Wednesday, August 24, 2016

Rupanya diorang suka yang tu!

2 minggu lepas macam tu aku attend wedding kawan satu kelas masa sekolah teknik dulu. Tak tahu pun dia nak kahwin, ingatkan dah kahwin! Haha. Luckily sekarang zaman maju ada facebook. Dari notification facebook baru aku tahu kawan-kawan aku ni nak kahwin. Nak harap whatsapp ke hape? 

Haram. Aku pun dah lost contact dengan semua. Entah dah berapa orang yang kahwin, beranak pinak pun aku tak tahu. Padahal ada je yang dekat-dekat area rumah aku. So bila tahu ada majlis ni, cepat-cepat terus kata nak pegi. Hoyeahhh. Tapi nak pergi sorang-sorang mana boleh beb. Nanti jadi serba tak kena pulak aku. Sebab tak reti jalan sorang-sorang ginilah jadinya. So angkut sekali kakak dengan 2 orang budak kecik tu dan Epa. 

Sampai kenduri, carik jugak kawan yang lain. Hampeh. Langsung takde. Rasanya ada kut, tapi aku yang tak ingat muka diorang rasanya. Muahahaha :D. Perkara pertama buat, jumpa dulu tuan rumah tanya nama pengantin. Kang aku dah duduk terbongkang kenyang makan nasik beriyani ayam masak merah, rupanya kenduri orang lain. Naya.

Tapi masa sampai tu dah tengok pun banner pengantin. Betul je. Double confirm, jumpa mak pengantin. Salam, bagi angpow and then dapat goodies. Yey. Itu sebenarnya yang aku nak, mbahahaha. Goodies dia bagi air kotak drinho yang besar tu. Bagus-bagus sesuai sangat bila aku bawak ramai tentera ni. Selesai air tu dalam kereta aku.

Bercakap pasal goodies ni, aku perasan ada yang suka bagi baranglah, perhiasanlah. Kalau aku, aku tak ambik pun. Pulang balik or bagi orang je. Aku prefer food. Sebab apa? Food ko boleh terus makan. Tak membazir, insyaAllah. Tapi sometimes barang ni, like hiasan kaca tu, errrr. Aku nak buat apa? Kalau barang macam tuala kecik pun sometimes aku curious. Errr. Yang tuala kecik ni nak buat apa? nak lap muka aku pun tak lepas. Thats why aku prefer food

Tapi itu pandangan peribadi okayyy. Jangan sentap pulak. 

Tapi lepas ni mampuihlah orang ungkit kalau kenduri cheq bagi sabun. Kihkihkih :D

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Dapat jumpa sorang je umat manusia dari kelas aku. Yang lain ada rupanya masa aku sampai. Aku je yang rabun tak ingat muka kawan sendiri. Haha. Ye ah, dulu muka suci murni. Sekarang dah bermisai segala. Memanglah ingatan aku kabur dan keliru. Alasan sangat. Haha. Tak dapat jumpa pengantin jugak sebab pengantinnya lambat sampai weols nak chow dah pergi Property Expo. 

Property Expo ni pun satu hal. Yeye aku ingat besaq nau. Bolehlah cuci-cuci mata nak cari rumah untuk retirement. Wow. Retirement sangat uols. Hahaha. Kerja pun baru 4 tahun ada hati nak bersara. :D. Tapi kuciwa T_T. Too limited choice. Mungkin kena tunggu Property Expo yang besar punya like MAPEX 2016 Oktober nanti.

Masuk je dalam IOI Mall budak berdua ni dah nampak carousel tengah berpusing-pusing. Sedang elok je berpusing sambil keluar lagu. Merayu-rayu dengan omak eh nak naik. Padahal kan anak buah aku 2 orang ni penakut tau. Naik kereta kecik ke depan ke belakang yang masukkan 50 sen tu pun takut. Ini nak naik carousel yang berpusing macam ni. Tapi dah depa nak naik. Kita layankan. 

Sementara tunggu diorang berpusing atas carousel ni, sempat tangkap 2 ekor Pokemon. Hahaha. Pokestop berlambak dalam IOI Puchong ni oi. Tapi handphone aku buat hal, asyiklah lost connection. Grrrrrrrrrr. Gigit karang.

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Nak naik sangatkan? Acik bagilah.
Sekali bila dah start pusing carousel ni........

