Serius haus! 

Sepanjang kami nak naik berselisih jugak dengan ramai orang turun naik. Siap ada budak selamber jalan sorang nak turun ke bawah sedangkan group besar keluarga dia ada jauh nun kat belakang. Sempoi. 

Bila dah naik atas ni, baru aku sedar yang stamina aku teruk gila! Dalam hati menyesal kenapa bagi cadangan hiking ni. Jantung pam darah laju gila. Mengah nak putus nafas okey bawak badan berat padahal trail senang. Jumpa makcik sebaya mak aku yang selamba je turun lagi buat gua malu. 

Oh baru ingat kenapa ajak adik & kakak aku hiking. Konon nak aktifkan badan persediaan nak kurus. Kahkahkah. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Dah sampai atas CANTIKNYA view! Hilang rasa menyesal tadi berganti rasa kagum. View serius cantik, memang puas hati berpenat lelah panjat batu tinggi ni. Nak naik atas puncak batu putih ni pun agak mencabar jugak. Kena guna tali yang ada. Tapi worth a try.

Dari atas boleh nampak jelas perbezaan warna air laut hijau, biru pekat, biru cair. Angin sepoi-sepoi. Batu Putih? Checked 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Laluan masuk ke trail Batu Putih. Senang je, confirm nampak. Ada sign coklat PERHATIAN mengingatkan kauorang untuk jaga keselamatan

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson
Sikit lagi nak sampai rumah api. Sebelah kiri papan coklat tu lah trail ke Batu Putih


LALUAN BURUNG


Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tanjung Tuan antara laluan yang penting untuk perjalanan burung-burung berhijrah dari Benua Asia Selatan serta dari Selatan untuk balik ke Benua Asia. 

Aktiviti di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Cape Rachado, Rumah Api Tanjung Tuan, Bukit Batu Putih Tanjung Tuan, Hiking Bukit Batu Putih, Rekreasi Port Dickson

Tapi tak singgah pun. Stamina dah merah macam Ultraman sebelum dia fire raksasa tu. So just singgah dan baca keterangan di papan. Peminat ekologi  (entah betul ke tidak term ni main bantai je aku) bolehlah menjelajah laluan tu. Ada rezeki, dapat saksikan kawanan burung berhijrah.

Overall, trip kali ni ok lah. Tercapai objektif nak naik bukit. Tapi objektif nak kurus tergendala sebab balik tu aku bantai melantak Nasi Ayam Pasu dengan Mango Float. Apa nak buat, Port Dickson banyak tempat makan best, hehe. 

p/s: Bayaran masuk ke Hutan Rekreasi Tanjung Tuan hanya RM1 seorang.

Thursday, January 4, 2018

Beratur yang Memenatkan | Permohonan Rumah Selangorku

January 04, 2018 2 Comments
Baru rasa best nak update blog bila blog dah ada rupa semenggah ni. Hari ni rasanya puas godek blog, tengok coding, nak besarkan font itu, pekatkan font ini, itulah inilah. Rasa-rasa bila dah start edit blog, jadi obses pulak. Kahkah. Gila berangan macam hebat, padahal nak edit sikit google tutorial. Buat ini sikit google tutorial.

Tapi yang penting dah serupa semenggah selepas berapa tahun? Setahun ke? Aku tak aktif blogging. Cerita banyak sangat, gambar pun penuh sampai habis memory tapi semangat hilang aduhai. Habis income adsense kita. Eh!

RUMAH SELANGORKU

Iye, tajuk atas tu tak salah. Memang aku pergi beratur untuk cuba dapatkan Rumah Selangorku baru-baru ini. Terbaru Rumah Selangorku ditawarkan di Ecohill, Semenyih berharga RM100,000 sahaja. Dan sebenarnya, aku ni tukang beratur tukang cop tempat dalam barisan je. Sebabkan, kalau korang nak datang untuk event-event macam ni, harus datang beramai-ramai. Sebab apa aku cakap macam tu?

Hah, meh aku cerita!

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih 
 
Senarai Rumah Selangorku yang ditawarkan oleh Kerajaan Selangor boleh didapati dari Portal Rasmi Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS). Aku NASIHATKAN (siap huruf besar lagi melambangkan betapa pentingnya perkara ini, haha :D) untuk korang buat dahulu permohonan secara dalam talian di LPHS dan pilih senarai rumah-rumah yang dirasakan sesuai dengan bajet korang, sebelum terjun walk-in ke event-event macam ni.

Sebab apa? Masa aku pergi beratur macam nak rak, ada kaunter express untuk pemohon yang berjaya mendaftar di LPHS. Tak payah beratur, ko datang terus ke kaunter ekspress. Kiranya korang bas ekspress, yang beratur panjang-panjang macam dalam  gambar kat atas ni naik bas lompat-lompat.

