SweetMuslimah.com

Thursday, August 9, 2018

Cabut Gigi Geraham

August 09, 2018 0 Comments
Dah 2 hari sakit gigi. Sakit berdenyut-denyut di gigi geraham yang berlubang tu, membawak dari semalam hingga ke hari ini. 

Sebelum ini aku pernah share pengalaman buat rawatan akar kan? Hasil selepas 3 kali treatment memang ok. Gigi geraham yang berlubang tu pula dibuat tampalan sementara dan sepatutnya follow-up treatment akar ke-3 kebetulan jatuh pada tarikh hari yang sama aku ke Brunei.

Gigi kita sakit wak, tapi kita dah terlepas ke Brunei.

Jadinya aku minta reschedule dan tunggu tarikh baru. Sementara tunggu tu, aku pun lupa. Lupa juga nak follow-up dengan klinik pasal tarikh baru.

Dan hari ini kemuncak gigi sakit. Tak sempat dah nak ke Klinik Kesihatan. Rasa sakit sangat sampai ko telan air liur pun boleh tersentak! 

Tapi kebetulan pula, makan tengahari gigi tak sakit. Boleh habis nasik sepinggan. Memang dasar tahu nak gemukkan aku! Haha.

Jadi petang semalam terus cari klinik gigi. Berserah je lah, nak tunggu apa lagi? Tunggu sampai berbuih mulut aku menganga tahan sakit? 

Sampai turn jumpa doktor, baru duduk kat kerusi je dah menggigil 1 badan. Kahkah.

Masa jumpa doktor gigi klinik kerajaan pun tak gigil macam ni. Aku tak pasti gigil sebab takut. 

Atau gigil sebab nak bayar harga cabut gigi klinik swasta? Hahaha.

Bius 2 kali sebab bius kali pertama tak jalan. Bila doktor test korek gigi, aku menjerit wehhhhhh. Kahkah. Siap kata, ok ok rasa lagi.

Dapatlah bius kedua.

Dah bius, dah confirm kebas pipi, bibir, gusi semua doktor tu bawak keluar playar.

Omaigad. Playar.

"Nganga mulut besar ye. Kalau dengar bunyi grrrr, krek tu biasa ye. Kalau sakit bagitahu"

Ko rasa bunyi grrrr krek tu apa? Gabra aku.

Sebab doktor lelaki kut, gagah perkasa cabut gigi dah macam cabut paku je gaya. Cuma aku lah, rasa bila playar dalam mulut, sambil goyang-goyang gigi, dengan mulut gusi kebas, macam kena belasah pulak rasanya. Pegang pipi lagi nak check bengkak sebelah ke pipi? Haha.

Overall, proses selepas bius sehingga ke cabut gigi sekejap je. Siap tak sedar gigi dah tercabut. Gitu punya bius.

Sampai ke malam kesan bius tu aku rasa. Sambil kunyah makan nasi, tak sedar tergigit bibir sendiri. Ye lah ingatkan daging ayam πŸ˜†

Harga cabut gigi geraham + ubat tahan  = RM120. Oklah jugak kan harga?

Ni ha plastik ubat. Ponstan kemain banyak. Harap-haraplah tak payah makan banyak ponstan. Gusi. Semoga awak tak berdenyut esok ya!

Oh ye, aku pegi ke Klinik Pergigian Zakwan di Semenyih Sentral. Doktor friendly. Recommended! 



Wednesday, August 8, 2018

Sakit Lutut Kerja di Kedai Dobi

August 08, 2018 8 Comments
Sakit Lutut Kerja di Kedai Dobi | Semalam macam biasa, bila-bila hari cuti atau datang mood rajin, aku datang tolong abah kat kedai dobi. Kedai Dobi? Iye betul lah tu, hehe. Dah lama jugak abah berkedai semula ni, last time hari tu kedai runcit. Then dah jual. Rehat-rehat sekejap kat rumah. Tapi agaknya dah biasa kerja. Tiap-tiap pagi hari keluar rumah pergi pasar semua, bila dah tak ada buat apa-apa, mati kutu lah bosan duduk rumah.

Itu yang berkedai dobi pula. Alhamdulillah, kedai dobi ni tekanan dan modal pusingan kurang berbanding kedai runcit. Kami pun lagi syok boleh datang guling-guling kat kedai, hehe. 