Sarah atas kuda tu sikit lagi nak terjun bawah. Menjerit-jerit. Haha. Tapi Khayra lagi tak boleh blah. Melalak sekuatnya. Padahal duduk atas kerusi tu je. Mak dia dekat sebelah. Ada boy naik kuda sebelah Sara tu mula-mula elok je. Tapi lepas dengar Khayra melalak, dia pun sama naik tune volume up melalak. Bergabung meletop atas carousel tu. 

Itu lah. Acik dah cakap korang penakut nak naik jugak. Kan dah melalak keluar air mata.
Tapi bagus jugak budak kecik ni nak cabar diri sendiri. Mana tahu tetiba jadi berani. Kan? Lepas tu macam biasalah masuk Aeon shopping konon. Tapi anak buah aku ni, agaknya dah terlepas dari seksa carousel lepas tu jadi hyperaktif pulak. Dari aku nak pegang rak besi, terpegang hanger berlari kejar budak ni. 

Keluar peluh jantan acik tau.*lap peluh*

Umpan makanan jom. Makan favourite acik eh korang. Kita makan Takoyaki nak?

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Takoyaki Aeon tidaklah segorjes ini. Mbahahaha. Kuantiti pun 4 ketul je.

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Sarah 1 box. Untuk dia sorang je. Orang lain mintak "Yehhhhhhhhhh"

Yeh sangat Sarah ni. Bukan mampu nak habiskan semua pun. Perut ko kan kecik. Yang ni Takoyaki Octopus. Makan jugak rupanya diorang ni. Ingatkan tak makan sebab ada sayur segala kan. Rupanya makan. Mak dia kata ini favourite diorang. Eh. Banyak rupanya favourite korang eh.

Takoyaki Aeon IOI Mall Puchong ; Property Expo IOI Mall Puchong

Ini memang confirm habis 4 ketul tu bukti suka sangat. Tapi Khayra tolak keluarkan octopus tu. Dia makan part tepung tu je. Jadilah acik tukang mengecek lebihan Octopus tu. 

Ada jugak beli Okonomiyaki. Alah dia macam lempeng jugak. Tapi bahan dia sebijik macam Takoyaki. Kalau Takoyaki bentuk bulat, Okonomiyaki leper. Bila offer Okonomiyaki takmo. Offer Takoyaki nak pulak. Oh. Rupanya diorang suka yang tu. Epa siap kata "Ingatkan beli 2 box Takoyaki tu untuk Epa". Bhahahaha.
.
.
.
.
.
.
.
.
p/s: Masa kat Tawau, 3 box of Boat Takoyaki baru RM10.00. Now bila balik Semenanjung, terkujat acik bila beli 1 box RM5? Hm.. Adakah ini satu konspirasi untuk meruntuhkan keminatan acik dengan Takoyaki? 





Baca selengkapnya

Monday, August 22, 2016

Jom Lunch di Murni Discovery SS2 PJ

Tempat makan best di Petaling Jaya | Apa Ada Untuk Lunch di Murni Discovery SS2 Petaling Jaya? Ye, macam-macam soalan yang keluar dari mulut aku bila diorang kata nak lunch kat Murni Discovery SS2 PJ ni. Kat mana Murni Discovery tu? Best ke? Kepochi sangat, haha. Dulu-dulu masa baru kerja terus kena hantar kat Tawau. Tak sempat nak merasa nikmat jam gila and JJCM area KL ni. Dah tua-tua sikit ni baru merasa. Jadilah. Ahaks :D

Dari ofis aku ke Murni Discovery SS2 ni ambik masa dalam 15 minit je. Dekat sangat sebenarnya. Tu yang ramai jeles sebab tetiba pindah kolej yang jadi center to alllllll delicious food! Kejap-kejap update dalam Instagram makan kat sini. Makan kat sinun. Tapi nak hupdatenya dalam blog MALAS. Haih. Bulat-bulat (aku le tu T_T). Makan rajin. Kerja malas.

Dah le tu. Sekarang bulat dah rajin update. Oleh itu, Jom masuk menternak lemak kat sini. Hoyeah :D

RESTORAN MURNI DISCOVERY SS2 PJ

Selain dari SS2 Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery juga mempunyai 6 outlet lain, antaranya di Aman Suria, USJ, Sunway Mentari, Kepong, Bukit Jalil, Bandar Sri Permaisuri Cheras dan Shah Alam. Dan rupanya Murni Discovery ni femes jugak. Baru cheq tau. Ekekekeke.