Aku pun salah satu manusia dalam bas lompat-lompat tu T_T

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Orang Semenyih yang selalu beriadah kat Ecohill ni mesti tahu betapa jauhnya barisan orang beratur, semata-mata nak dapatkan Laporan CCRIS. 

Adik aku sebenarnya yang nak cuba nasib beli Rumah Selangorku ni. Dah harga macam ok, RM100k dalam bajet dia agaknya. Aku pun fikir why not cuba kan? Lagi pun rumah ni baru pecah tanah je, lama lagi nak siap. Mahu makan 2 tahun jugak tu. 2 tahun lagi insyaAllah gaji dah stabil (doa-doakan ya :)) 

Jadi pagi Sabtu yang hening pun berangkatlah kami 2 beradik. Sampai Ecohill dalam pukul 9 pagi, barisan manusia dah beratur panjang okayyyyyyyyyyyy. Beratur panjang di barisan nak dapatkan Laporan CCRIS! 

Adik aku pun tak ada lagi Laporan CCRIS. Hampeh! 

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Tengah-tengah beratur tu, borak-borak dengan orang depan macamkan dah kenal lama. Baru tahu juga, untuk pemohon bujang, perlu kemukan bersama Surat Isytihar Bujang, samada dari majikan atau Pesuruhjaya Sumpah. Untuk pemohon yang sudah berkahwin, bawa je kad nikah. Settle. Tapi adik aku memang sadis, dia tak ada juga surat ni. Kahkahkahhhhhhhhhhh. 

Makanya ...................................... Aku beratur di barisan CCRIS yang panjang berjela macam ular kena palu. Adik aku pergi beratur untuk dapatkan pengesahan bujang pula di bangunan sebelah. T_T

Dah. Yang penting, bila korang berminat nak mohon Rumah Selangorku ni, paling penting untuk lengkapkan semua dokumen sebelum datang ke event terbuka begini ya. Jika tidak kauorang bersedialah zahir dan batin untuk berada di bawah mentari pagi, tengahari dan petang. Dan juga bersedia untuk menjadi saksi pergaduhan mulut disebabkan adanya manusia tak bertamadun potong barisan.

Eh, ko pegi lah mana-mana, bila kena beratur macam ni, mesti ada manusia baru keluar dari gua yang tak tahu untuk beratur! Masa aku dah dekat-dekat nak sampai kaunter CCRIS (selepas 3 jam beratur), tiba-tiba datang brader ke kaunter CCRIS ni serang pekerja developer. 

"Ada orang kata dekat saya kat bawah yang rumah dah habis. Betul ke tidak rumah dah habis?"

Buntang mata aku dengar kata rumah dah habis. Gila kau aku beratur peluh menjejes tak sempat nak kering dah tersejat dek panas, tapi rumah dah habis? Memang mendatangkan kemarahan kut!

"Kami tak tahu. Kami hanya ditugaskan untuk kaunter CCRIS ini" - Staf developer

"Tapi ada orang kata rumah dah habis. Kalau rumah dah habis, what for u still collect money here from us?" - Brader

Collect money here sebab RM10 perlu dibayar untuk mendapatkan Laporan CCRIS. Kalau kauorang pergi sendiri ke Bank Negara Malaysia dan print out dari kiosk, baru PERCUMA. Nak percuma sila ke Bank Negara Malaysia! Tapi sebab kau tak pergi, dan kau tak mohon Laporan CCRIS secara online, maka tersadailah kau disini didalam barisan yang panjang gila.

Tengah-tengah bertegang mulut, dan dan tu rakyat Malaysia pun beramai-ramai angkut phone rakam. Kahkahkah. Typical Malaysia. Semua nak rakam. Semua nak viral. Tapi kan bagus juga kebetulan ramai orang rakam. Tengah-tengah bergaduh mulut, ada pula manusia tak bertamadun nak potong barisan depan sekali okeh. DEPAN SEKALI. Ada dalam 3 manusia yang ambik kesempatan dalam kekecohan masuk dari barisan keluar terus ke kaunter. 

Amboi! Ko ingat tak ade orang nampak? Bila orang belakang dah mengamuk marah sebab ko potong barisan, tahu buat muka ketat.

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Yang bulat hitam tu kawasan pembangunan Eco Hill. Aku pun tak tahu kenapa aku bulat tang situ. Nak ajak kauorang jadi jiran aku? Hahaha. Meh la jadi jiran aku. 50 km nak ke PJ. Ekekeke :D

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

Antara masalah rumah low-cost. Limited parking space. Ni kira konsep siapa balik awal dia dapat parking dulu.

