Wednesday, September 21, 2016

Money Changer Murah di Sky Xchange Masjid India KL

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL | Kalau korang dah baca entry aku ni maknanya aku dah sampai Sapporo, weeehuuuuu. Hihi. Lama dah beli tiket Sapporo ni, promo murah dari abe Kenyalang Celup. Memang selalu pun abe KC tu buat promo. Mana yang tak follow lagi deras-deras pegi follow dia. Search je kat fb nama tu. Kompom jumpa. Okay.

Aku dapat return ticket RM430 sahaja! Air Asia X direct flight lah. Tak kisah ah, janji sampai, ye tak? :D Kematu punggung aku 8 jam tidoq je kerjanya nanti, haha :D. Dan sebelum terbang tu, baru semalam which is hari Isnin terkial-kial nak tukar duit Yen. Mahal betul conversion rate MYR dengan JPY ni. Mostly yang aku riki-riki semuanya RM40.70 untuk 1,000 Yen. Gila mahal. Menyesal tak tukar awal-awal. Padahal tiket beli awal sokmo T_T. So pencarian money changer yang menawarkan tukaran wang yang munasabah dan berbaloi dimulakan!. 

Selepas puas riki, terus ke Sky Xchange di Masjid India sebab buat masa tu hanya Sky Xchange yang boleh bagi RM40.35 for 1,000 Yen. Moh ler kita meredah jem sat. 

MONEY CHANGER SKY XCHANGE SDN BHD, JALAN MASJID INDIA

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL

Itu antara conversion rate semalam aku pergi. Dalam kata mata wang MYR jatuh, aku tengok ramai je Malaysian tukar duit asing. Nak melancong ah tu. Hm.. Semuanya pengejar tiket murah macam aku ke? 

Tak kut....

Aku tukar sikit je, memang taknak bawak banyak takut over-shopping. Tapi dah siap sedia aktifkan kad ATM Maybank untuk oversea facilities. Kut-kut tak cukup CASH kat sana nanti, aku zass je ATM card. Dalam ATM card tu pun aku letak amaun yang aku kira cukup untuk shopping and sightseeing. May the money worth every penny, ekekeke :D

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL

Lepas dah tukar duit, kitorang singgah makan Nasi Kandar Restoran RZ. Katanya Restoran RZ ni memang femes dengan nasi kandar. Siap viral lagi dalam Facebook. Eh, ye ke? Tak tahu pun? 

Tapi bila ditengok dengan panjangnya barisan orang nak makan tu, errrrr. Ye ah kut. Masa kitorang sampai ni belum pun masuk waktu makan tengahari. Lunch hour break belum mula bebeh. Dalam pukul 12.30 tengahari gitu. Pun dah beratur panjang. Ke orang KL ni semua jenis lunch awal 12.30? Hamboi.


Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL , Nasi Kandar Famous Restoran NZ KL

Periuk isi kari tauhu ikan tu besaq gila. Boleh masakkan kau sekali rasanya dalam tu.

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL , Nasi Kandar Famous Restoran NZ KL

Sebab yakin gila yang banyak berjalan kat Sapporo nanti, yakin sangat yang babat-babat aku surrender kekalahan sebab banyak berjalan aku bantai makan Nasi Kandaq! Kehkehkeh. Aku ambik kari tauhu, ikan goreng, kari sotong, sayur tauge dan telur ikan goreng 2 ketul. Amacam. Ko boleh celen aku punya keyakinan ni?

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL , Nasi Kandar Famous Restoran NZ KL


Bawang dan cili hijau potong dengan kicap.
Ulam lah tu kononnya.

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL , Nasi Kandar Famous Restoran NZ KL

Makan nasi kandaq regukan dengan sirap limau sejuk. Peh. Nikmat donia. Memang ketat perut aku, mengah nak berjalan balik kereta. Habislah, macam mana nak berjalan 5km esok-esok ni? Jangan kena seret atas jalan sudah. :D

Banyak makan tu, kena RM11. Mahal ke murah harga tu? Tolong jawab plisss. Aku ni makan nasi kandar 5 tahun sekali je.

Money Changer Murah di Sky Xchange Sdn. Bhd. Masjid India, KL , Nasi Kandar Famous Restoran NZ KL

Bagus iklan Cari Jodoh ni, Tempat strategik kat lokasi orang ramai makan. Tersembur keluar nasi aku nampak iklan ni. 

Umur Mestilah 18 Tahun Ke Atas Sehingga 88 Tahun.

88 Tahun tu. Bagilah can.


Baca selengkapnya

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!