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Parking kawasan SS2 ni hazab bedah betul. Jalan kecik, tapi orang ramai. Ada sekali tu, aku pegi tukar kad ATM Ambank kat area dekat-dekat sini nak cari parking. Ya Rabbi. Panas mendidih hati aku. Lepas tu pulak lupa nak bayar parking. Dah jatuh tergolek-golek masuk longkang pulak rasanya. Huhuhu. Mendapat kompaun RM100 MBPJ. Padan muka aku T_T. But fret not, sebab lepas tu MBPJ bagi diskaun 70%. Hehe.

Tapi masa kami sampai ni rezeki sungguh. Dapat parking betul-betul depan kedai. Sayang lemak nau nak menapak jauh-jauh. Hiks :D. Oh ye. Jangan lupa bayar parking dulu. Murah je bayaran parking sini. RM0.50/jam. Toksah ketegaq sangat tak mau bayaq. Bayar 2 jam sudah. Ko makan mengira nasi sebutir-sebutir ke nak makan lebih dari 2 jam?

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Bismillah.
Buku menu pun dah besar A3. Hmmm.

Apa yang best sangat kat sini?

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

One thing for sure, Murni Discovery ni banyak gila pilihan makanan. Selain dari Malay food, ada juga pilihan makanan Chinese, Indian, Western dan Italian cuisine. Nak snap banyak-banyak tak mampu hakak dik non. Tu ada beberapa keping menu sekali dengan harga. Mohon besarkan kalau tak jelas, haha :D

Aku paling tertarik nak cuba air dia dulu. Berwarna warni kau. Siap ada set FIFA. Cewah.

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

LUNCH SET RESTORAN MURNI DISCOVER

Bagi aku, kalau restoran tu ada menu western food, dan the food sedap. So everything consider sedap! Haha. Bantai lah. Dari dulu lagi perangai gitu. Tu yang first time masuk sini terus order western food. 

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Sizzling Mixed Grilled. RM26.50.
Kawan cheq punya. Cheq punya ada kat bawah ni.

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Ni dia. Mixed Grilled. RM21.20.
Kalau ambik mixed grilled ni, dia ada kombinasi chicken chop, beef steak & lamb chop yang digrill dihidang bersama salad, kentang goreng dan blackpaper sauce. Yang Sizzling Mixed Grilled tu sama je macam aku punya, cuma dia dimasak dalam blackpaper sauce ala-ala sizzling. 

Portion makanan dia. Besar sangat! Pinggan tu besar gila okay. Terkejut aku. Dah lah masing-masing bukan main order sendiri-sendiri. Jenuh jugak nak habiskan. Komen untuk hari tu punya Mixed Grilled:
Blackpaper sauce : Sedap! Aku mintak refill 3 kali. Haha.
Chicken Chop : Best.
Lamb Chop : Agak kering and keras sikit. Tapi masih boleh digigit even gigi ko lemah. Dunt worry.
Beef Steak : Okay.

Kalau datang masa lunch in between 12.30 to 2 pm tu, memang orang agak ramai. So jangkaan dapat makanan tu dalam 15 minutes gitu. Takdelah lama sangat kan? Bila makanan dah sampai, baru air sampai. Aku fefeling kanak-kanak ribena of course order ribena. Hihi :D

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Ribena Special saiz L. Tak menahan amik saiz besar. Dah mintak saiz besar, sampai saiz gelas pun besaq punya. Kalau korang kelebet balik buku menu tu, ada air nama "Kiss Me Baby". Wow. Cemana nak order tu eh? Haha.

Waiter : "Order air"
Cust : "Kiss Me Baby One More Time............"
.
.
.
Pengsan.

Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Orang depan order Chicken Chop dengan Traffic Light Special. Lupa tanya rasa air Traffic Light tu. Tapi cam sedap je sebab air habis licin.


Tempat makan best di Petaling Jaya, Restoran Murni Discovery SS2

Nah belanja secubit Chicken Chop. :D
Apa yang best Chicken Chop ni dia guna telur untuk salut daging. Tak sure ada guna tepung sekali ke tak, kalau ada pun maybe batter dia cair sebab salutan tu sangat nipis. Which aku sukalah. Sebab dapat gambaran daging besar pinggan, bila kau kuis dengan garpu pun besar tu jugak. Kalau tak salut tepung je dah 2 inci. Isi daging dia kecut je. Hampa okay.

Untuk harga RM21.20 yang aku bayar, rasanya setimpal dengan apa yang aku dapat. Puas hati lah sebab balik tu siap tertidur dalam kereta kekenyangan :D. Tapi next time datang lagi rasanya 1 dish ni boleh share 2 orang. So that takdelah rasa perut over buncit bila dah habis makan. Mbahahahahahaha. Larikkkk.