Jadi semalam datang tu ganti abah sebab abah balik kampung sekejap. Masa datang tu dah petang, hari Sabtu. Taaaaaaapi.....Rupanya petang tu banyak pula kain nak lipat! Berbakul-bakul dan semuanya nak hari esoknya, which is hari Ahad! Itu belum kira dengan kain yang belum dibasuh lagi! Adeh. Dah lah tinggal seorang je sebab staf abah dah habis shift. Pandang je lah kain yang berbakul tu sambil kerut dahi.

Yang bergantung baju nak gosok. Yang dalam bakul tu beratur nak kena basuh dan lipat. Ya ampunnnnn.

Selalu kalau abah balik kerja malam hari selalu kata lenguh kaki. Ye, abah pun buat kerja melipat jugak uols. Sebab staf abah selalu buat kerja menggosok kain baju. Kalau tengah masa sibuk memang abahlah yang terer lipat kain. Kadang tu aku tengok abah lipat lagi cantik dari aku lipat πŸ˜‚.

Aku pun LENGUH KAKI. SAKIT LUTUT. Sebab melipat kain sambil berdiri. Kalau duduk lambat tangan bergerak. Lepas tu berulang-alik ke depan, ke belakang. Angkat kain dari mesin basuh tukar masuk ke dalam mesin pengering. Huuuuuu, lencun baju. Berpeluh. 

Nasib ada spray Biobax Cool Theraphy. Ingat tak sebelum ni aku pernah cerita pasal Biobax ni? Memang benda wajib ada dalam handbag aku selain barang mekap. Macam kelakar pulak kan simpan minyak angin dalam handbag? Kahkah. Serius aku tak tipu. Kejap aku cari entry mana. Haaa, ada ni ha ENTRY INI.


Sebab aku memandu pergi-balik dari rumah ke tempat kerja jauh. Sehala sahaja dah 50km. Belum masuk sangkut dalam traffic jam. Kalau traffic lancar dapatlah sampai dalam masa 1 jam lebih sikit. Kalau jam? Boleh capai tahap sejam setengah tau! Balik sememangnya jalan jam. Memang lenguh lutut aku. Itu sebab Biobax item wajib dalam handbag. Nasib botol dia comel kecik je. Takdelah berat sangat handbag aku.


Handbag kecik pun muat.

Semalam pun tak terkecuali. Balik je rumah lepas tutup kedai rasa nak tercabut lutut. Kadang-kadang buat kerja kat kedai ni masa tengah banyak kain memang penat jugak badan. 

Balik je rumah terus sembur Biobax kat lutut. Urut-urut sikit dan kemudian luruskan kaki sebentar sambil tengok tv. Baru lega sikit rasa lutut dan kaki ni. Sebelum ini pun aku bawak Biobax masa ke Vietnam. Penat shopping uols. Haruslah ada Biobax buat spray kaki. Pada aku, ini antara must bring travel item selain plaster.

Memang best sebab Biobax ni wangi. Selalu nak pakai kat office pun tak segan bau minyak angin sebab Biobax wangi, hehe. Tak melekit kat tangan, yang penting mudah meresap dalam kulit. Dan baju kurung aku tak kotor kaler kelabu ke coklat ke macam minyak angin biasa.


Pakai kat office.

Untuk mak dan abah memang aku dah bagi 1 botol untuk diorang guna bila-bila masa. Macam banyak pulak kan beli Biobax ni, aku punya, mak abah punya. Kemain lagi beli banyak sebab kalau beli 2 botol, sekarang ada diskaun RM20. 

Iklan promosi diskaun RM20 Biobax Cool Theraphy di laman web rasmi Biobax
Nak dapatkan diskaun tersebut hanya di laman web Biobax https://biobax.my/product/biobax/

Masukkan kod "RM20" di ruangan yang disediakan selepas memilih beli 2 unit Biobax. Dah beli banyak ni, boleh passover kat orang lain ye korang. 

