[Personal][carousel][6]

Monday, October 19, 2020

Sepatutnya Cerita Mop

October 19, 2020
Assalamualaikum. Fuh. Lama tak bersiaran, semacam berhabuk tangan nak menaip ๐Ÿ˜‚. What a long weeks ya. Dengan kes COVID-19 yang semakin meningkat saban hari, entah macam manalah our life for the next seconds, minutes, hours, days, months, years?

Hows work today? Hectic macam biasa tak? For those yang WFH (kita geng), apa yang korang semua buat? Untuk yang kena kerja seperti biasa, practice safe distancing, wear mask and selalu cuci tangan tau! 

Somewhere I read in facebook, Malaysian ni dia seat in a flight sebelah a positive COVID-19 patient, dan baru tahu setibanya di tanah air. But, Alhamdulillah bila buat swab test (2 kali), he is negative. Dan bila share apa tips negative even dia duduk sebelah a positive COVID-19 patient (kira contact rapat ke term ni?), jawapannya:
1) Wear mask
2) Tak berborak langsung sepanjang flight
3) Bila balik, quarantine himself.

So, siapa kata practice social distancing dan wear mask tak berkesan? Plus dont talk too much also could be considered a precaution hehe. 
Don't over friendly sangat la in this time. Simpan dulu okeh ๐Ÿ˜Œ.


Siapa lagi yang masih pakai this kind of mop? 
Soalan jenis macam ni menyampah sebenarnya, sebab macam hampeh? Wakakaka. Sebab kalau tak relevan takkanlah masih ada terjual kat kedai, ye tak? Siap best seller okeh!

Macam nak beli mop yang canggih manggih yang banyak orang share tu. Dalam shopee banyaaaaaaaak siap jamu mata rambang mata bergegar poket nak beli. Tapi entahlah, kenapa tak beli? 

Rela lagi guna mop lama ni, perah guna tangan tau! Lepas tu membongkoklah kau sambil mengemop! Kah!

Pernah mop style korea, guna kain je sambil tertonggeng? Imagine sikit please.
Haaa, aku pernah je.
Gila penat! Tapi worth it sebab dah macam bersenam! Best betul bila peluh keluar macam air batu cair. Dah tak payah keluar pegi gim rasanya. Itu sebab jugak kot kenapa rela je guna mop perah-perah guna tangan ni. Nak amalkan konsep bersenam sambil buat kerja rumah kekdahnya.

Tapi tak tahulah esok-esok tetiba terbeli mop canggih dalam shopee wakakaka. Itu tandanya dah sakit pinggang le tu ๐Ÿ˜‚.

Baru-baru ni aku belajar sesuatu yang sangat besar, sangat berat untuk aku hadam, dan pada mulanya aku tak tahu samada aku boleh survive. Setiap hari rasa dada nak meletup simpan, setiap hari merayu-rayu dengan Allah supaya kuatkan aku.

Indahnya dugaan yang kita dapat, bila kita rasa kita tak mampu harungi, rupanya... Kita mampu! Bila kita dikelilingi oleh orang yang sayang kita tanpa syarat, sayang kita dengan ikhlas, sedikit sebanyak kita jadi bertambah kuat.

Pengajaran paling utama yang aku dapat adalah, sabar. Dan redha.
Sekarang ini masih lagi belajar sabar dan redha. Dan masih lagi minta dengan Allah untuk kuatkan hati aku.

Dan juga pengajaran paling berharga yang aku dapat, keluarga will be there for u even everyone else abandon us. Sebelum ni we take for granted bila we have family yang support us. Tapi bila aku hadap perkara yang buat aku terduduk, rupanya aku ada backup support yang tak pernah aku sangka aku ada. I just didnt realise it until now.

Silap aku bila aku tak sabar. 
Dan aku belajar benda ni in the hard way.
Semua orang buat silap, dan untuk menjadi manusia yang berjiwa besar, aku juga belajar memaafkan. 

To be truth, of course aku maafkan someone yang hold very dear in my heart. Allah is the best planner. Jika ini ujian Allah untuk ajar aku erti kesabaran sebenar, Alhamdulillah untuk ujian ini.

Jika ini ujian untuk tunjukkan kepada aku yang tak semua benda yang kita nak kita akan dapat dengan mudah (mungkin tak dapat langsung), Alhamdulillah untuk ujian ini. 

Berlapang dada dan teruskan hidup. Korang tolong doakan Allah lorongkan dan kurniakan perkara yang baik-baik boleh? Dan semoga korang juga dapat perkara yang baik-baik juga. InshaAllah.