More info(s) about Murni Discovery:

Okay. Habis sesi menternak lemak hari ni. Jumpa lagi :)

Baca selengkapnya

Friday, August 12, 2016

Menyesal

Minggu lepas ikut abah pegi Majlis Makan Malam Mandailing. Not sure Mandaliling Bahagian atau Malaysia. Tapi ramai jugak orang Mandailing yang datang. Abah sukalah jumpa ramai kawan-kawan, sedara mara dia dalam dewan tu. Duduk sekejap, lepas tu berjalan sokmo dari hujung sana ke hujung sini. Kejap depan kejap pegi belakang. Terkebil-kebillah mak aku kat meja. Nasib angkut aku sekali, penyelamat gitu, kihkihkih. 

Ada yang tanya Mandailing tu bangsa apa? Hah, lebih kurang sepupu sepapat Jawa, Bugis, Minang. Gitu ah. Yang aku kenal kebanyakan family aku Mandailing ni kat Negeri Sembilan. Tapi ramai je kat negeri lain. Masa pegi dinner ni ada dapat buku sejarah Mandailing ni. Nanti aku tengok balik. Apa nak buat kan taip entry kat ofis, benda alah tu kat rumah. Nanti-nantilah ye.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Lepas VIP masuk, persembahan pun mula. Ni entah yang keberapa. Aku pun tak ingat. Yang aku ingat, aku sibuk makan sebab cappucino cake dia sedap! Haha :D

Mula-mula register, dapat kad sekali dengan nombor cabutan bertuah. Bila tengok balik, eh. Awat meja aku asing dengan meja mak abah? Takmo takmo. Aku ni dah lah kera sumbang. Nama nak berborak dengan orang yang aku tak kenal? Jangan haraplah. Rela aku kelebet henpon sampai habis bateri dari borak. Bukan apa, aku bila dengan orang yang aku tak kenal, otak aku ni takmo bagi kerjasama. Blank memanjang. Kesian jiran aku nanti. Ishish. Tak pandai guna konsep apa yang penting kerjasama betul T_T

Ngekor mak je lah malam tu cari meja baru. Alhamdulillah dapat meja kosong kat belakang sekali. Tapi apa ada hal kan, belakang sekali pun meja kerusi jugak. Makanan pun sama je. Yang bestnya orang tak ramai, tak penuh 10 orang pun 1 meja tu. Apa lagi. Kita bedal lah.


Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti, Cheese cake

Cheese cake.
Ok lah. Tapi aku kureng sikit sebab dia cheese semata-mata. Aku suka yang ada strawberry / blueberry sikit. Mengada betul kau kan?

Dalam kureng sikit pun kau telan jugak 3 biji kek. Dasar.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti, Kek Cappucino

Ni ah cappucino cake yang sedap tu. Aku rasa aku sorang je bedal 6 biji.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Malam masih muda uols. Meh bergambar dulu dengan bonda.

Tapi bila tengok balik gambar ni. Errrrrrr.
Lebarrrrrrrrrrrnya muka aku okay. Mak aku pun kalah dengan tahap mangkuk muka aku ni. Pemenang utama dengan gaya mutu dan keunggulan! Kahkah. 

Malam tu balik pukul 12.30. Syok je merempit atas highway kereta tak banyak. Berdesup myvi aku melambung atas highway. Ni kalau dalam drama ni mau kena cubit dek mak sebab anak dara balik tengah malam. Tapi iols kan ikut mak pak. Haha.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Esoknya melambung lagi myvi aku merempit pegi opis. Cuti-cuti hari Ahad pun nak kena keje. Nasib badan T_T. Kantoi pakai baju semalam. Tudung semalam. Kahkahkah.

Iols tak sempat nak gosok baju baru. Bangun pun lambat. Penat balik tengah malam semalam pun tak habis lagi. Kiranya minggu tu aku kerja 7 day full. Peh. Lari kiraan minyak kereta aku. Grrrrrr. Bersiram terus pakai baju semalam. Gasaklah. Bukan korang ada masa dinner semalam kan? Lagipun kita kena amalkan konsep berjimat cermat. Jimat air, jimat letrik. Amacam. Pandai tak aku? 

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

VVIP Datuk Noh Omar okay. 
Semangat berucap. Oh lupa. Majlis Hari Raya ni bukan anjuran ofis aku. Kitorang ni sebagai penyumbang lokasi je. Majlis orang lain punya. Kira macam penumpang di tanah sendiri. Macam tu kekdah dia.

