[Personal][carousel][6]

Wednesday, May 27, 2020

Pasca Raya 1441H

May 27, 2020
Pasca Raya 1441H | Hai. Salam Syawal hari ke-4. Ada yang dah mula kerja ke? Aku dah mula kerja lepas cuti raya ni. Actually, tak ambik cuti pun sebab dah overrrrrr lemau PKP + PKPB yang lama sangat + Work From Home (katanya) sampaikan dah rasa rindu dengan jalan yang jem.

Baca juga :

Melampau sangat overnya kan? 
Sepanjang kerja ni, pertama kali dalam sejarah langsung tak ambik cuti raya. Biasanya kalau di Tawau dulu, cuti raya seminggu setengah atau 2 minggu itu satu kemestian. Then bila dah balik sini, beberapa tahun lepas, sepanjang raya mesti ambik cuti juga dalam 2,3 hari.

This time?
Sempena COVID-19 agaknya, langsung tak ambik cuti. Dan rasanya ramai je yang macam aku kan? Kalau nak cuti raya lama-lama nak pergi mana pun weh? Bukannya boleh keluar beraya sungguh-sungguh. Takut nak pergi rumah orang, orang pun takut nak mai rumah kita haha. Tapi takpe, jimat cuti tahun. So yang kerja gomen tu, jangan lupa pulun cuti tu masuk GCR okeh.

Pasca Raya 1441H
Ni muka datang office masa PKP. Siapa kata orang gomen goyang kaki kat rumah tak buat kerja. Kami masih kena datang office bergilir-gilir. Kan baru-baru masa PKP ini ada penghantaran pelajar IPT pulang ke kampung kan? Kami panggil Program IPTPulang. 

Ada frontliner yang terlibat uruskan penghantaran pelajar pulang dari institusi. Macam kolej kami terlibat kumpul & terima pelajar dari institusi dan hantar batch-by-batch balik kampung. Collegue aku ada yang kena jadi Liaison Officer (LO) sambut pelajar di lapangan terbang dan hantar pelajar balik. 

Hantar sampai pintu rumah okeh!
Kalau batch ramai setempat, ada yang kami hantar sampai ke IPD dan from there frontliner IPD akan sambut pulak. Ada juga kawan aku yang hantar pelajar naik bas sampai ke Terengganu. Dan the rest of us, we coordinate location, follow up pelajar either dah sampai ke tempat berkumpul. Contact dengan PIC tempat berkumpul, follow up pendaftaran and so on. Jaga sampai student bawah batch kami dah sampai rumah! 

Fuh sapa kata buat coordination tak penat? It takes whole beberapa hari jugak. Takdelah. Saja je nak cakap kami work from home, betul-betul work from home tau! Haha. Dan ada je benda lain buat, ala tapi semua orang yang work from home pun sama kan? 

 On the way ke office lalu Lebuhraya Persekutuan rasa sangat bahagia + sayu. Kenapa bahagia?
Federal Highway lengang!
Nak ke office selalunya ada beberapa jalan yang aku akan lalu ikut keadaan trafik semasa. Paling kerap lalu NPE. Kadang-kadang lalu KESAS. Kalau ada mesyuarat di Putrajaya dan nak masuk office waktu bukan puncak, baru boleh lalu Federal.

Now, pukul 8 pagi pun Federal Highway lengang. Heaven!
Tapi sayu sebab ..... Confirm ramai kat rumah. Tak kerja. In this times now, how to survive kalau tak kerja? Banyak company yang tak boleh sustain / rolling, dan ini affect ramai orang. Hipotesis aku semasa ini adalah, highway yang pack adalah baik untuk ekonomi rasanya. On the other side, masa PKP ni, aku dapat tahu banyak SMEs yang jana keuntungan yang tinggi. Entahlah blessing in disguise?

Beli kolonsong ketupat di Semenyih
Beli kolonsong ketupat di Semenyih
Hari Khamis lepas balik kerja singgah Tesco Semenyih cari barang. Ternampak pulak orang jual kelonsong ketupat ni. Lepas call dan tanya mak nak beli ke tak kelonsong ketupat, baru aku tahu yang ketupat ada 2 jenis? Ketupat sate? Ketupat ketupat?