Hi. Siapa suka beli barang online yang murah, dalam kuantiti yang banyak, berkualiti dan paling penting KOS PENGHANTARAN MURAH! Hoih, mana nak dapat pakej gitu kan? Sebab biasanya bila kita beli barang banyak, of course SHIPPING COST tinggi. But then, shopping di ezbuy Malaysia tak macam tu okay! Jom ikut Kak Sha korang yang sangat expert menyoping online. Click and get what u want! Muahaha :D

SHOPPING AT EASY: EZBUY MALAYSIA

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!

Ezbuy Malaysia adalah laman sesawang yang membawa berbagai pilihan dan kategori. Boleh kata semua kategori dari beauty & health sampai ke gadjet pun ada. Semua kategori tersebut ada pada sidebar ezbuy Malaysia. 

Macam dalam gambar di atas. Cuma pilih kategori barangan mana yang ingi dicari. Poofff.

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!
  
Kategori Home & Garden okay. 
Barang dah macam Ikea design dia. Cantik sangat. Dalam ezbuy Malaysia ni ada juga section SEMUA barang berharga bawah RM30. Hah, yang tu yang aku tunggu tu. Lelong ala-ala Jusco gituuu, ekeke :D

  
PRICE ZONE UNDER RM30!
Jom cuci mata dulu.

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!
Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!

Ni antara yang aku beli, banyak jugak. Haha :D. Gilaaaaa betul aku ni, pantang betul bukak ezbuy Malaysia ni, ada je yang rasa takde kat rumah aku beli kat sini.

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!

Pilih barang yang kita nak dengan Klik Add to Cart. Dah habis shopping semua yang kita nak, klik Checkout.
Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!
4 item yang berjumlah RM76.66. Agak murah sebab ada item yang aku beli tu besar (modern stool). Tapi kos penghantaran hanya RM8.80. Peh. Acaner tu murah nau shipping fee ni? 

Jawapan dia adalah korang pilih cara penghantaran Prime. 

Apa ezbuy Prime tu?

Beli berdozen barang dari China dengan kos pos RM8.80 SAHAJA!
[Klik banner untuk info]

Ezbuy Prime sebenarnya adalah subscribe membership programme yang eksklusif hanya untuk pelanggan ezbuy yang sedia ada. Kiranya pelanggan baru tak boleh entitle untuk Ezbuy Prime ni lagi. Kebanyakan produk yang entitle untuk Prime adalah produk luar negara yang pastinya mahal kos penghantaran ke Malaysia. 

Membership Fee RM188 per year dan korang boleh shopping gila-gila belilah seberapa banyak yang korang nak, tapi shipping fee yang dikenakan hanyalah RM8.80. Memang sangat berbaloi-baloi untuk yang nak mula online business dan nak beli item dari ezbuy Malaysia ni.

Boleh rujuk info mengenai ezbuy Prime di: http://marketing.ezbuy.my/prime_land/

Pssssstttttt. Nak tak shipping fee RM8.80 dan juga voucher discount?

Siapa cakap hakak taknak payung korang rahsia nak dapat shipping fee MURAH RM8.80 sebagai reader blog www.nurulshahira.com ni? Hakak payung okay. Dengan syarat ikut langkah-langkah berikut:  

- Semasa checkout, masukkan kod voucher ezfriend15 untuk dapat 15% off dari kos penghantaran
- Register akaun ezbuy dan instantly dapat lagi voucher RM15 
- Shipping Fee RM8.80 dengan mendaftar untuk Prime Trial. Prime Trial ni hanya TERHAD untuk 100 orang yang mendaftar laju-laju. Register di sini: https://goo.gl/7eXgQs 
 
Senang je kan? Dah boleh mula shopping di ezbuy Malaysia dan nikmati kos pos hanya RM8.80 walaupun shopping sebesar almari! Weeehuuuu. Boleh beli 1 dozen item! Muehehehe ;D

Untuk keterangan lanjut, boleh ke:
Hotline: +603-27803898
Baca selengkapnya

Tuesday, September 20, 2016

Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

Raya haji hari tu ada dapat banyak daging Qurban. Rasanya bukan setakat dapat daging, tulang pun banyak. Penuh jugaklah peti ais mak aku nak menyumbatkan daging and tulang ni. Raya tahun ni kat taman aku ada buat 2 tempat. Kat surau ada, kat taman pun ada sebab orang yang arrange lain-lain. So, lebih banyak bahagian yang diagihkan kepad orang taman. And rupanya ada Qurban Kerbau jugak. First time aku makan kerbau.

Tapi bila dah bercampur baur semua dalam peti ais tu, dah tak tahu mana satu lembu, mana satu kerbau. Makcik-makcik aku datang, mak aku pun bagi je diorang ambik bawak balik. Ada je yang tak makan kerbau rasanya, tapi nak buat acano. Den pun x tau nak bezakan lembu dengan kerbau. Hantam lahhhh. Hehe.