Sebelum ini pun dah biasa juga tolong abah kat kedai dia. Tapi bila dah tinggal sorang, terkontang-kanting juga tau nak kejar kain, ahaha. Lepas ni ok kalau kena tinggal kat kedai pastinya aku angkut sorang adik buat teman tolong lipat kain. Bahagianya lahai kalau mesin lipat kain tercanggih di dunia wujud dan boleh dibeli letak kat kedai. Nescaya everything will be settled in a blink πŸ˜‰

Tuesday, August 7, 2018

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel

August 07, 2018 6 Comments
Travelogue 4H3M Brunei | Day 1: Brunei Internet Visitor Plan, Bas Brunei & LeGallery Suites Hotel | Bismillah. Finally, baru ada kesempatan nak mula bercerita mengenai trip bercuti 4H3M ke Brunei bersama mak dan Eja baru-baru ini. Trip ke Serambi Mekah, Brunei ini pada awalnya aku rancang 2 orang je dengan Eja. Beli tiket awal tahun lepas masa AirAsia  promo Free Seat, dapatlah harga RM 99 untuk seorang termasuk in-flight meal. Jadi bila 2 orang je, itinerary yang aku buat dah ala-ala backpacker, padat dan tak ada ruang bernafas! πŸ˜†

Tapi bila dah hujung-hujung menghampiri tarikh, mak kita nak ikut uols. Jadi, dari backpacker trip, terjunam jadi sukahati trip.
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Boarding time 6.30 am okeh. Pagi buta abah hantar kami ke airport. Thank you abah sebab support anak dan bini dia yang nak berjalan, hehe.

KLIA2 macam biasa, ko datang pukul berapa pagi pun tetap meriah. Dulu masa pergi Aceh, tour guide mintak gambar bertiga depan Balai Berlepas. Gambar pengecaman katanya. Tapi bila pi Brunei ni, trip sendiri pun dah terikut tebiat guide Aceh. Ekeke.
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
See u when I see u.

Yang tak gemar bila boarding time pagi buta ialah bila nak solat subuh. Kami masuk gate awal, duduk-duduk dulu. Memang rezeki sangat surau & toilet betul-betul depan gate. Tak payah risau kena tinggal kapal kalau surau jauh.

Sambil tunggu tu, tengok masa menghampiri subuh, berbondonglah kami anak beranak ke toilet. Sekali....... Toilet depan gate tutup untuk dicuci! Dang! Nak masuk mintak permission pun tak lepas. Ke toilet lainlah jawabnya. Takpelah. Like sort of exercise dipagi hari. Hehe. Alhamdulillah selesai solat subuh tanpa insiden berebut telekung. Dan just nice lepas habis solat, masuk gate, terus dipanggil untuk berlepas.

Brunei.... Here we come!
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Dalam flight, kami diberi kad putih seperti di atas untuk diisi. Ada 2 bahagian, Arrival dan Departure. Isi je dua-dua bahagian. Aku dengan yakin isi kat tempat Last Place of Embarkation : Aceh. I thought tempat terakhir travel? 

Bila sampai kat Kaunter Imigresen, Pegawai Imigresen double confirm. Betul ke dari Aceh sebab flight yang turun masa tu, dua-dua dari Malaysia. Royal Brunei Airline dan AirAsia. Kalau Aceh entah turun dari flight mana?

Adeh, salah translate aku ni. Malu betul salah tulis bertolak dari mana. Tebal muka. Itu sebab pentingnya English Education uols. Dan buat Malaysian yang tak pasti kita perlukan Visa atau tidak untuk masuk Brunei. Jawapannya, Malaysian tak perlu Visa untuk masuk Brunei, dan setiap kali kemasukan kita dibenarkan untuk berada di Brunei sehingga 30 hari tanpa visa.  In fact Malaysian tak perlu Visa untuk jelajah negara Asia Tenggara.

Arrival side pada kad putih tu diorang ambik. Departure side nanti bila kita keluar dari Brunei baru Immigresen collect. Jadi, jangan hilangkan kad tu. Sebab Imigresen Brunei strict!
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Dalam airport lagi. Welcome to Brunei. Tengok mak, so happy of her kan? 

Aku baca blog orang travel pasal Brunei, semuanya puji sebab penggunaan tulisan Jawi keseluruhannya. Dah macam tulisan kebangsaan tau! Aku tengok ukiran tulisan jawi dia cantik berseni sangat. Betullah tu apa yang orang puji. 