Peh. Inilah kesan orang bandar tak tahu nak anyam ketupat! Kahkah. Kalau tanya aku, aku tahu ketupat rupa macam kat atas itulah. Ketupat palas rupa lain, itu aku tahu. Harga Semenyih sempena raya 1441H adalah RM10/1 set. 1 set ada 10 biji ketupat. Mak aku kata mahal, well kalau nak murah kena buat sendiri anyam sendiri ye tak? 

Takpelah mak, kita redha dalam pasrah jawapannya.

Gambar raya keluarga 1441H
Gambar raya keluarga 1441H
Gambar raya keluarga 1441H
Pagi raya.

Even tak keluar berziarah, pagi raya tetap pakai baju raya. 
Actually bukan baju raya sangat pun. Mostly adik beradik aku pakai baju recycle kenduri Eja bulan 3 lepas. Aku je yang pakai baju entah tahun bila punya, tak pernah pakai sebab masa buat badan kurus sikit. Lepas je baju siap macam dipam-pam pulak selera makan. Nak pakai baju sangkut kat tekak. 

Baru ini je lepas sikit nak pakai. Agaknya masa puasa hari tu turun 500g. Syukurrrrrr.

Gambar raya keluarga 1441H
1440H vs 1441H.
Sama je gendutnya. Hmmm.

Gambar raya keluarga 1441H
Gambar raya keluarga 1441H
Raya tahun lepas 1440H.

Meriahnya bila ingat balik raya - raya kita tahun lepas kan? Takde masalah siang ke malam nak keluar beraya. Berapa ramai orang dalam 1 rumah. Family aku kalau raya biasanya janji siap-siap hari ni nak pergi rumah sape, esok nak pergi rumah sape. Jadinya turn datang beraya tu memang meriah sokmo turn rumah tu. 

Apa yang beza raya tahun lepas dan raya tahun ini?
Well, selain kurang keluar berziarah raya, dah takde ramai sedara mara datang segerombolan macam gambar kat atas ni, tahun ni tahun paling jimat duit raya hahahahaha. Musim PKPB kan, duit raya aku pun kena tempiasa PKPB. Orang - orang terdekat memang dapat duit raya lah, tapi biasanya kalau balik kampung memang aku dah prepare duit raya sebeban nak bagi anak buah & sedara mara. Family sebelah abah aku family besar. So memang selalunya banyak melabur duit raya kat sini.

Tapi.... Hehe...
Kita forward ke raya tahun depanlah.

Malam raya pertama dah carik lauk lain. 
Masuk Tesco hari raya pertama memang heaven! Jalan lengang. Tesco lengang! Tapi barang basah dan kering banyak! Nafsu menyopping makanan membuak-buak okeh! 
Sambil jalan jumpa pulak haiwan cengkerang ni, laju terus ambik.


Masak Kerang rebus & kepah masak halia
Kerang rebus & kepah masak halia.

Dah lama tak makan kepah. Last aku makan & masak kepah kat Tawau dulu. Jap aku carik ada tak blogpost kepah aku. Pasar Tawau dulu segala macam haiwan cengkerang ada weh. Lokan, kepah, lala, kerang dan ada lagi sebesar-besar cengkerang aku tak tahu nama. Nak masak lagi lah tak tahu cara nak masak macam mana. Ada cengkerang saiz sebesar lampu gate yang bulb tu. Peh. Nak korek keluar macam mana isi cengkerang tu aku pun tak tahu. But thats the magic penyebab aku suka pergi Pasar Ikan Tawau. 

Well. Kalau korang pergi Tawau suatu hari nanti, jangan lupa singgah sana okeh.

Baca juga :

So today dah mula kerja almost full swing. Siapkan face mask dan hand sanitizer dalam handbag dan kereta. Hari ni pun bawak buah nak makan-makan kat office. Makanan paling senang kan? Hahaha. 

Aku dengar cerita ada yang siap buat open house musim PKP ni? Betul ke weh?
Ya ampunnnnnn kalau betul. Banyak sangat duit ke nak tabur sampai tak tahu nak buat ape sampai nak buat open house segala? Orang lain CLOSED HOUSE, Dato Rosyam Nor siap letak banner depan rumah mak dia kata closed house, ada pulak buat open house? Nak ajak ramai orang datang rumah lagi? What a weird world we having right now.






Monday, April 27, 2020

Pertama Kali Video Conference Menggunakan Cisco Webex

April 27, 2020
Pertama Kali Video Conference Menggunakan Cisco Webex | Cerita hari Rabu lepas. Pertama kali mesyuarat secara online video conferencing, baru tahu oooooohhhh macam ni rupanya bila nak take turn bercakap bila online conferencing.