Lauk pertama dimasak dengan tulang and daging tersebut adalah.....jeng jeng jeng...

SUP TULANG PERIUK NOXXA!

Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

Memang kakak aku sengaja bawak balik Periuk Noxxa dia sebab tahu nak rebus tulang and daging tu ambik masa dalam periuk biasa. Rumah mak aku pulak memang tak pernah ada periuk tekanan dan senagkatan dengannya. Sellaunya gigihlah mak masak ayam tua tu, rebus berejam.

But not this time! Hehe. Sebab ada periuk Noxxa! Kerja memasak lebih mudah dengan Nozza. Ewahh, tagline sangat.

Aku share RESEPI SUP TULANG PERIUK NOXXA ni ye. Padahal malu jugak, benda senang pun nak kata resepi. Adudududu. Tapi mesti ada yang first time macam aku yang tak sure how to use this Noxxa, kan? So, harap step-by-step menggunakan Periuk Noxxa ni membantu awak :)

RESEPI SUP TULANG PERIUK NOXXA

Mula-mula sekali bersihkan tulang/daging yang nak direbus tu. Masukkan dalam periuk Noxxa dan masukkan air. Masukkan juga halia yang telah dihiris-hiris. Amaun halia tu ikut suka hati. Kalau nak banyak, letak banyak. Paras air hendaklah menenggelamkan tulang/ daging tersebut. Refer gambar atas tu ye.

Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

ON kan Periuk Noxxa. Tekan button HIGH PRESSURE.
Tekan lagi buttop High Pressure. Kali ni untuk set kan timer. Sebab tulang yang aku masukkan ni tulang besaq (gearbox), so aku tekan sampai 60 (60 minit). Kalau tulang biasa je, tekan 45 minit pun dah okay. Dah siap setting timer, tekan button ON-OFF.

Tunggu sampai habis masa, nanti dia akan bagi bunyi signal menandakan dah habis masa.

Release tekanan dengan memutar tombol atas tudung periuk ke STEAM.

Hati-hati tau dengan wap panas yang keluar tu. Aku nak pusing tombol tu siap pakai apron dan senduk panjang, hehe :D Lepas habis wap panas tu keluar, baru tudung periuk tu boleh terbuka.

Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

Tumis dalam kuali bawang putih dan halia. Kalau ada penumis tumis sekali. Macam daging Qurban ni baru kan, so aku suka guna banyak halia sebab nak hilangkan rasa fresh and hanyir tu.

Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

Masukkan perencah sup yang dicampur sedikit air. Tumis sampai pecah minyak.
 
Resepi Sup Tulang Periuk Noxxa

Dah siap tumis, tuangkan ke dalam Periuk Noxxa tadi. Masukkan juga tomato dan daun bawang. 
Tekan button STIR-FRY dan kacau-kacau sebentar supaya penumis tadi bercampur dengan sup.

Siap!


Baca selengkapnya

Monday, September 19, 2016

Beli Mekap dan Bayar CASH di Hermo Menggunakan MOLPay!

Online Shopping Lebih Mudah Dengan MOLPay  | Hi. Dah tengah bulan sekarang ni masih nak shopping online? Kalau ada, kita geng, weehhuuuu, hehe :D. Aku suka je shopping dalam talian ni (online shopping) sebab tak renyah, tak payah tempuh jem segala. Jimat duit minyak, tol semua kan? Tapi ada limitation jugak, biasanya kat baju sebab selalu sangat dapat yang tak fit to size sebab main agak-agak je ikut carta baju. But, untuk barang mekap, YES aku suka beli banyak-banyak, sebab selalu bila beli online ni ada je promo, diskaun bagai. Mekap dari Korea? Jepun? Taiwan? Hoiiii, mestilah weh dengan Hermo Malaysia. Nak-nak lagi sekarang ni aku dah discover cara lain nak bayar online shopping dengan MOLPay CASH. CASH tanpa perlu guna kad kredit/debit.

Tapi sebelum tu jom shopping dalam Hermo dulu. Banyak gila promo, sampai tangan aku menggigil nak pilih toooooo many yang best-best. Sampai terlajak balik lambat semata-mata nak pilih barang mekap. Haha.

BERBELANJA DI HERMO MALAYSIA. GIGIL WEH PILIH.

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Hermo [Klik sini kalau nak shopping] menyediakan pilihan barangan kosmetik, mekap, barangan kebersihan diri dan banyak lagi, semuanya dari Korea, Jepun dan Taiwan. Kiranya beauty conscious yang suka barangan dari Korea/Jepun/Taiwan dah tak perlu nak kirim-kirim dengan member kalau nak beli. Boleh dapatkan terus dari Hermo dengan harga yang menarik!