Keluar je dari Balai Ketibaan, disambut dengan this view! Cantik moden gak airport. Kecik sikit, tapi serius nampak baru. KFC dan Burger King. Jenuhlah korang eja jawi ya, haha.
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
KFC dan Burger King

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites HotelBooth Progresif

 Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel

Brunei Internet Visitor Plan

Tak makan kat airport sebab dah makan dalam flight tadi. Kami teruskan misi nak cari pelan internet untuk kegunaan selama kami berada di bumi Brunei. Aku touch down je Brunei, terus cabut sim kad postpaid Maxis. Satu sebab tak ambik roaming. Mahal! Tak berbaloi ok. Dan lagi satu aku takut trauma kot tetiba dah balik Malaysia, datang bil kena bayar ribu raban. Tak sanggup mak noks. 

Dah survey dari Malaysia, ada 2 telco untuk visitor/traveller. PROGRESIF / DST. DST adalah syarikat penawar khidmat telekomunikasi terbesar di Brunei. Kawasan liputan yang meluas. Tetapi setelah ditimbang tara, kami pilih telco Progresif.
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Progresif Visitor Plan tawarkan 2 plan yang sah digunakan selama seminggu.

$10 - 1GB data
$25 - Unlimited data. Boleh share seramai yang ko mahu.

Kami ambil pakej $25 = RM75 untuk 4 hari. Share 3 orang. Banyak sangat dah jimat berbanding buat roaming (pada aku lah). Internet Brunei ni, UNLIMITED dan LAJU. Puas hati streaming video malam-malam sebelum tidur.

Both branch Progresif dan DST berada di Balai Ketibaan. Jika keluar dari Balai Ketibaan, booth Progresif berada di sebelah deret kiri, sementara DST di sebelah deret kanan.

Oh ya, di Brunei tak ada Grab. Dart, sejenis seperti Grab jugak, je yang ada selain pengangkutan awam dan kereta sewa. Prebet sapu not sure ada ke tak. Tapi aku tak pernah cuba Dart sebab nak rasa naik bas Brunei. Hari kedua pula dah arrange sewa kereta dengan Malaysian yang dah bermastautin di sini.
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
DST bagi data roaming.
200MB - $3 / 3 days
400MB - $5 / 6 days
1GB - $10 / 30 days
3GB - $20 / 30 days

Keluar dari terminal ketibaan, selepas Jollibee belok ke kiri untuk ke tempat menunggu bas. Semua bas dari airport akan terus ke Terminal Bas di BSB dahulu. Jadi, untuk ke hotel, kami naik bas 23 yang tiba di perhentian bas airport. Selain bas 23, boleh juga naik bas bernombor 24/34/38.

Masa tunggu tu, non-Bruneian macam kami ada 2 orang je. Sorang look Chinese, sorang lagi English. Memang stail backpacker dengan beg sandang besar. Bila bas dah sampai haha, adeh comel sangat bas.

Bas Awam Brunei

Masuk dalam bas, terus je duduk dulu sebab nanti tengah jalan baru driver bas / konduktor ambik duit. Style bas kita dulu-dulu sungguh kan? Dan tadi kan aku cakap beg besar? Kerusi dia comel weh. Aku pun duduk mengereng je sebab beg besar πŸ˜†
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Tambang bas hanya $1 sorang nak ke Terminal Bas BSB! Murah bangat! Dan tips nak hidup aman kat sini sambil bercuti, janganlah ko convert ke duit Malaysia. Haha. Geng backpacker memang suka naik bas ni sebab murah. Tapi jangan terkejut, dalam bas mostly non-Bruneian. Driver kitorang masa bas dari airport memang orang Brunei.

Bas kedua dari terminal nak ke hotel, pemandu dan konduktor orang pakistan/bangla.  Not sure. Tapi memang diorang dah lama kerja, siap cerita raya tahun ni dapat masuk Istana Nurul Iman join sambutan hari raya. Bestnya!

Sampai Terminal BSB, haus dan lapar. Sempat lagi tu beli air mineral $1 dan puding kelapa $0.50. Sejuk sedap tekak baru boleh berfikir, nak ke LeGallery Suites Hotel macam mana.

Direction dari Tourist Information Airport kata, dari Terminal BSB kami boleh jalan kaki je ke hotel. Eh, cannot lah dah lah first time sampai, bawak mak lagi. Dengan penat lagi takkan nak bawak mak jalan kaki kan? Jalan-jalan tanya orang, oh rupanya ada je bas yang lalu berhampiran hotel.

