Saturday, May 21, 2016

Tinggi sangat sarcasm mu bang

I am following page Kisah Rumah.Tangga, KRT. Saja je follow, even rumah Kak Sha masih tidak bertangga. Haha. Sebab tajuk page macam best, kut-kut dapat ilmu rumah tangga in advance buat simpanan masa hadapan :D

Tapi baru-baru ni, baca apa yg depa post, kekadang klakar. Dah kenapa ko tanya soklan-soklan gaya gini? Aduhai. 


Kesian anak dia, expectation omak eh tinggi melangit. Risau anak baru 4 tahun tak kenal abc, 123, alif ba ta. Baru umur 4 tahun kut.

Tapi tak boleh juga salahkan omak eh. Zaman sekarang ni kuat benar perbandingan. Kejap-kejap kena banding dengan anak orang depan, anak sedara sendiri, sepupu sendiri. Anak awak dapat no berapa? UPSR berapa A? Mana omak tak stress. Cumanya itulah. Nak bersaing boleh, nak risau boleh. Tapi biarlah bertempat. 

Dulu adik bongsu Kak Sha, sampai Darjah 6, mengeja pun tersekat-sekat. Ini cerita betul tau. Setiap kali berita kan ada berita kecik yang laju lalu bawah tv tu kan? Tak pun subtitle cerita. Bila suruh adik baca, boleh dengar lagi dia mengeja perkataan. Masa tu umur dia 12 tahun kut. Iols sebagai kakak rasa sangat loser masa tu. Akak eh blaja 10 tingkat, adik eh membaca pun merangkak-rangkak lagi :(

Mak risau sangat masa tu. Macam mana anak aku nk jawab exam kalau baca soalan pun x pandai? Kan? Setiap hari kena paksa baca paper. Tapi cenggitulah. Kena paksa, takmau jugak pandai. Entah nk brainwash cemana lagi tak tahulah. Si kakak yg perasan loser ni pun punyalah duduk tepi dia paksa baca subtitle cerita. Tapi selalunya subtitle terlepas, dia baru baca separuh ayat. Laaaagi akak rasa loserr yakmat :(

Tapi Alhamdulillah, lepas abah belikan handphone cokia xde internet, tapi boleh mesej untuk adik. Lepas tu dia improve. Sebab apa boleh improve? Sebab dia nk mesej kawan-kawan dia. Akak dia. Kalau x pandai baca, cemana nak mesej, ye tak?

His first mesej sampai sekarang Kak Sha ingat. "Akak buat apa"

Ayat baku dan perkataan penuh. No short form okay :D. 2,3 hari lepas tu pun ulang ayat yg sama nk mula mesej. Dah aku fikir buang tebiat ke adik aku ni? Hahaha. Tapi bila kita balas panjang sikit, dia tak balas pulak. Taktau eja lettew T_T

But now, dah ok. Alhamdulillah. Beberapa bulan lepas belajar menaip dari handphone, lancar dah membaca. Tak kata cara ni adalah the best method, tapi cara setiap orang utk improve berbeza. Dan tak digalakkan pun sebenarnya bagi handphone kat anak dari kecik lagi.

Sekarang dah habis belajar, dah kerja pun adik bongsu Kak Sha tu. Alhamdulillah  :)

Tak salah nak risau, but plissss risau pada tempatnya. Mungkin cara omak tu kena lebih creative & innovative sesuai dengan umur anak. Taaaaappiii... Jawapan sarcastic brader tu I loike, ekekeke. Tinggi sangat sarcasm mu bang. 




Baca selengkapnya

Wednesday, May 18, 2016

Dah Terkena !

Semalam aku ada post pasal sewa rumah sewa aku. Pasal deposit rumah sewa sebenarnya. Aku tanya tuan rumah pasal deposit sebab hujung bulan ni last duduk situ. Nak transfer balik dah. So whatsapp tanya boleh tak waive duit sewa rumah bulan ni. Kira tuan rumah tak payah pulangkan deposit, kitorang tak payah bayar sewa. Senang dua-dua pihak.

Tapi tetiba tuan rumah kata kami tak bayar deposit langsung. Kiranya masuk rumah tu cuci kaki langsung tak bayar apa-apa. Eh. Kau biar betul? Mana ada orang nak bagi sewa RUMAH tak ada deposit kut? Alangkan sewa bilik pun depo selalu 2+1. Musykil aku dengan kenyataan tuan rumah ni. Sebab masa mula-mula masuk bukan aku yang deal bayar semua. Aku cuma tahu, bila housemate aku kata "Weh korang, bayar sewa rumah". Bayar. Done.

Tapi seingat kepala aku memang ada kitorang bayar. Dalam sebulan macam tu. Tanya yang lain memang kata ada. Yang silapnya adalah:

- Tak ada agreement mengatakan sewa berapa bulan, depo berapa.
- Bayar depo cash. Better jangan buat gini. Online transfer lagi selamat.
- Bayar cash, tapi tak mintak resit bukti pembayaran.

Dah terkena bila tuan rumah buat-buat lupa. Kita penyewa nak argue, tapi tak ada bukti bayar. Harapkan ingatan yang jelas. Huhuhuhuhu. Memang jadi pengajaran betul. Lepas ni, kalau tak ada sign agreement sewa, make sure dapatkan resit bukti pembayaran. Dan kalau menyewa, tapi bukan korang yang uruskan payment sewa, jangan buat loklak tak tau bila tarikh bayar sewa, dengan siapa bayar sewa, guna kaedah apa bayar sewa. Mana tau ada lagi tuan rumah yang guna kaedah tradisional lagi. Tetiap bulan meronda rumah mintak sewa sambil buat spot check ala-ala cerita Doremi. Jangan lupa mintak resitttttt. Hehe. Nanti tetiba esok datang meronda lagi mintak sewa. Matikkkkkk.