Jom aku share antara yang best di Hermo sekarang. Banyak promo dan berbeza-beza setiap hari. Rajin-rajin buka Hermo kalau nak grab favourite item kita :)

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Suka Innisfree? 

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Nah, banyak lagi barang Innisfree. Boleh fefeling jadi Yoona, muehehehe :D. Klik link Hermo yang warna purple tu kalau nak shopping kat Hermo. Sebelum tu baca doa banyak-banyak, sebab confirm terjebak macam aku ni. Rasanya macam pilih sikit je, sekali bila dah sampai. Ambik kauuuuu, banyak rupanya. 

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Cheq tak sedar, hihi.

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Turn Beauty In A Click!

What I got for myself adalah:
Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

P/s: Innisfree Jeju Volcanic Pore Clay Mask 100ml tu aku dapat beli dengan harga RM0.99 sahaja! Gila kentang tak? Hahaha. 

NAK BELI ONLINE TAPI TIADA KAD KREDIT/DEBIT?

Ada yang dah terjebak sama macam aku, tapi bila checkout konfius dengan cara pembayaran MOLPay CASH. Nak pilih MOLPay sebab tiada kad kredit/debit. Macam aku duit takde dalam akaun transfer tu. Semua dah habis masuk dalam akaun lain. Tak kosser nak keluarkan. Jadi aku bayar Hermo ni guna MOLPay kat area rumah. Ada 3 bijik 7-Eleven. Tetiap hari aku datang beli Slurpee. Customer tetap kut. Jadi aku prefer MOLPay CASH lagi berbanding guna transaksi online.

Sini aku share cara mudah nak bayar hasil shopping di Hermo dengan MOLPay CASH.

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

1) Dah habis pilih barang > checkout. Keluar macam NOMBOR 1 tu, klik PAY ONLINE.
2) Pilih Payment Method. Pilih Manual Transfer macam kotak NOMBOR 2.
3) Tekan Payment Option (Kotak Warna Purple).
4) Pilih 7-Eleven sebagai cara pembayaran.
5) Ambik gambar / salin details transaksi (ID Transaksi, Kod Verifikasi & Amaun yang perlu dibayar) menggunakan handphone canggih korang.
Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit
6) Dah, pergi mana-mana 7-Eleven, kata nak bayar MOLPay.
7) Dah bayar, cashier akan bagi 2 resit. Satu resit MOLPay dan satu resit 7-Eleven. Bukti pembayaranlah kaedahnya tu. 
7) Settle.
8) Ko tunggu parcel sampai dalam masa 2-3 hari bekerja. 

MOLPay CASH ni boleh dipercayai ke?
Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Boleh sayang. Kak Sha dah try pun. Dah sampai pun parcel aku kat rumah tu. Hari ni dah selamat lenjan pakai bawa pegi kerja :). 

Apa tu MOLPay CASH?

MOLPay CASH salah satu cara pembayaran secara tunai kepada pembeli apabila mereka membeli barangan didalam talian. MOLPay CASH ini adalah kerjasama antara MOLPay dan 7-Eleven untuk membawa cara pembayaran baru ini kepada pengguna. 

Maksud yang lebih mudah adalah, kita beli barangan secara dalam talian (online), dan bayar secara tunai (MOLPay) di mana-mana rangkaian 7-Eleven Malaysia. Pada aku, MOLPay ini sangat memudahkan pengguna yang tiada kad debit/kredit untuk membuat transaksi online. 

Ataupun jenis-jenis manusia seperti aku yang bila sampai hari gaji je terus transfer semua duit masuk akaun lain dan tinggal sikit je dalam akaun utama untuk belanja seharian. Nak jaga had perbelanjaan punya pasal kan. Hihi. Tapi nak bayar online shopping tu satu kerja pulak nak keluarkan duit dari akaun lain dan masukkan dalam akaun bayar. Banyak kerja pulak. Haish T_T

Ada CASH Semua Boleh Beli di Hermo Dengan MOLPay!, Kaedah Pembayaran Tanpa Menggunakan Kad Kredit/Debit

Tuuuu, nampak kat monitor 7-Eleven ada simbol MOLPay CASH?

Berita baik untuk korang, Kak Sha nak bagi voucher RM5 khas untuk pembaca blog ni. Tak baca tak dapekkkk. Sebelum checkout, masukkan kod voucher HMOLPAYCASH05 untuk dapatkan diskaun RM5 dari keseluruhan amaun (dengan syarat pembelian melebihi RM60). Voucher ni valid sehingga 31/12/2016 sahaja!

MOLPay CASH 
Convenient, Easy, Quick, Hassle Free Payment Method

Maklumat lanjut, layari:
Laman web MOLPAY : http://www.molpay.com/v3/cash
Laman web Hermo : http://www.hermo.com.my
Instagram : hermomy


Baca selengkapnya

Followers

Google+