19 participant. Tapi skrin handphone beginilah aje yang nampak..

Nak bercekau pun tak sempat!

Tak puaslah meeting macam tu haha ๐Ÿ˜‚

Antara hikmah PKP ni adalah, workers jadi lebih cakna IT. Bukan apa, online conferencing, video call jemaah ni bukan benda baru. Lama dah praktis. Orang lain dah berzaman pun guna.

Even online classes pun dah lama praktis. But then, kita ni lebih selesa hat yang dah jadi rutin. Nak meeting mesti nak bersemuka, nak tepuk meja. Gitu.

Tak, aku bercakap pasal diri aku jugak.

Aku pun sebenarnya kan, first time join meeting online ni, courtesy PKP. Mula-mula semasa PKP fasa 1, Pengarah dah remind untuk download Zoom. Mudah lepas ni nak meeting.

But then, world wide guna Zoom, viral pulak Zoom tak secure. Oh debar weh nak meeting macamkan meeting libatkan belanja juta-juta.

Papa nak kamu warisi Megah Holding. Eh.

Tapi rahsia kerajaan tetap rahsia walaupun the slightest one right. Jadinya lepas tu kami beralih kepada government secure apps. 


[Baca Juga] :

The problem is ...... Line internet Malaysia ni unstable. Bukan semua lokasi rumah staf ada coverage yang ok. Macam rumah aku pun coverage Maxis 4G, tapi bila video call tersekat-sekat kat tekak. Dah macam suara Donald Duck jadinya suara aku.

Last sekali yang terbaru kami guna, Cisco Webex. Haaaaa hat ni memang banyak institusi guna. Baik nak buat bengkel / kursus online. E-Pembelajaran. Nampak agak stabil. Bolehlah kami meeting dengan tenang tanpa ketara sangat Donald Duck nya haha.

Well, selain transform menjadi MasterChef, for sure ramai dah terer video conferencing. Thats good actually, so lepas ni kita lebih terbuka untuk follow the technologies.

Aku ini pun nama je baru 32 tahun. Tapi bila guna Cisco Webex nak bercakap suara tak keluar, menggelupur Whatsapp admin tanya macam mana nak bagi microphone phone aktif? Kahkah.

Lepas ini pun ada beberapa meeting yang akan berjalan secara dalam talian. Tak tahu bila PKP akan berakhir, tapi harapnya kita akan dapat tangani pandemik COVID-19 ini bersama-sama. The keyword is together stay at home ok.

Macam mana raya dalam suasana pandemik dan PKP? 

Balik shopping barang dapur. Meriah je jalan raya. Adoi.

Entahlah. Sesuatu yang baru kan sepanjang hidup ini asyik beraya nak berjalan berziarah dan makan makanan raya. Now? Touch and go depan muka pintu aje ke? Atau just video call? 

Something to ponder ๐Ÿ˜…

Okeh. Let's list out beberapa pilihan untuk video call atau meeting online. Antaranya :
1) Zoom (katanya dah improve security patch and so on)
2) Cisco Webex Meeting
3) Google Meet
4) Adobe Connect
5) Skype
6) UberConference
7) WebToom
8) SuiteBox

Dan banyak lagi sebenarnya. Then, share lah korang buat vc guna apps apa ๐Ÿ˜‰



Saturday, April 25, 2020

Another Achievement Unlock. Blessed!

April 25, 2020
2 Ramadhan 1441H. Alhamdulillah untuk rezeki yang Allah bagi pagi ini. Another achievement unlock ✔️.

Pagi ini dapat tahu keputusan penempatan pemangkuan kenaikan pangkat. Masih lagi kekal dengan jawatan yang sama, di tempat yang sama. Alhamdulillah.

Walaupun selalu merempan mengadu kata stress pergi kerja hari-hari mengadap jem, tapi aku masih tak boleh bayangkan if one day aku kena keluar dari rutin tu. Maksudnya ....

Dipindahkan atau berpindah ke office lain. 

Walaupun perubahan itu, kadangkala seperti pain in the ass rasa dia, tapi ada kebaikan tersembunyi yang kadang tak nampak dimata awalnya, terasa di jiwa kemudiannya.

Wah. Kemain.

Another achievement sebelum ini yang aku simpan ketat-ketat. Antaranya pindah dari Tawau ke KL (not so ketat sebab SEMUA orang tahu haha).