Dan entahlah. Aku pun tak tahu kenapa selalu jadi macam ni. Dari awal nak cerita pasal mop je, selalu aku terbabas masuk cerita lain. Well. If u know me well, u know how much i love to potpetpotpet nonstop. 

Till then ๐Ÿ˜‰




Wednesday, August 5, 2020

Accident Lagi? Kali Ke-5 Dah Ni!

August 05, 2020
Accident Lagi? Kali Ke-5 Dah Ni! |  Salam. Hai! Baru nak cerita pasal accident yang jadi 2 minggu lepas. Minor accident je sebenarnya tapi still nak cerita dan simpan buat kenangan dalam blog.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana

Lambat sikit cerita sebab baru ada mood baru lepas raya. Well hari raya kita bergembira, sekarang baru tiba masa berdepan realiti. Eh. Haha.

Ok minor accident aku ni jadi 23 Julai lepas. Hari Khamis pagi-pagi masa nak ke office. Masuk accident yang ini, masuk kali ke - 5 accident dengan kereta Myvi purple ni sepanjang aku kerja masuk tahun ke - 8. Gila track record, 'cemerlang' sangat kan? ๐Ÿ˜…

Accident kali pertama rasanya buat lutut gigil separuh mati? Entah lah, tapi bila pergi nak report polis, AO yang bertugas kata bukan salah aku. Jadi tak kena denda.
Boleh baca kat SINI cerita tersebut. 

Pengalaman pertama accident kan, gigil tu sampai seminggu traumanya! Tapi yang buat lagi teringat sebab ada cerita tak best disebaliknya. Tak pasti aku story ke tak dalam blogpost tu. 

Accident ke-2, kena langgar belakang kat parking lot masa aku tengah tapau makanan. Peh. Duduk diam-diam pun kena. 

Accident ke-3, kena langgar belakang jugak di traffic light on the way nak ke ofis. Pun masa tu tengah berhenti lampu merah, elok duduk diam-diam pun kena jugak. 'Rezeki' betul ๐Ÿ˜…
Pengalaman ke-3 ada aku cerita di SINI.

Accident ke-4, masa ni baru setahun balik KL. Kena betul-betul depan Plaza Tol NPE Pantai Dalam. Amoi main tukar lane tak tengok kereta tepi. Pun langgar tepi, kemek jugaklah fender tepi dan pintu penumpang depan. Yang ni ayah amoi tu settlekan, hantar pergi bengkel yang diorang suggest dan settled!

Accident ke-5, baru jadi yang ni lah. Baru nak masuk ceritanya haha.

Benda jadi kat Kajang Perdana, on the way nak pergi ofis jugak ๐Ÿ˜…. Masa tu tengah jam gila-gila, kereta elok berhenti. Aku pun sama berhenti, tapi masa kejadian langsung tak  tengok kiri kanan. Elok je pandang depan sebab nak tengok kereta bergerak kan.

Tengah sedap menyanyi tarik suara terasa kereta berhenjut. Dah kenapa kan? Bila aku buka pintu, keluar tuuuuuu dia ada brader motor dah tergolek belakang kereta aku, antara kereta aku dan kereta belakang.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana

Rupanya brader motor ni dah sapu side mirror kereta belakang baru dia bergolek dan motor dia langgar bumper belakang kereta aku. Masa tengok benda ni jadi kan, gigil dah takde (mungkin sebab aku tahu bukan salah aku) tapi dah rasa annoyed. Adui, nak pergi kerja ni. Aduhai. Tapi bila tengok muka brader tu dah jatuh kesian. Nampak sangat tahan sakit.

Then pergi ke tepi, borak-borak sikit tanya owner kereta belakang apa yang jadi. Tapi dia pun sama 2x5 tak nampak apa jadi. Tau-tau side mirror dah kena sapu.

Pengalaman Accident langgar belakang di Kajang Perdana
Sikit je kena.
So aku blah masuk jugak office siap pesan, "takpe saya malas nak claim. Abang (brader motor yang tergolek) settle lah dengan owner kereta belakang".

Masuk kali ke-5 ni aku dah betul-betul faham maksud kalau kita tak langgar orang, orang yang langgar kita. Atau pun macam mana kita berhati-hati pun, benda kalau dah nak jadi, jadi jugak. So petang tu ambik half day dengan niat pergi report polis.

Rasanya badi aku ni, bila aku drive sendiri on the way ke office dengan Myvi purple. If tukar semua rutin (tukar kereta, takpun orang drivekan kahkahkah), agak-agak track record 'cemerlang' ni boleh berkurangan tak?