Kami naik bas no. 1A dan berhenti di Hentian Hotel Badiah. Lepas tu jalan kaki dalam 3 minit untuk sampai ke hotel. Trick nak naik bas kat Brunei ni senang je. Dia bergerak dalam loop. Confirm akan lalu Terminal BSB. Di terminal, setiap lorong bas ada tercatat board laluan bas. Kalau tak pasti juga, tanya je orang bas. Diorang sangat membantu untuk suggest korang naik bas mana. Boleh juga download maps laluan bas ni untuk mudahkan korang.

Map Laluan Bas Awam Brunei

LEGALLERY SUITES HOTEL

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Dah sampai hotel.
LeGallery Suites Hotel.

Seperti biasa, tempah di Agoda. Tempahan 3 malam RM285.49. Hotel ini ada complimentary airport transfer tapi kena book awal. Aku terlambat nak book, bila dah berbalas-balas message dalam agoda, last message dia tak balas sebab dah malam. Esok paginya nak terbang dah. Tak dapatlah complimentary airport transfer. Nasib tambang bas murah.

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Gambar Lobby dari Agoda.

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & LeGallery Suites Hotel
Bilik 2831. Jom masuk. Assalamualaikum..


Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel
Halah, dapat pulak connecting room! Masuk-masuk je try buka pintu connecting tu, ehhhhh boleh buka pulak! Tak menahan orang sebelah ni ingat takde orang. Kami terus kunci pintu dari bilik kami. Letak beg, baringkan badan. Leganya.

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel
Toilet ok-ok je. 

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel
Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel
Perabot biasa-biasa je. Takdelah nampak baru, tapi still consider ok. Yang penting aircond sejuk gila. Okeh aku senaraikan extra marks hotel ini:
- Aircond sejuk gila
-Toilet ada hos
-TV Astro (tapi ada 5 je channel, salah satunya Astro Prima selain CNN dan sekategorinya. Memang terpaksa layan Prima je sampai muak πŸ˜†)
-Free Parking
-Sebelah restoran best. Next entry aky cerita ya
-Dekat dengan shopping complex
-Ada fridge
-Ada complimentary untuk buat air
-Arah kiblat

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel
SEMUA bangunan kibarkan bendera Brunei dan kain rentang kuning sempena nak sambut birthday Sultan pada 15 Julai nanti. Jalan kaki ke belakang hotel ini dah jumpa shopping complex. Kat situ kami ada makan ayam penyet yang SEDAP!

Travelogue 4H3M Brunei | Brunei Internet Visitor Plan, Bas Awam Brunei & Review hotel LeGallery Suites Hotel, Harga Bilik Hotel LeGallery Suites Hotel Brunei
Senarai harga walk-in. Rasanya book online lagi super duper murah.

Hotel ini sebenarnya boleh tahan jugak nak berjalan kaki ke bandar. Dalam 10 minit jalan kaki gitu, tapi sesungguhnya perjalanan tu worth sangat sebab lalu jambatan cantik dan kampung ayer yang versi belum dimodenkan. Tapi kalau nak lagi best, dan tak sewa kereta atau buat backpack style, elok cari hotel yang betul-betul kat bandar. Mudah nak naik turun bas dari terminal bas.

Okay, panjang lagi perjalanan cerita ini. Nak tahu cerita selanjutnya, kena baca next entry pulak ya.

Jom Follow:
Instagram : @nshahira88
Facebook : @nurulshahira28
Facebook Page : @nurulshahira.com
Twitter : @nshahira88


Sunday, August 5, 2018

D'Pisang Ikan Bakar Beranang

August 05, 2018 9 Comments
Tempat Makan di Beranang | D'Pisang Ikan Bakar Beranang | Asyik cerita tempat makan kat KL, sekali sekala tukar angin cerita tempat makan kat Beranang pulak la kan? Kenapa Beranang? Bukan Berenang? 

Sebab aku tinggal kat Beranang. Memang setiap hari berulang-alik Beranang-Petaling Jaya. Berapa km tu Kak Sha? Hah, soalan feberet πŸ˜‚. Nanti aku cerita ya.