Rumah Selangorku, Dokumen Permohonan Rumah Selangorku, Rumah Selangorku Setia Eco Hill Semenyih

For RM100k, Rumah Selangorku ditawarkan sebesar 810 sqft. Pada aku berbaloi sangat untuk yang sedang mencari rumah pertama. Masa hari kejadian ni pun, ramai juga yang muda-muda datang, aku antara muka tua kat situ. Tapi still tak dapat jugak!  Nampaknya aku tak membantu rupanya dalam mencari Rumah Selangorku, haha. Ampunlah Eja.

Adik aku tak dapat pun rumah ni. Tapi kami dapat pengalaman, insyaAllah next time kalau ada lagi open event, adik aku boleh terus ke Kaunter Ekspress. Jangan lain kali tu dia mintak aku beratur kat Barisan CCRIS lagi sudah. Aku lesing je nanti T_T

SENARAI DOKUMEN YANG DIPERLUKAN UNTUK RUMAH SELANGORKU

Bagi yang berminat untuk cuba memohon Rumah Selangorku, kauorang boleh baca syarat kelayakan dan buat permohonan dalam laman sesawang LPHS dan selepas itu lengkapkan semua dokumen yang diperlukan. Antaranya: 

Pemohon Bujang: 

1) Salinan Kad Pengenalan 
2) Salinan Penyata Gaji Terkini (3 bulan) 
3) Surat Pengesahan Bujang daripada Majikan
4) Salinan Penyata CCRIS 
5) Salinan Bil Air atau Bil Elektrik 
6) Salinan KWSP (jika ada) 
7) Sekiranya bekerja sendiri:  
     - Pengesahan Pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah
     - Surat Akuan Bujang daripada Pesuruhjaya Sumpah

Pemohon Berkahwin:
1) Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
2) Salinan Penyata Gaji Terkini (3 bulan) pemohon dan pasangan
3) Surat akuan bersumpah sekiranya pasangan tidak bekerja
4) Salinan Penyata CCRIS pemohon dan pasangan
5) Salinan Surat Nikah / Daftar Perkahwinan 
6) Salinan Bil Air atau Bil Elektrik
7) Penyata KWSP (sekiranya ada)
8) Sekiranya bekerja sendiri:
    -  Pengesahan Pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah


Aku macam ejen pulak! Kahkahkah.

Tak adalah. Sama-sama share pengalaman, mana tahu esok-esok berkat kauorang baca entry aku ini, dapat pula beli rumah sebiji. Kan dah berjasa aku pada korang? Tak banyak pun aku mintak. KFC 1 bucket cukuplah hantar ke Tasik Kesuma ya! Hahaha :D

Preparelah semua ni kalau berminat ya!


Wednesday, December 20, 2017

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017

December 20, 2017 0 Comments
Hi. Ingat lagi mengenai Cabaran Raja Kuah Knorr yang pernah diceritakan sebelum ini di entri ini? Mengenai Cabaran Raja Kuah Knorr 2017 yang dalam pencarian hidangan berkuah masakan melayu terbaik di seluruh Malaysia?

Haaaaaa, pencarian untuk tahun 2017 ini telah bernoktah apabila seorang pemenang telah diumumkan dalam pertandingan ini yang telah diadakan di Dewan Serbaguna Kampus UiTM Puncak Alam pada 4 Disember lalu. Untung orang UiTM Puncak Alam dapat makan percuma masa hari pertandingan tersebut, kan? :)

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017
Juara Cabaran Raja Kuah Knorr 2017, Nur Fakhira Mohd Rosli (dua dari kanan) dengan Pengarah Urusan UFS Nusrat Perveen, Pengarah Pemasaran Rangkaian Claire Sullivan bersama Mohd Sharifudin Saleh, naib juara (dua dari kiri) dan Zaleha Idris, pemenang tempat ketiga.

Pengusaha makanan, Nur Fakhira Mohd Rosli, 27 tahun, mengatasi 19 orang peserta lain di peringkat akhir berjaya untuk meyakinkan para pengadil dan juri untuk dinobatkan sebagai juara Cabaran Raja Kuah Knorr 2017, cabaran yang mengangkat hidangan berkuah masakan Melayu sepertimana yang digemari rakyat Malaysia ke satu aras yang lebih tinggi.