Achievement yang aku nak capai pun selalunya biasa-biasa je di mata orang lain. To be truth, i am not a 'bigger' person. I tend to satisfied even in the small progress. I am not aim big. 

Alah. Just small small fish oklah. 
The bigger one kita passover kepada orang lain. 


[BACA JUGA] :

- Impian nak beli kereta ✔️ checked!
- Impian nak naik pangkat ✔️ checked! (Might look for another session of naik pangkat another 5 years lagi agaknya)
- Impian nak ada property sendiri walaupun  low cost ✔️ checked!
- Impian nak sambung Master sebelum umur 30 tahun ❌ terbabas belum lagi tercapai
- Impian nak travel dengan strangers ✔️ checked!

 2017. Pertama kali travel dengan strangers and addicted since then.

- Impian nak solo travel ❌
- Impian nak travel dengan shuben (awww) ❌
- Impian nak deco rumah sendiri ❌ (tapi teruk gila taste nak mendeco. Bukan setakat deco kek, my senses of deco rumah pun kelaut dalam. Ya Allah, tolong kurniakan shuben yang pandai deco rumah pleaseeee)

Dan adalah beberapa lagi yang biasa je di mata orang lain.

Tapi walau biasa pun, still kena ada impian ye tak? Tanpa impian cita-cita tak akan tercapai. Eh betul ke tak ayat aku tu?

Those yang nak aims big, push for it.
Those yang nak aims biasa-biasa like me, go along with it.
Embrace the differences, sebab kalau dah semua orang sama aims for big atau aims for normal, then bergaduh lah kita beramai-ramai sebab semua nk benda yang sama, ye tak?

Pagi tadi masa sahur bila aku cakap dengan mak masih lagi stay di kolej yang sama, mak kata iye ke lagi ok stay?

Aduh, dah terdetik di lamunan, betul ke result aku stay ni? Kahkah.

Apa pun, Alhamdulillah wa syukur ni'mat. Another achievement unlock dan SYUKUR! 

Have a blessed days ahead guys ๐Ÿ˜‰

Thursday, April 9, 2020

Awak Masak Apa? | PKP Hari Ke-22

April 09, 2020
Entahlah. Sebelum ini bila weekdays kerja, rasa nak duduk rumah cuti-cuti je. Tapi bila kena PKP dah nak masuk 2 minggu, jadi tepu kepala otak. Rupanya bagus juga ada aktiviti harian nak buat hehe. Berapa ramai yang dah rindu office, jalan KL yang super jem dan rindu nak dine-in resto favourite kan? Fuhhh.

Tengok dalam facebook ramai dah transform menjadi alumni Masterchef? Hahaha. Memang antara hikmah PKP ni adalah ... More time with family, dan banyaaaaak masa nak eksperiment makanan. 

Duduk rumah aku ni, kerja asyik nak makan je. Menu biasa-biasa je tapi frekuensi masak tu yang tak boleh blah. 2 kali sehari (WAJIB), 3 kali sehari (KERAP JUGA). Rumah yang ada anak kecik dengarnya laaaagi kerap? Hehehe. Itu baru betul bekerja dari rumah ye mak-mak ๐Ÿ˜‚

MENU MASAK SEHINGGA PKP HARI KE-22

Sebenarnya banyak je menu masak kat rumah ni (mostly bukan aku yang masak hahaha). Tapi tak sempat snap. Rasanya lepas ni nak snap nak buat idea masak untuk lain kali.

Menu simple PKP hari ke -22
Menu simple PKP hari ke -22
Yang kelakar setiap kali nak ambik gambar makanan, mak tanya hah nak hantar kat siapa gambar tu? ๐Ÿ˜‚

Jawapannya nak hantar kat blog lah mak ๐Ÿ˜‚. Musim PKP ni nak update benda apa lagi kalau bukan makanan, kan?

Menu simple Ikan cencaru sambal, kambas dan telur mata
Sambal ikan cencaru, sayur kambas goreng telur & telur dadar.
 Rumah aku ni, telur 3 papan boleh tahan seminggu lebih je. Boleh kata makanan ruji macam nasi agaknya.

[BACA JUGA] :

Menu simple ayam goreng ala mamak
Ayam goreng ala mamak. 
TQlah kepada yang banyak share resepi dalam facebook. Kadang-kadang skeptikal jugak yang share resepi kadang-kadang bahan tak cukuplah ape lah. Yang resepi ayam ni menjadi. Sodappppppp menjilat jari. Eja yang masak, aku duduk tepi kacau-kacau ayam je.