Tuesday, August 4, 2020

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah

August 04, 2020
Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah Punca Air Paip Bau Busuk | 2 minggu lepas ada benda yang pelik jadi pada air paip di bilik air rumah. Ingatkan perasaan sendiri je air paip bilik air kami macam berbau klorok. Bau busuk pun boleh jadi juga. Bukan setakat bilik air bilik aku, benda ini jadi juga di bilik air bilik utama dan bilik air tetamu di dapur.

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah

Kebetulan pula masa kejadian tu, ada Loji Rawatan Air yang tercemar tapi kawasan rumah aku tak terlibat. So, tak mungkin ini bau klorin from water treatment.

Lagi pelik, air paip sinki ok je.
Takde bau apa-apa. Hari minggu masa kejadian tu kakak pula balik bawa anak-anak dia. Disebabkan air paip bau 'sedap' sangat anak buah aku taknak mandi dalam bilik air. Heboh nak mandi kat luar. Yang buat bengkek acik dari dalam rumah apabila diorang 3 beradik mandi manda sambil meluncur atas lantai.

Fuh.
Teringat zaman kita dulu-dulu.
Ini kalau acik buat dulu, rasanya dah makan tali pinggang ๐Ÿ˜‚

Ok berbalik cerita tadi.
Air paip bilik air je yang berbau semacam. Jadinya kami buat kesimpulan yang mesti ada benda mati dalam tangki air ni. 

Bila bagitahu abah, abah kata "nasib baik bagitahu. Abah tak perasan dah".
Kan sebelum ni aku ada cerita yang abah ada resdung teruk kan sampai rosak saraf mata, so one of the side effect lagi adalah deria menghidu yang lemah.

Air tu pulak bau busuuuuuuuk gila sampaikan bila aku mandi, dah sabun. Kemudian bila bilas dengan air, bau air tu melekat kat kulit.

Euuuuwwwwwwww.
Serupa tak payah mandi kan?
Suspek macam ada benda mati, tapi pelik sangat macam mana boleh ada benda mati sedangkan tangki air kan tertutup?

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah
Abah bawak kawan dia naik tengok atas rumah nak tengok tangki.
Dah sampai atas hah kau, betullah ada benda mati dalam tangki air ni.

Burung mati.
Euuwwwwwwww, dah 2 hari mandi air bangkai burung ๐Ÿ˜ฃ๐Ÿ˜ฃ

Macam mana pulak boleh ada burung masuk dalam tangki air tu?
Sebabnya akhir tahun hari tu ada buat renovation. Kemungkinan besar tukang rumah ni terlupa nak tutup tangki air rapat-rapat.

Tang dari mana datangnya burung itu?
Entahlah. Pelik jugak. Sampai sekarang tak dapat jawapan lagi. Nak kata ada lubang di bumbung rasanya setakat ke hari ini takde bocor lagi.

Dah keluarkan bangkai burung, alang-alang tu terus cuci tangki.

Burung Mati Dalam Tangki Air Rumah
Horror tak warna air ni?
Merah menyala macam darah!
Bau pun busukkkk gila!

Warna merah ni bukan darah burung tu tau. Tapi ni sebab karat air.
Lebih 10 tahun duduk rumah ni, tak pernah cuci tangki air.
Memang penuhlah karat-karat di dasar tangki kan?

Tapi memang tak sangka warna air ni sampai macam ni. Seram!

Jadi, yang duduk rumah landed, rajin-rajinlah tengok kawasan tangki air tu. Jangan sampai jadi macam kat rumah aku sudah.

Settle buang semua air dari dalam tangki, baru buka semula paip nak masukkan air sampai penuh dalam tangki. Lepas 5 jam, bila buka paip bilik air, air dah kembali normal. Warna biasa dan paling penting. Tak busuk dahhhhhh, hehe.

Tapikan, walaupun air paip bilik air dah 'sihat', anak buah aku tetap nak mandi luar. Geram je tengok okeh!

Friday, July 31, 2020

Tebus Insentif Kredit RM50 ePenjana Melalui Aplikasi TouchnGo

July 31, 2020
Tebus Insentif Kredit RM50 ePenjana Melalui Aplikasi TouchnGo eWallet | Salam Hi! Dah tebus insentif kredit RM50 ePenjana yang kerajaan sediakan yang boleh ditebus melalui aplikasi atas talian TouchnGo? 