Nur Fakhira memenangi hadiah utama berupa pakej umrah untuk 2 orang bernilai RM25,000 serta wang tunai bernilai RM15,000 dan hamper sementara naib juara Mohd Sharifudin Saleh, 47 tahun dari Melaka, membawa pulang wang tunai RM 10,000 beserta hamper diikuti pemenang tempat ketiga, Zaleha Idris, 60 tahun, membawa pulang wang tunai RM 60,000 beserta hamper. Manakala 16 peserta lain memperolehi hadiah wang tunai RM500 beserta hamper.

Dengan menampilkan 2 hidangan ayam dan 1 hidangan udang, iaitu Udang Kari Kering, Masak Lemak Tempoyak Ayam dan Ayam Kicap Szechuan, kesemua hidangan kreatif ini menambat hati para juri yang terdiri dari cef handalan!

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017
Hidangan masakan pemenang utama Fakhira (dari kiri) Masak Lemak Tempoyak Ayam, Ayam Kicap Szechuan dan Udang Kari Kering

Menurut Fakhira, “ketiga hidangan menjadi pilihan saya kerana agak berlainan dari kuisin Melayu dan merupakan gabungan yang bercitarasa sedap serta senang dimasak dalam jangkamasa pendek iaitu tidak melebihi 90 minit,”.

Para juri yang mengadil termasuk cef selebriti Mohd Johari Edris (lebih dikenali sebagai Chef Jo), Cef Profesional UFS Mohd Hadzrin Mohd Din, Cef Budiman Bistari Mohamed serta Dr Ahmad Esa Abdul Rahman, Pengetua Pusat Seni Kulinari dan Pendidikan Gastronomi di Kampus UiTM Puncak Alam yang menentukan pemenang berdasarkan kriteria seperti kebersihan, penampilan dan citarasa hidangan.

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017
Para juri yang terdiri daripada (dari kiri) Cef Budiman bestari Mohamed, Cef Professional UFS Mohd Hadzrin Mohd Din, Dr. Ahmad  Esa Abdul Rahman dan Cef Selebriti Mohd Johari Edris (lebih dikenali sebagai Chef Jo) sedang merasa hidangan masakan para peserta.

Cabaran Raja Kuah Knorr 2017
Para juri sedang mencuba hidangan masakan peserta Fakhira

Sejak diperkenalkan buat kali pertama tahun lalu, acara anjuran Unilever Food Solutions ini memfokus kepada hidangan berkuah terutamanya seperti kari, kicap, masakan lemak dan rempah lain.

Penyertaan bagi tahun 2017 ini dibuka kepada semua rakyat Malaysia dengan syarat utama yang sungguh mudah sekali, iaitu hidangan yang menampilkan 3 jenis resepi hidangan berkuah menggunakan Stok Ayam Knorr.

Pengarah Urusan UFS Malaysia Nusrat Perveen berkata, “Oleh kerana kini terdapat satu trend menggunakan perasa ayam juga untuk menaikkan rasa dan selera, Unilever Food Solutions memberi pengiktirafan terhadap usaha masakan menggunakan Serbuk Ayam Knorr".

“Hari ini amat bererti kerana kerjasama khas UFS ini dengan UiTM yang merupakan pusat pendidikan utama dalam bidang kulinari. Kami sungguh yakin dengan pendekatan bahawa dia antara langkah untuk menjadi cef yang bagus harus bermula seawal boleh, termasuk di tahap universiti". 

“Lebih lagi, acara Cabaran Ketupat Rendang Knorr yang berlangsung pada hari dan lokasi sama dengan Cabaran Raja Kuah Knorr akan memberi pendedahan sewajar kepada kesemua 40 penuntut UiTM dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan yang menyertai cabaran pertama ini.”
Cabaran Raja Kuah Knorr 2017
Juara Pasukan Kencanaa (dari kiri) Nur Fatin Syahirah bt Mohd Fisol dan Nur Suhana bt Jamaluddin bersama Pengarah Pemasaran Rangkaian Claire Sullivan dan Pengarah Urusan UFS Nusrat Perveen


Dua pelajar UiTM iaitu Nur Fatin Syahirah Mohd Fisol dan Nur Suhana Jamaluddin, masing-masing berusia 21 tahun, menangi hadiah utama tunai RM200 dan hamper untuk hidangan interpretasi mereka iaitu Rendang dan Ketupat Palas. 

“Kemenangan juara Cabaran Raja Kuah Knorr tahun lalu oleh Chef Budiman Bistari Mohamed sungguh bererti kerana beliau merupakan graduan fakulti kulinari UiTM!” Nusrat berkata.

Nusrat berkata lagi,Unilever Food Solutions Malaysia terus berada di barisan hadapan dalam arena makanan tempatan, berkongsi kepakaran dan terus membuat inovasi untuk memberikan kandungan makanan terbaik untuk rakan perniagaan dan pelanggan kami.