Beranang ni pada aku masih boleh dikira sebagai kampung, walaupun banyak kawasan perumahan, walaupun Setia Eco Hill dan Eco World pemaju perumahan elit Eco Majestic dah siap dibina. Drama #JanganBenciCintaku TV3, rumah Shah-Fika dan rumah mama Fika kat situlah. Jangan tanya aku, aku pun tak pasti yang mana satu rumah diorang πŸ˜‚.


D'PISANG IKAN BAKAR BERANANG


Hari tu pergi sini sebab saja nak JJCM kawasan Beranang ni. Asyik makan kat restoran RH Beranang je, boring jugak. Kat Beranang mostly kedai biasa, takde yang fancy sangat pun. 

D'Pisang Ikan Bakar Beranang - Tempat makan di Semenyih Beranang
Ada skrin besar. Bestla tengok bola sambil makan. Sebenarnya masa makan ni kami 5 beranak. Abah MIA berborak dengan kawan dia πŸ˜‚

D'Pisang Ikan Bakar Beranang - Tempat makan di Semenyih Beranang
Sotong Goreng Tepung tersentil nama dia. Kahkah. Sotong goreng tepung sini masih tak boleh challenge kedai tomyam thai. Entah cemana Thai buat, kemain cantik dah serupa cekodok. Cantik rupa, tapi tebal laaaaaa. 

Sup Tulang faberet abah.

D'Pisang Ikan Bakar Beranang - Tempat makan di Semenyih Beranang
Aku order chicken chop with cheese. Sampai-sampai tengok cheese dia sekelepok atas ayam πŸ˜‚. Adeh. Tak tahu nak gelak ke nak sedih.

Yang tiada dalam gambar, kueytiaw kungfu dan nasi goreng usa. Dan siakap bakar sebab lambat sampai atas meja. Lapar sangat, ambik gambar terus makan. Kahkah.

D'Pisang Ikan Bakar Beranang - Tempat makan di Semenyih Beranang
Sup Tulang geng #membawang dia adalah telur dadar dan sambal belacan. Gandingan serasi gitu menu abah. 

Overall, makanan ada yang ok, ada yang so-so. Kena pandai pilih. Deco kedai ok lah dan ada surau untuk solat, ruang makan kat luar/dalam kedai boleh pilih. Parking luas. Cuma waiter tu la, hampes sikit. Lama kami duduk, terkebil je mata pandang. Ehhhhh, nak kena aku yang panggil ke macam mana ni πŸ˜‚.

Jom Follow:
Instagram : @nshahira88
Facebook : @nurulshahira28
Facebook Page : @nurulshahira.com
Twitter : @nshahira88


Friday, August 3, 2018

SOAL JAWAB ADSENSE

August 03, 2018 4 Comments
Bukan main tajuk entry ini. Okay. Kali ini khas pertanyaan untuk Adsense yang pernah orang tanya kepada aku, baik email atau dari komen di entry.

Aku mengaku ya, yang aku bukannya terer dalam selesaikan hal Adsense. Eh tak, salah ayat. Langsung tak terer. Ini semua sebab sebelum ini banyak try-and-error dan kumpul teori hasil bacaan blogger lain.


Aku banyak share pasal Adsense (mana yang aku tahu) sebab nak lebih ramai blogger dapat tuai hasil blog dari Adsense ( selain hasil review/advertorial) and others. Dan sebenarnya banyak cara lain lagi untuk jana duit. Please bear that in mind ya.

3 Cara Pasang Kod Iklan Adsense di Blog (*Dah tak berapa valid sebab ada in-line & matched content. Lagi mudah)

BLOGSPOT
Semua tutorial yang aku sertakan adalah dari platform blogspot. Wordpress atau cara mohon untuk platform lain aku tak pasti.

GOOGLE MAIL
Permohonan Adsense hanya boleh menggunakan email google. Please jangan tanya kalau guna selain gmail boleh mohon Adsense ke tak.

INSUFFICIENT CONTENT
Kalau Adsense di tolak disebabkan alasan Insufficient Content, tolonglah percaya dan improve isi kandungan blog. Banyakkan entry original dan berkualiti (tak termasuk entry giveaway, pertandingan, lagu/lirik lagu dan sebagainya). Dan tak silap, bilangan patah perkataan pun diambil kira. Lagi banyak lagi bagus. Kalau blog baru, mungkin boleh pertimbangkan tunggu dalam 3 bulan sambil-sambil update blog. Lepas tu mohonlah Adsense banyak kali.