Aku kat mana?

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Sibuk jaga booth candy kat depan sekali. Sebelah meja VIP je kau. Tapi VIP nya semua tak makan candy. Ye ah. Biasanya tua-tua ni x suka candy kan? Memang sebenarnya kitorang target budak-budak pun. Lokasi sebelah VIP apa ade hal. Nasiblah.

Pagi tu gotong royong cucuk 2 bungkus besar marshmallow, buah anggur & epal dengan kek apollo. Cucuk-cucuk guna lidi sate. Chocolate fountain tu pulak wife bos sediakan. Chocolate dia yang batch first sedap gila weh. Kitorang test dulu kot-kot lah tak sedap ke tak jadi nak hidang kat orang kan. Rupanya SEDAP gila weh! Wife bos campur chocolate compound dengan starwberry chocolate. Marbeles.

Terus bagi cadangan kat kakak kata masa birthday Sarah kita buat jugak bufet candy ada chocolate fountain ni. Makciknya nak menelan. Haha :D

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Tak sure berapa ramai orang yang datang. Tapi memang ramai orang tak berhenti-henti. Yang bestnya sebab banyak betul gerai buka masa majlis ni. Paling sedap beehon sup, roti jala, kambing bakar. Sedap kat tekak aku lah. Banyak lagi gerai lain. Ada charkueytiaw, rendang ayam, lemang, keropok lekor, nasi beriyani & ayam masak merah, pisang goreng cheese, murtabak. Apa lagi eh?

Banyak ah. Tapi dalam banyak-banyak tu, ada jugak yang tak best. After event.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Sampah merata tinggal kat depan kolej ni. Rasanya setiap booth ada plastik sampah sendiri. Lepas tu ada assign orang kebersihan (company luar). Tapi pagi Isnin tu datang kolej, masyaAllah. KOTORNYA!!!

Sedih sangat bila jadi macam ni. Yang datang mostly Malay, Muslim. Tapi kebersihan tak pandai nak jaga. Aku nampak masa hari Ahad tu banyak je disediakan plastik sampah. Lepas makan dah kenyang malas nau angkat bontot tu buang polisterin yang korang guna tadi buat makan. Yang bukak booth pun sama. Apa yang susah sangat nak buang sampah sendiri? 

Yang aku tunjuk ni sikit je. Panjang lagi dataran ni, penuh sampah. Itu pun pagi-pagi lagi cleaner kolej dah menyapu sikit-sikit nak longgokkan sampah setempat. Tapi yang paling tak gemar sekali ini. Terus ambik gambar sebab nak report kat bos.

Majlis Makan Malam Mandailing, Majlis Sambutan Hari Raya Kolej Komuniti

Buang sampah lebihan makanan dalam lubang longkang!

Gila tak bertamadun betul! Geram aku pagi tu bila tengok. Tak terfikir ke nak letak dalam plastik sampah? Penuh lubang longkang ni dengan segala tinggalan mee, tauge sayur semua. Boleh buat tersumbat, siapa nak datang tolong korek bersihkan longkang ni?

Hm. Rasanya tahun depan confirm kena lagi majlis macam ni. Tapi harap-harap kami dah belajar cemana nak elak supaya benda macam ni tak jadi lagi. Hopefully lah. 

Dalam geram-geram tu, menyesal pun ada jugak. Sebab apa tau. Sebab tak bawak tupperware nak bungkus makanan semua tu. Haha. Banyak gila tau yang sedap. Tak bawak tupperware. Plastik pun takde. Tak terfikir pulak tu nak keluar pegi kedai beli plastik. Iol is menyesal......





Baca selengkapnya

Sunday, August 7, 2016

Seharian di Imigresen Putrajaya

Puas betul rasanya bersimpuh dah menganga nak buat pasport di Imegresen Putrajaya Jumaat lepas. Dah bermacam-macam aksi yang aku buat sementara nak menunggukan nombor giliran dipanggil. Nombor yang aku dapat (ehem, sebenarnya kawan yang datang awal tolong ambilkan) walaupun diambil seawal jam 7.30 pagi pun dah mencecah beratus! Kenapalah begini pula jadinya bila hendak membuat pasport baru ye?

Tak tahulah siapa yang mula-mula sekali yang sebarkan berita palsu yang mengatakan pasport mengambil masa 6 bulan untuk disiapkan. Jahat betul tangannya tu! Mahu digigit-gigit saja tangannya tu rasanya! Baru tahu erti penyesalan menyusahkan orang lain dengan menyebarkan sentimen gabra biawak kepada rakyat Malaysia ni. Padahal tempoh masa untuk dapat pasport tidak ambil masa 6 bulan pun. Seminggu pun tidak. Sehari dah siap pun! 