“Dari Chefmanship Akademi berinovatif yang dilancarkan pada tahun 2013 dan melibatkan 12 pihak berkuasa tempatan di seluruh Malaysia – iaitu satu inisiatif pertama di negara ini – sehingga kedua dua acara hari ini, UFS Malaysia akan terus mengukuhkan piawaian tempatan yang diiktiraf oleh rangkaian global kami.”
Cabaran Raja Kuah Knorr 2017


Unilever Food Solutions ingin berkembang di masa akan datang untuk mencapai 800 juta pengguna setiap tahun. UFS berhasrat mencapai matlamat ini dengan cara yang mampan dan menumpukan kepada empat bidang di mana UFS boleh membuat perbezaan: memperbaiki kesihatan dan kesejahteraan, meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pembaziran makanan dan mencari sumber yang mampan. 

Makanan hebat harus menjangkaui sempadan geografik dan perbezaan budaya. Makanan merupakan penyatu besar dan kenyataan ini jelas sekali di sebuah negara berbilang budaya seperti Malaysia di mana semua di sini, daripada penduduk tempatan pelbagai kaum dan juga warga asing yang menginap atau melawat, menikmati hidangan yang ditawarkan dalam suasana citarasa berharmoni yang berbeza!

Monday, September 4, 2017

Murahnya...

September 04, 2017 0 Comments
Beberapa minggu lepas, gigi aku buat hal lagi. Berdenyut-denyut gusi, membawak ke bahagian gigi lain sakitnya. Padahal sakit di bahagian gigi geraham bawah ni, tapi sebab sakit ngilu berulang, nah terus aku rasa macam semua gigi aku nak tertanggal dari gusi.

Haha. Melampau sangat ðŸ˜‚😂

Tapi serius kan. Sakit gigi ni bukan main-main. Masa mula-mula je gigi ni meronta bagitahu dah mula diancam kaviti, tuan badan buat dunno je. Berlagak kononnya ubat gigi Colgate yang setiap bulan restock tu cukup power berkuasa menentang kaviti. 

Tapi akhirnya terpaksa juga aku ke klinik gigi selepas beberapa siri kesakitan, yang terakhir aku ingat aku telan ubat sakit gigi hurix dan ubat tahan sakit adik aku 3 biji.  

Hari Isnin tu, aku purposely bercuti. Semata-mata nak memenuhi ajakan si gigi yang diancam kaviti. Lagipun lubang di gigi geraham ni.... menangis kalau kena cabut ðŸ˜­ðŸ˜­. 

Penakut. Ye lah, siapa yang tak takut nak pergi klinik gigi kan? Dengan mesin dia yang walaupun kecik tapi boleh belah gigi kau? Trauma okay. 

Gagahkan diri aku ke Klinik Kesihatan Beranang petang isnin tu. Oh ye, korang jangan tak tahu yang ada Klinik Pergigian di dalam Klinik Kesihatan. Dulu aku pun ingat yang Klinik Kesihatan ini hanya handle kes-kes pesakit luar dan ibu mengandung. Silap besar dah. 29 tahun baru tahu. Kesian. 

Rupanya Klinik Pergigian Beranang telah tetapkan yang untuk Isnin - Jumaat waktu petang hanya untuk kes-kes temujanji. Walk in macam aku hanya pada waktu pagi (kecuali kes kecemasan). Dan klinik pergigian lain juga ada jadual macam ni, cuma mungkin dedicated time yang berbeza. Korang boleh pastikan sendiri. 

Misi petang Isnin tersebut GAGAL. Menyesal pulak membuta sampai tengahari. Huwaaaaaa.  Balik dari klinik, nak ubati patah hati disebabkan kesilapan sendiri ni, aku drive terus ke McDonald! Haha. Sebab Isnin tu gigi tak sakit dah, dan lagi terlampau viral aiskrim durian D24 ni, sampai aku tertanya-tanya. Sedap sangat ke weh? 

AISKRIM MCFLURRY DURIAN D24 MCD 

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Taraaaaa, presenting aiskrim durian D24 McD yang dah sold out katanya untuk tahun 2017 ni. Kalau korang nak, tahun depan 2018 baru keluar lagi. Tunggu musim durian baru aiskrim ni keluar nak. Mohon bertabah 😂

Review aku untuk aiskrim durian D24 McD ni. Best ke tak?

 http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Muka bangga dapat beli aiskrim durian. Kahhhhh. Sebenarnye kan, beberapa hari sebelum tu aku dah cuba beli, tapi tak berjaya. Katanya stok puri durian habis. Gila ah. Siap pesan "cik boleh datang esok hari untuk dapatkan aiskrim kami"

Hot stuff sangat 😂😂

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Datang Isnin tu, terus beli 2 okeh! 2 ketul aiskrim untuk aku sorang! Kahhhhh. Ini kalau tak sedap nahas nak mengabiskan sorang.