DIFFICULT SITE NAVIGATION
Periksa semua paparan blog, samada di pc/mobile view. Kadang kala, pada paparan mobile, ada code / bugs yang menyebabkan teks terhalang. Ini termasuk juga broken links. Sediakan page penafian dan polisi. Kalau dah lulus nanti, boleh je keluarkan page tersebut (jika nak).

BLOG BLOGSPOT
Blog Url blogspot lebih mudah untuk diapprove berbanding blog ada domain. Tapi blog yang berdomain jika dapat Adsense penuh lagi beruntung sebab 1 akaun boleh guna untuk banyak blog.  Jadi kalau ada akaun Adsense penuh, buat banyak blog. Semua blog tersebut boleh diletak kod Adsense. 

RESPONSIVE
Pertimbangkan untuk gunakan template blog yang responsive / mesra untuk semua paparan, baik pc/smartphone/tab. Chances lagi tinggi untuk lulus.

TUKAR EMAIL
Kalau dah berkali-kali apply Adsense guna email yang sama, tapi masih tak berjaya, boleh pertimbangkan guna email lain. Invite email baru sebagai admin di blog sedia ada. Lepas tu dah boleh apply Adsense semula menggunakan email baru.

Baru 7. Tolong bagi idea lagi apa nak aku kongsi di entry blogpost ni.



Monday, July 30, 2018

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

July 30, 2018 14 Comments
Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya |  Bukan Kak Sha koranglah kalau tak buat blogpost cerita tempat makan-makan. Selalu memang cerita tempat makan kat kawasan Petaling Jaya sebab dah kerja sini. 

Blogpost campak belakang ni seperti biasa diperam sampai jadi tapai, haha baru terhegeh nak upload. Bila kemaskini gambar baru perasan restoran Khadijah's Kitchen dah ada perubahan sikit kat hiasan dalaman dan signage kedai. Takpelah, yang penting menu dan presentation makanan tak berubah, ye tak?

KHADIJAH'S KITCHEN PETALING JAYA

Rasanya datang sini sebab nak celebrate birthday Kak Wawa, office mate aku. Dulu masa office belum siap renovate, kami memang duduk berhimpit 5 orang kat 1 ruang kecik. Now dah siap renovate, Kak Wawa duduk sebelah aku pulak. Team #makcikbawang sangat.

Waktu lunch pergi ok lah jugak. Sebab masa tu kebetulan kurang orang. Masuk-masuk je terpegun sebab deko cantik sangat. Banyak gambar Khadijah Ibrahim, pencapaian sepanjang berkhidmat dalam dunia seni semua terpampang / tergantung. Eh, takdelah semua kan. Tapi ada banyaklah. 

Peminat Khadijah Ibrahim mesti suka datang sini. But sadly, tak ada rezeki jumpa. 
Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Depan tu kaunter pembayaran.
Pun nampak cantik je, hehe.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Laksa Penang
Kalau tengok dari gambar pun dah nampak, kuah memang pekat meletop. Recommended. Aku order yang ini.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Laksa Johor.
Kak Wawa and Kak Huda order. Review katanya ok lah. 

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
So sorry. Dah lupa nama apa menu ni πŸ˜….
Tapi review kata biasa je. Tapi sate memang sedap. Dan tak cukup 2 cucuk. Haha.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Cucur Udang.
Set cucur udang datang sekali dengan tauhu dan sos. Aku lagi prefer cucur udang dengan kuah kacang.


Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Ada banyak pilihan seating.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
So in love with the decorations.

By the way, ada beberapa menu memang original resepi Khadijah Ibrahim. Hm. We ols semua tak terorder pulak. Tak tahu sebenarnya. Masa nak bayar baru tahu. Adeh.

Restoran ni memang sesuai untuk gathering, makan together-gether dengan family ke kawan-kawan ke. Dan paling best. Memang IG spot betul. Kahkah. Itu je fikir.

Lunch di Restoran Khadijah Ibrahim | Khadijah's Kitchen Petaling Jaya
Tak ada rezeki jumpa owner, inshaAllah will come back again =)

Khadijah's Kitchen
Jalan Bukit 11/2, Seksyen 11, 46200 Petaling Jaya Selangor.


Follow Us @nshahira88