Masa mula-mula baca rakyat Malaysia serbu Imigresen untuk buat / renew pasport, aku macam rasa "Hai yang korang berebut tu buat ape? Rileklah. Esok-esok baru buat". Takpun selalu fikir dalam hati "Nanti esok lusa minggu depan ok lah tu"

Tak terfikir pun nak join the crowd sama-sama buat pasport. No. Tapi.

Baru-baru ini terbeli tiket ke Sapporo. Dan tarikh penerbangan pada bulan hadapan. Dan sebelum terbang, perlu pula membuat permohonan ke luar negara, dan biasanya permohonan tersebut mengambil masa yang lama untuk diluluskan. Dalam borang permohonan tersebut perlu pula dinyatakan nombor pasport. Nak buat leklu leklu, tapi terbaca dalam surat khabar yang katanya masalah pasport ni akan selesai dalam masa 6 bulan ini. Gulp. Matilah nak tunggu 6 bulan. Fly bulan depan kut. Ya Rabbi, memang takdir aku nak rasa menyempit dalam crowd ni semua ye? Hahaha :D

Jadi, hari Khamis sebelum tu percubaan pertama kami untuk buat pasport antarabangsa. Kalau pasport biru aku boleh digunakan, bestnyaaaaaaa. Tapi tidak ye.

Imigresen Selangor pertama yang kami jejak adalah Imigresen Shah Alam. Sampai-sampai disambut dengan manusia yang maha ramai. Sebijik macam duduk dalam tin sardin. Ingat sampai dalam pukul 10 pagi dah dikira awal. No lah adik-adik. Pukul 10 pagi its too late. Nombor dah habis! Rupanya di situ hanya memperuntukkan 300 nombor. Dan ada 300 lebih manusia disitu. Hampa.

Terus berlari dipersisiran lebuhraya ke Imigresen Putrajaya. Mungkin disana ada harapan untuk manusia yang dijalan kelam seperti kami.

Sebelum tu sempat juga tengok fb. Rupanya kan.....

Manusia - manusia ni dah ada yang tunggu beratur seawal jam 3 pagi di pintu Imigresen semata-mata nak tunggu nombor giliran. Ya ampunnnn. Pukul 3 pagi tu. Yang kami ni melenggang kangkung datang pukul 10 pagi. Ko ghaser?


Buat pasport baru antarabangsa di Imigresen Putrajaya
Welcome to Putrajaya Immigration

Tengok pula wall Imigresen Selangor yang lain. Kelana Jaya (mula-mula nak ke sini tapi tersesat sampai ke Shah Alam, haha. Ini semua SALAH waze!), UTC Pudu, Kajang, Banting pun alami masalah yang sama. Nombor giliran dicatu, sedangkan manusia entah tetiba muncul beramai-ramai nak buat pasport. Its a disaster!

Jadi hari Jumaat tu aku ambil cuti semata-mata nak buat pasport. Keluar rumah pukul 7.30 pagi ke Imigresen Kajang. Maybe semalam je havoc, today okay sikit kut. 

Tapi kesudahannya sama je T_T. Nombor giliran dah habis di Kajang. Aku nasihatkan sesiapa yang nak ke Imigresen dalam Selangor / KL datang seawal yang boleh kalau nak rebut nombor. Sebab nombor memang sikit, biasanya dalam lingkungan 100 je. Jadi orang ke 101? Selamat tinggal!

Alhamdulillah, kawan yang datang awal ke Putrajaya tolong ambilkan aku 1 nombor giliran. Itupun dia beratur seawal jam 7 pagi. Dapatlah aku nombor giliran 1426. Nombor bermula dari 1000. Dan nombor tu diambil pada jam 7 pagi. Duduklah aku menunggu melagho dari pagi santak ke pukul 6 petang. 


Buat pasport baru antarabangsa di Imigresen Putrajaya
Ni gambar pukul berapa entah. Sebenarnya nk fokus nombor kut. 500 lebih.

Penat weh tunggu lama macam tu. Nak balik rumah nanti dah malas nak datang balik. Nak keluar risau nombor terlajak. Borak dengan orang sebelah, dapat nombor 1100, sebab datang beratur pukul 5 pagi! Kita ni rasa penat menunggu kan? Bayangkan orang yang duduk kat dalam tu buat kerja tak berhenti dari pagi sampai petang. Cakap benda yang sama untuk 500 orang.