Aiskrim Durian D24 McD ni sebenarnya aiskrim vanila tu je. Ala aiskrim vanila yang biasa kita makan chocotop tu. Cuma beza topping atau tambah oreo. Tambah oreo jadi Oreo McFlurry. Tambah durian jadi ape anak-anak?

Durian McFlurry.

Bijak.

Ada kawan aku kata aiskrim ni biasa-biasa je. Tapi yang aku telan McD Semenyih ni cenggini haaa ðŸ‘ðŸ‘. Puri durian yang diorang letak banyak! Dan durian tu diblend kasar. Sedap je kunyah-kunyah cebisan durian tu dalam aiskrim tu. Lagi best bila korang kacau sebati aiskrim vanila dengan durian tu.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Macam ni. Peh. Sedap okeh!

Sampai ke esoknya aku sendawa bau durian lagi. Haha. Esoknya kerja sebab tak sanggup nak sendawa durian dekat doktor gigi. Nanti pengsan doktor, masuk surat khabar pulak doktor pengsan bau mulut pesakit berbau durian. Kihkihkih. Kita kena kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi kan?

So next Rabu tu, cuti lagi and here we go to Klinik Pergigian Beranang.

http://www.nurulshahira.com/2017/09/murahnya.html

Masa aku sampai, lepas bayar RM1 untuk pendaftaran, it's only takes 5 minutes untuk nama aku dipanggil masuk ke bilik rawatan. Untuk yang pertama kali ke klinik gigi, kita kena isi chart lengkap dengan details kita. Kad chart tu chart yang sama macam masa kita sekolah rendah dulu. Warna pink lagi, hehe. Dan nurse akan tanya basic question seperti ada alahan, ada sejarah cabut gigi, masa cabut gigi banyak darah tak, unstopable bleeding. Jawab je dengan yakin bergaya.

Masuk bilik, baring di kerusi, bagitahu doktor yang gigi sakit, which teeth. Dan lepas tu........... Sampai part yang aku trauma.

Rasanya aku trauma sebab kita boleh nampak apa jenis alat yang doktor guna masuk dalam mulut kita. Dengan mulut menganga, air liur toksah cakap la. Menjejes je. Syukur ada alat yang sedut air liur tu. Haha.

Oh ye, benda alah untuk sedut air tu kita kena pegang sendiri. Pegang sendiri sebab yg nak disedut tu air liur ko jugak. Bagilah contribution sikit, ye tak? Dan lepas tu gigi kena kepit, kena trim (trim? What kind of word is this? 😂). Gusi kena tekan. Sempat jugaklah genggam-genggam tangan sendiri sebab takut. Haha.

Rupanya the gap between gigi yang berlubang tu ditampal. Gigi aku berlubang dan start rasa ngilu bila saraf di kawasan terdedah (gap between teeth). Minum air sejuk atau makan aiskrim? Cuba elakkan kena bahagian tu kalau xnak ngilu. Bila first time nampak gigi dah ada berjarak, ingatkan dah kena cabut dah gigi geraham tu. Goyangkan sendiri macam kuat perkasa lagi. Matilah sakit nak cabut.

Alhamdulillah buat masa ini gigi geraham itu selamat di medan pergigian 😂. Keseluruhan prosedur ini hanya mengambil masa 15 minit. Dan aku hanya perlu membayar RM2 untuk perkhidmatan tampalan ini. Murah sangat kan?

Untuk yang takut nau jumpa dentist, kena beranikan diri. Sakit gigi ni, bila dia menyerang. Denyutan tu peh. Tak boleh tidur malam dibuatnya. Dan jangan tunggu sampai gusi bengkak baru nak pergi tau! A friend of mine sampai gusi bengkak, kena cabut gigi baru sakit tu hilang. But in the meantime nak tunggu gusi tu kurang bengkak, SENGSARA. Nangis.

Review klinik pergigian Beranang?
Cantik muka nak review klinik 😂. Tapi macam yang aku cakap sebelum ini, proses pendaftaran smooth, response time pantas, doktor professional & mesra, they handle it well, semua persoalan aku diterangkan dengan jelas dan bayaran murah. Pagi tu balik dengan riang raya.

Lepas ni rasanya nak buat scaling pulak. Scaling atau cuci gigi baru RM2. Jom sapa nak join!