Tebus Insentif Kredit RM50 ePenjana Melalui Aplikasi TouchnGo eWallet
Selain TouchnGo, antara platform ewallet lain yang menyediakan penebusan insentif kredit ePenjana adalah Boost dan Grab. Rugi kalau tak tebus kan? Benda dah diberi, kita ambil je guna untuk apa-apa yang patut hehe.

Macam aku memang setiap hari pergi  dan balik kerja wajib lalu tol, jadinya RM50 membantu juga untuk tol seminggu.


CARA TEBUS RM50 EPENJANA MELALUI APLIKASI TOUCHNGO


Senang je!
Langkah 1 : Buka aplikasi TouchnGo
Langkah 2 : Tekan Claim Now di paparan ePenjana.
Tebus Insentif Kredit RM50 ePenjana Melalui Aplikasi TouchnGo eWallet

Langkah 3 : ☑️ I agree to the term & conditions. Seterusnya tekan Claim Now!
Langkah 4 : Jika tidak pernah mendaftar mySejahtera, perlu daftar terlebih dahulu dalam masa 5 hari selepas tebus RM50 ePenjana.


Tebus Insentif Kredit RM50 ePenjana Melalui Aplikasi TouchnGo eWallet
Langkah 5 : Tunggu pengesahan tebus ePenjana berjaya. Pengesahan boleh dilihat melalui 2 cara, sama ada melalui notifikasi di aplikasi TouchnGo atau inbox di profile TouchnGo.


EWALLET TOUCHNGO BOLEH GUNA UNTUK?...

1)Topup
2)Beli tiket wayang
3)Bayar bil air / elektrik / astro dan sewaktu dengannya
4)Shopping.
Antara platform yang menyokong pembayaran secara ewallet TouchnGo adalah:
Lazada, Starbucks, Shell, Tealive, Watsons, FamiyMart, MrDIY, 7Eleven, TGV, Tesco, Pizza Hut, Kenny Rogers Roasters, Secret Recipes, Sushi King dan banyak lagi. 

Penebusan insentif kredit ePenjana boleh dibuat mulai 31 Julai 2020 hingga 30 September 2020.  Jadi, dah tebus insentif kredit RM50 ePenjana ke belum? ๐Ÿ˜

P/s: Pastikan nama di TouchnGo ewallet dan mysSejahtera adalah sama seperti nama di dalam ic.


Baca juga:


Tuesday, July 28, 2020

Kosong

July 28, 2020
Hari ini sepatutnya adalah hari yang menyenangkan.
Sepatutnya.


Sebab dari pagi Allah temukan dengan orang yang baik. 
Yang menyenangkan hati.
Mententeramkan jiwa.

Bangun pagi dapat lihat mak solat.
Nak keluar rumah dapat tengok wajah mak abah.

Lalu tol dapat pula jurutol ramah yang ucap selamat hari raya.
Dan senyum hingga ke telinga.
Sebagai balasan kita senyum juga.

Masuk kerja, di taklimat, walaupun puasa dapat juga makanan bungkus yang akhirnya diberi kepada kawan lain sebagai sedekah.

Nah bukankah itu peluangnya untuk menambah amalan?
Perkara menenangkan dan mendamaikan.

Waktu balik sempat pula hantar kereta ke bengkel untuk servis.
Dapat juga technician yang tidak berkira.
Tolong isikan angin tayar.
Tolong bersihkan filter aircond.
Tanpa kita pinta.
Dan bos kedai yang beri diskaun tanpa kita pinta juga.

Nah bukankah itu perkara yang menyenangkan juga?
Tiada 1 pun perkara di dalam hari ini yang tidak menyenangkan.
Semuanya dihiasi senyuman yang sempurna.
Semuanya dipenuhi niat murni yang nampaknya sama-sama ingin memanjangkan sedekah jariah dan pahala.

Namun mengapa,
Tika ke saat ini, hati ini serasanya kosong.
Seperti ada lubang halus yang menjerumus semua rasa.
Sedangkan hari ini nampaknya seharusnya sempurna.
Menyenangkan dan mendamaikan.
Lalu mengapa rasa kosong itu ada?

P/s: Bukan hari-hari aku boleh update perkara yang gembira. Today im a mess. Maaf ya.
P/s again: Selamat berbuka puasa bagi yang berpuasa sunat hari ini. ๐Ÿ˜Š

Labels

Adsense (11) Dunia Cikgu (14) food (114) Lifestyle (85) Personal (85) Resepi (42) Tips blogging (38) travel (52)

Contact Form

Name

Email *

Message *