"Ok duduk, ambik gambar"
"Tegakkan badan"
"Sign sini"
"Ibu jari tangan"
"Ibu jari kiri"
Blablablabla

Elok-elok dari pagi senyum seindah suria. Sampai tang aku dah petang dalam pukul 4.45 macam tu, dah macam robot diorang bercakap. Kesian. Kalau akulah yang kerja kat dalam tu, mau aku jadi singa kut marah orang yang tak reti arahan dalam tu. Ye ah, dah kata tunggu nombor dipanggil, nak jugak beratur buat penuh barisan hadapan kaunter tu. Tak dengar cakap lagi? Sini aku offkan sistem!

Sebab tu Allah tak takdirkan aku jadi Pegawai Imigresen. Tak menyabar langsung! Kahkahkah. 

Korang kalau tak ada keperluan yang mustahak untuk renew / buat baru pasport, toksahlah nak menyibuk kat Imigresen sana tu. InsyaAllah bila keadaan dah kembali pulih dan kita boleh buat pasport 1 jam dah siap, hah masa tu korang berbondong-bondonglah pegi. 

Tapi kalau nak juga rasa meriahnya di hari raya dalam Imigresen tu, sila datang awal seawal 6 pagi! Kehkehkeh. Kalau boleh terus ke Putrajaya. Rasanya masa tu peluang korang masih cerah, hehehe.

Dan jangan lupa bawa kuih raya dan rendang. Dan selamat berjaya !


Buat pasport baru antarabangsa di Imigresen Putrajaya

Buat pasport baru antarabangsa di Imigresen Putrajaya
Agak-agak penuh tak Pokemon kat sini?

Tadi pun aku dapat pasport pada pukul 5.45 petang. Kaunter bayaran dah ditutup, nombor dah tak dipanggil, tv besar yang siarkan iklan pun dah ditutup. Tanda-tanda orang dah nak tutup opis. Tapi sebab ada lagi kami yang tengah tunggu pasport, pegawai terus kerja juga serahkan pasport yang dah siap. Syukurrrrrr weh, syukur. Aku ingatkan dah nak dapat dialog "Cik datang Isnin depan collect pasport ye, hari ni tak sempat"

Rupanya sempaaaatttttt. Gumbira amat! Minggu depan x payah datang Putrajaya dah. Haha. 

Walaupun habiskan 1 day semata-mata nak buat pasport, tapi sekurangnya ini adalah pengalaman baru aku. Lagipun better late than u have to come twice, thrice, kan? Rasanya esok 10, 20 tahun kemudian teknologi laaaaaaaagi canggih, bila cerita balik pengalaman sehari suntuk buat pasport, confirm gelak guling-guling. Kahkahkah. Tapi tobat dah nak buat cenggini lagi dah. Next 5 years mintak-mintak tak jadi macam ni lagi. Janganlah stok pasport habis lagi. Haha.

Indeed. Precious experience!

P/s: Bila dapat pegang buku merah jangan lupa bawak jangan tamat tempoh tu, rasa macam menang first prize dah! Haha. Akhirnya penantian membuahkan hasil. Yey! Diakan sebenarnya yang buat jadi lama sebab orang terlampau ramai serbu dah macam dilanggar garuda, pastu nombor giliran kau beratus (macam aku orang ke 424) tapi tunggu kat situ, tu yang jadi lama. Lepas tu bila nombor habis, menggelabah lah kau kan. Padahal kalau nak diikutkan, dari masa aku dipanggil ke kaunter, bayar dan collect pasport, memang roughly sejam lebih je. Haish.



Baca selengkapnya

Wednesday, August 3, 2016

Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Hi. Pernah dengar pasal ezbuy Malaysia? Ada pengalaman shopping di ezbuy Malaysia tak? Rasanya yang selalu shopping online memang biasa je dengar pasal ezbuy Malaysia ni kan? Toksah nak deny sangatlah, haha :D. 

Pernah pulak dengar nama Taobao? Taobao adalah antara wholesale China yang femes dikalangan Malaysian yang berniaga online ni. Sebab most barang yang dibeli dari Taobao China dalam kuantiti banyak dan murah, then jual kat Malaysia. Haa, cenggitulah konsep berniaga. Kiranya Taobao ni lubuk untuk peniaga cari barang. 