Monday, May 29, 2017

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2

May 29, 2017 0 Comments
Hai. Assalamualaikum. Selamat berpuasa, selamat berbuka puasa. Berbuka, apa menu berbuka puasa tu? Ahaks 😋

Bila masuk ramadhan ni, tetiba eh banyak sangat orang share resepi. Resepi mudah semudah 123, cara-cara masak menu berbuka puasa 10 minit siap! Hehehe. Kan? Dah la lepas tu tayang gambar lauk sedap. Kita tengah puasa tau awaaaa. Menjejes air liur atas keyboard. ðŸ™ˆðŸ™ˆ

So kali ni takmo dah share resepi. Malas dah nak snap gambar banyak-banyak masa masak. Lemau takut henpon termasuk dalam kuali awaa jadi henpon masak lemak cili api. Sedap sangat sampai berdarah hati nanti. Heh. Tapi aku nak share ape menu yang dah 2 hari ramadhan ni. Mana tau jadi inspirasi ramadhan ke 26 nak masak apa nak masak apa, kan? Hehe tau dah.

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
-Ayam Kungpow
-Udang Masak Lemak Cili Api
-Telur Dadar
-Sambal Ikan Masin Sepat Kakak Gemok's Kitchen (tak masuk frame gambar)

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Ayam Kungpow

Dulu selalu makan kat Tawau. Chinese Muslim Restaurant mesti ada menu ni. Bila balik sini dah start craving nak makan. Tapi yang aku masak ni stail humban apa yang ada dalam fridge. 

Ada cili kering, cili merah, lobak merah, bawang je. Nak lagi best tambah cendawan butang, broccoli. Sedap weh lauk ni buat makan ratah gitu je. Habis sekor ayam ðŸ˜‹

Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 1 & 2; Resepi Ayam Kungpow; Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi; Sambal Ikan Masin Sepat
Udang Masak Lemak Cili Api

Mula-mula nak guna udang lipan yang beli kat Tanjung Karang tu, tapi kensel sebab malas nak siang udang lipan tu. Haha ðŸ˜‚

Jadinya guna udang biasa. Sebab sendiri masak, letak terung & tempe dalam tu. Mak balik makan, ya Allah ko campur tempe dalam ni ala-ala lontong ke? ðŸ˜‚

Tapi tetap lechen. Oh ya, lauk ni bukan aku masak, ini adik aku. Aku sebagai kakak mithali delegate tugas dengan jayanya. Kihkih.


Menu Berbuka Puasa 1438H | Hari 2

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
- Sotong masak kicap daun limau
- Ikan selar goreng cili padi
- Telur dadar (lagi ðŸ˜…. Fav food sangat)
- Sayur tauge masak air
-Sambal ikan masin sepat Kakak's Gemok Kitchen. Ini selagi tak habis, selagi tu ada atas meja. Makan sikit-sikit sebab pedas nak meninggal. Tapi sodap weh. Padu dan jitu buat simpanan lauk malas masak, haha. 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Sotong Masak Kicap

Ala, semua orang tau kan cemana nak masak kicap. Senang je. Tapi trik aku, campur kicap dengan sos tiram & pepper. Nanti rasa dia laaaaagi sedap tau! 

Menu Berbuka Puasa; Resepi Sotong masak kicap; Resepi ikan selar goreng cili padi; Sayur tauge kasar masak air
Ikan Selar goreng cili padi

Goreng cili padi ni best bila bawang banyak. Baru kick, kack, kuck, kock, keck. Takyah resepi kan sebab senang sangat. 

Haaaa, itu menu kat rumah aku 2 hari ramadhan ni. Esok tak tau lah rajin ke tidak main masak-masak kelentang kelentung kat dapur ni. Hari keje kan ðŸ˜µðŸ˜µ

Tapi start esok boleh balik pukul 4. Yihaaaaa. Ni kalau tetiba korang nampak muka aku kat bazar Kesuma tak pun Taman Medan, maksudnyaaaaa?


Friday, May 26, 2017

Ke Arah Pengurusan Sisa & Lebihan Makanan Yang Lebih Baik

May 26, 2017 0 Comments
Unilever Food Solutions bekerjasama dengan MPSJ
sejajar dengan Rancangan Kehidupan Lestari

Setiap kali Ramadhan menjelma, kemunculan bazar ramadhan yang tumbuh bak cendawan selepas hujan tidak dapat dipertikaikan. Dengan kemunculan bazar ramadhan yang banyak, pastinya suasana membeli makanan akan menjadi sangat meriah, dan yang paling dirisaukan adalah. Apa terjadi dengan lambakan makanan yang tidak habis atau sisa makanan?