Menu simple ayam goreng ala mamak
Mak selalu kata eleh janganlah tunjuk kuali hitam. Alalalala mak. Kita kena bangga dengan kuali kita hahahaha.

Menu simple tauhu bergedil dan sambal kicap
Tauhu bergedil & sambal kicap.

Menu simple sambal hijau udang dan kentang
Sambal hijau udang & kentang.

Yang rajin buat eksperimen nak makan macam-macam selalunya Eja. Yang selalu request secara tak sedar nak makan selalunya mak. Trik dia selalu macam ni .... "Sedapnya brownies. Sedapnya ikan bakar", sambil skrol facebook resepi dan on video orang masak, hihi.

Yang selalu suka buat kek & kuih selalunya Epa. Dan aku? 

Well, cooking is not my forte. Sebenarnya tak pandai masak pun boooooo. But usually aku suka masak traditional cuisine. Dan if datang teringin (duduk Tawau dulu selalu teringin macam-macam), kelim karipap inti daging buat sendiri tengah malam pun sanggup!

Dan kalau tengok curve progress COVID-19 cases, rasanya PKP ni akan bersambung lagi. PKP fasa 3.0?

Wallahualam. 

Tapi jika ya, memang kita merasalah berpuasa ramadhan sentiasa berada di dalam rumah. It is sad actually, but there is always first time to another kan?

Semoga kita semua dipanjangkan usia berjumpa Ramadhan, menjalani Ramadhan dan menghirup udara Ramadhan. 

Semoga semua ini cepat berlalu dan kita semua boleh bebas keluar menjalani kehidupan seperti sedia kala. Sementara itu, always live our life to the fullest. Nikmati je saat-saat ini dan do believe me, if we survive this, we will reminisce it later.

#stayathome guys ๐Ÿ˜‰

Monday, April 6, 2020

Masih Tiada i-Akaun KWSP? Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email

April 06, 2020
Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email | Hai. Ramai juga yang dah dapat daftar dan mohon pengeluaran i-Lestari Akaun 2 KWSP kan? Cara nak mohon i-Lestari pun mudah sangat. Ada dah update dalam blogpost sebelum ini. Berapa banyak korang keluarkan i-Lestari ni? RM500 / bulan? 

Wowwwww. Mesti banyak simpanan dalam Akaun 2 korang kan? Hehe.


The main problem is, rupanya ramai yang masih tidak mendaftar i-Akaun KWSP. Jadinya bila nak mohon i-Lestari, nak daftar i-Akaun jadi susah sebab untuk log in kali pertama kena ada user id & password untuk aktifkan i-Akaun yang hanya boleh didapati melalui :
1) Kaunter KWSP
2) Kiosk KWSP
3) Customer Service KWSP di talian 03-89226000
4) Email 

Musim-musim lockdown PKP ni susah nak keluar rumah kan? Dan dengar kata susah nak tembus talian customer service KWSP. So why not kita cuba pilihan keempat. Email ke KWSP.

Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email 

Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email
Pergi ke laman web KWSP di https://www.kwsp.gov.my/

Tekan Register now via email.

Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email
Cara Daftar i-Akaun KWSP Melalui Email
PANDUAN MENGISI BORANG PERMOHONAN PENDAFTARAN I-AKAUN (AHLI) MELALUI EMAIL
1) Buka dan taip menggunakan perisian Adobe Acrobat Reader versi terkini.
2) Namakan setiap lampiran mengikut seperti  format yang telah ditetapkan.
3) Saiz borang dan semua dokumen tidak melebihi 2MB.
4) Hantar ke email iakaundaftar@epf.gov.my dengan tajuk Pendaftaran i-Akaun Ahli <Nama penuh anda> 
5) Contoh tajuk email : Pendaftaran i-Akaun Ahli Ahmad bin Muhammad
6) KWSP akan beri maklumbalas dan semakan status pendaftaran hanya melalui email sahaja tau!

Sekiranya berjaya , KWSP akan email user id & password i-Akaun untuk log in kali pertama. Then after that, tukar lah password i-Akaun mengikut password sendiri okeh ๐Ÿ˜‰


Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (10) food (105) Lifestyle (82) Personal (71) Resepi (37) Tips blogging (38) travel (51)

Contact Form

Name

Email *

Message *