Tapi Taobao lebih kepada pembelian borong. Kalau nak beli dalam kuantiti yang sedikit, tetapi murah. I tell u. Memang MURAH!! Hah, ezbuy adalah antara web yang korang boleh dan kena terjah. Sebab banyak barangan comel-comel, murah-murah yang korang nak ada kat sini.

Nak cerita pasal shopping korang dah terer, meh sini aku share pasaipa ezbuy ni best dan mudah untuk shopping. Untuk first time online shopper pun sangat mesra alam. 

ONLINE SHOPPING DI EZBUY MALAYSIA

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

ezbuy: buy the world from you
Buka je ezbuy masa payday terus depa bagi 50% OFF untuk gajet. Peminat Xiaomi ada tak kat sini? Tahu kan yang Xiaomi dari China? Dalam ezbuy ni, produk Xiaomi banyak gilaaa!! Yang takdak kat Malaysia pun ada tau! Nak tau authentic ke tak, buka dulu ezbuy tengok.

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Teringin nak beli Mi Band tu. Tapi Mi Band tu synchronize dengan Mi phone kan? Kena ada Mi phone dululah jawabnyaa, haha :D. Interface ezbuy ni senang je. Dia dah siap-siap asingkan ikut kategori dan brand.

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

I am looking for kabel sambungan charger samsung. Cuma taip je samsung, bukan samseng. Nanti dia akan senaraikan semua yang berkaitan dengan samsung. Kat sini beli kabel Yoobao kaler gold.

SET IBU DAN ANAK

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Godek bahagian mothers and kids. Keluar baju mostly untuk summer. Short and sleeveless shirt untuk anak buah. Budak kecik memang suka sleeveless. Kuat berpeluh kuat lari budak dua orang tu. Tapi tak beli yang ni pun. 

Yang korang kena alert, tengok harga dan certain item domestic shipping FREE RM0.00. Macam kat atas ni. Yang item macam ni untung beli :)

Aku beli yang set zebra dengan pink kaler shirt atas tu. Dua-dua FREE domestic shipping. Hoyeah.

Okay, nak shopping di ezbuy ni mudah sangat. Interface simple, insyaAllah mudah untuk beli dan bayar. Pengalaman aku nak bayar barang pembelian tadi, nak cerita kat koranglah ni. 

Check di shopping cart apa item yang korang beli tadi. Order summary semua disenarai disitu, termasuklah shipping fee (international shipping fom China) dan juga agent fee (agent repack and pack item untuk kurangkan domestic fee. Itu yang penting pilih item FREE domestic fee. Ingat tau!). 4 pilihan shipping dan bayaran yang dikenakan juga berbeza. Pilih ikut kesesuaian korang.

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

CARA PEMBAYARAN DI EZBUY MALAYSIA

Jimatnya shopping online di ezbuy Malaysia, Laman web murah dan berkualiti, Mudahnya order dari China dengan ezbuy Malaysia

Ada 4 pilihan pembayaran yang disediakan ezbuy Malaysia. E-banking, Manual Internet Banking, Credit Card dan ATM Transfer. Tak ada Credit Card, guna je kaedah Manual Internet Banking. Transfer duit sama macam kita buat pembelian online di laman sesawang lain. 

Yang tak ada akaun perbankan Internet, boleh buat kaedah ATM transfer. Transfer duit ke akaun ezbuy, lepas tu isi borang details transfer di laman ezbuy. Siap.


PSSSTTTT... CARA DAPATKAN DISKAUN DI EZBUY

Jom jadi pembeli bijak. Nak tak cara untuk JIMATKAN DUIT untuk bayar harga barangan shopping di ezbuy Malaysia ni? Dengan kata lain, diskaun untuk pembelian korang.

1) Boleh download aplikasi ezbuy di telefon pintar mahal korang tu dan shopping online from that apps. Bila checkout, gunakan code EZAPP15 untuk dapat 15% OFF SHIPPING.
2) Register akaun ezbuy di http://bit.ly/EzbuyRM15. Selepas pendaftaran, korang akan nikmati voucher bernilai RM15 untuk shopping.
3) Khas untuk yang baca entry ni, ada lagi tambahan pengurangan 15% OFF SHIPPING dengan memasukkan code voucher EZJUL15.

Lepas ni boleh shopping sini pulak. :)

Jangan lupa register dulu akaun ezbuy di link url di atas ye. Untuk keterangan lanjut, boleh ke:
Hotline: +603-27803898
Operation Time: Monday - Friday: 10:00am to 6:00pm / Saturday: 10:00am to 2:00pm (Sunday& Public Holiday close).


Baca selengkapnya

Followers

Google+