Chefmanship Akademi (CA)
Chefmanship Akademi (CA) yang dikelolakan oleh Unilever Food Solutions (UFS) kini bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk penyelesaian program yang inovatif dengan memperkenalkan modul baru iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

CA merupakan satu-satunya pusat setempat untuk pengendali makanan mempelajari tentang kualiti makanan, perkhidmatan dan efisiensi supaya boleh menjadi cef yang bagus berasas penekanan seperti yang diterangkan sebelum ini.

Program ini juga adalah sebahagian dari Rancangan Kehidupan Lestari Unilever (Unilever Sustainable Plan) dengan matlamat untuk meningkatkan stail kesihatan, kesejahteraan dan kesihatan di Malaysia.

Nusrat Perveen UFS Malaysia Country Head dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan melancarkan Chefmanship Academy

Ketua Negara UFS Nusrat Perveen berkata di upcara pelancaran: “UFS memulakan program pertama CA 2017 bersama Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) untuk taklimat khas dengan penglibatan lebih dari 1,600 pengendali makanan sepanjang 3 hari sempena Bazar Ramadhan tahunan.

“Kami telah menerima maklumbalas positif untuk modul terkini iaitu keselamatan makanan serta pengiraan kos dan sungguh wajar untuk memperkenalkan program terkini iaitu pengurusan sisa dan lebihan makanan.

UFS Malaysia Country Head Nusrat Perveen (paling kanan) dan MPSJ YDP Yang Bahagia Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan (tiga dari kanan) bersama penyumbang dan pengurusan tertinggi MPSJ.

“Berdasarkan data dari Instititut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), pembaziran makanan oleh rakyat Malaysia berjumlah 8,000 tan sehari dan kebanyakannya masih bersih dan boleh dimakan.

“Perbadanan Bangsa Bangsa Bersatu menganggarkan pembaziran makan sedunia berjumlah 1.3 bilion tan, bernilai RM4.4 trilion setahun dan cukup untuk memberi makan kepada 3 bilion orang!”

Kerjasama UFS
UFS sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan seluruh Malaysia sejak CA dilancarkan pada tahun 2013. Untuk Lembah Klang, pelbagai sesi CA telah dilanjutkan dengan jayanya dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ),
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Perbandaran Selayang (MPS),  Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) serta Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Klang & Pantai.

Program CA juga dikendalikan dengan Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).
 
Pengendali makanan Bazar Ramadhan sedang menunggu giliran untuk mendaftar ke Chefmanship Academy.

​N​
usrat
berkata: “Chefmanship Akademi dari Unilever Food Solutions merupakan inisiatif pertama seumpamanya di Malaysia. Dari titik permulaan dengan penglibatan 400 orang, kini dianggarkan lebih 43,000 pengendali makanan sudah terlibat dalam CA. “Kami amat bangga bekerjasama dengan rakan sepandangan dari pihak berkuasa tempatan (PBT) negeri dan persekutuan dan ini membantu kami untuk terus maju.

“UFS Malaysia berganding bahu dengan PBT utama dan organisasi swasta supaya pengendali  makanan yang terlibat dalam CA dapat meningkatkan teknik dan memperolehi pandangan mendalam untuk pengurusan makanan, menjimat masa dan beroperasi lebih berkesan terutamanya dengan pertambahan kos operasi termasuk bahan makanan.”
Pengendali makanan akan diberi lebih kesedaran tentang trend industri dan memahami keperluan peraturan. CA menggabungkan maklumat terkini dengan penyelidikan industri supaya dapat menyediakan pengalaman mengikut k​erja dan membangunkan praktis bisnes yang sesuai.                 
Kehadiran yang memberansangkan di Chefmanship Academy yang bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)     

Dengan mengadakan Chefmanship Akademi, UFS menyasarkan supaya kesihatan orang ramai tidak terjejas bila makan di luar. Penyedia makanan akan membantu dalam memartabatkan kebersihan makanan dan tidak mengutamakan kemudahan atau keuntungan sahaja, terutamanya semasa bulan berbuka puasa di mana sudah menjadi kebiasaan dan keselesaan orang ramai untuk mengunjungi gerai makanan Bazar Ramadhan.
Untuk mengeratkan komunikasi dengan pengendali makanan dan pihak perniagaan runcit, UFS telah mewujudkan satu rangkaian WeChat yang merangkumi lebih dari medium utusan alat mesej segera, di mana kita juga boleh berinteraksi dan memberi maklumat dan juga tip bagaimana untuk menjadi pengendali makanan yang lebih baik.

“Kandungan rangkaian in termasuk resipi baru, aplikasi dalam mainan yang kerap dikemaskini dengan kemudahan link terus ke laman web utama, www.unileverfoodsolutions.com.my,” Nusrat berkata.


Follow Us @nshahira88