Kesilapan penyewa semasa mebuat pembayaran deposit sewa rumah
Seksi tuan rumah. Seram ai :D

Menangis tepi bucu katil pun tak berguna lagi.. Jangan diulang kesilapan lampau itu. Kalau tak. Senasiblah kita bagi free deposit sewa rumah.

Huhuhuhuhu berjemaahlah kita sekarang.
Baca selengkapnya

Resepi Brownies Kedut Guna 7 Bahan Je !

Resepi Brownies Kedut Simple Tapi Sedap | Hari-hari terakhir kat sini sempat lagi nak jadi urusetia kursus pendek. Rugi lepaskan sebab kalau jadi urusetia kursus yang dibuat pada weekend (bukan waktu bekerja kita), ada cuti menanti. Sapa nak bagi oii? Haha.

Kak Sha kursus kecantikan. Depa buat start dari cara nak cuci muka, step by step beauty routine, pakai mask, scrub muka, tangan. Semualah. Lepas habis cuci ajar cara nak mekap pulak. Light make up untuk office wear. Best tengok tapi iols tak berapa berkenan. Seksa pulak dressing peserta yang datang. Naik juling mata hakak okay :D. Jadi, banyak masa duduk kat bawah, sambil meronda lokasi kursus masakan. Tu yang termasuk kursus Brownies Kedut ni. Masuk-masuk je Ya Allah......... Sedapnya bau! Menjejes air liur okay. Menyesal tak jadi urursetia kursus ni. Ekekekeke. Tapi yang bestnya, dapatlah juga rasa sepotong dua, dan resepi nak buat senang nak pengsan. Guna 7 bahan asas je! Senang je. Jom buat sebelum puasa ni! Haha.

RESEPI BROWNIES KEDUT WITH NUTELLA KITKAT

Bahan-bahan:-
BAHAN A:
225g Dark Chocolate
135g butter 

BAHAN B:
3 Biji Telur Gred A
225g Gula

BAHAN C (Ayak dulu)
220g Tepung Gandum
1 sudu teh Baking Powder
35g Koko

CARA BUAT:-
1) Cairkan Bahan A menggunakan kaedah double boil.
2) Pukul Bahan B dalam bekas lain hingga kembang.
3) Masukkan Bahan A ke dalam bekas Bahan B. Gaul rata.
4) Kemudian masukkan Bahan C yang telah diayak. Gaul rata menggunakan mixer atau guna spatula pun boleh. Kuap balik sampai semua bahan sebati.
5) Kalau guna mixer, jangan lama sangat mix. Brownies ni teksture dia bukan macam kek. Kak Sha lagi suka dia kasar sikit, tak berderai. Better kuap balik guna spatula je.
6) Bakar selama 30 minit pada suhu 160 darjah.

Resepi Brownies Kedut Simple Tapi Sedap

Bila dah masak, biarkan brownies berada atas redai dalam oven tu seketika dalam keadaan pintu oven terbuka. Ini akan menghasilkan tekstur berkedut di permukaan brownies. Sejukkan dalam beberapa jam. Selepas itu, potong kecil. Saiz ikut suka korang.

Hiaskan dengan potongan kitkat dan Nutella. 

Resepi Brownies Kedut Simple Tapi Sedap

Dah serupa kotak telur pulak ambil gambar dari angle ni, haha. Tapi yang pasti guna resepi ni, brownies yang dihasilkan tak terlalu manis dan tekstur brownies just nice tak berderai. Bahan pun sikit je. 

Brownies tahan selama 4 hari tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tapi ini, sekali buat terus habis kut. Tak sampai sehari, ekekeke.

Antara resepi lain yang best untuk puasa ni:
Biskut lidah kucing / Rainbow cookies
Tartlet : Cheese & Fruit Tart



Baca selengkapnya

Tuesday, May 17, 2016

Hantar Kereta Balik! Weeeehuuuuu..

3 Dokumen Untuk Hantar Kereta ke Semenanjung dari Sabah | Uih, penat betul. Petang ni, as in sekarang ni baru Kak Sha dapat duduk balik dekat kerusi Office sambil selak-selak kertas ujian student. Tadi pagi berkejar nak habiskan Ujian Amali. Dah last part, Part 3. Tinggal Amali yang senang je lah. Senang jugak hati ai, dah habis semua PB, boleh terus key in dalam excel, submit teruih pada pengganti subjek, lepas tu duduk goyang kaki sambil tunggu masa nak balik. Hahaha. Senangnya hidup kalau macam tu.

Tapi rupanya tidak ! Hampeh betul. Tak sempat pun nak habis turn semua orang. Siap terlajak ambik masa orang lain. Dah datang next lecturer mengaum sebelah telinga Kak Sha. Ekekekeke. Ampunnnnnnnn. :D

Habis kelas berkejar pulak jumpa shipping company, nak hantar kereta balik Semenanjung. And yes. Finally, rayuan pindah berjaya. Alhamdulilllah. Syukur syukur syukur. Jadi orang KL balik ler kita, dan paling best, puasa kali ke-5 yang sepatutnya di bumi Tawau, jadi puasa bersama keluarga di bumi KL. Thats the best thing ever for this upcoming Ramadhan. Alhamdulillah :)

3 Dokumen Yang Perlu Disediakan Untuk Hantar Kereta Balik Semenanjung

And Alhamdulillah again, jumpa shipping company yang ok. Boleh kata telus & jujur. Diorang terangkan satu persatu the steps, apa yang kita nak kena sediakan, berapa banyak, bila nak hantar, blablablabla. Banyak jugak lah. Tapi result dia kereta sampai sana rupa macam mana tak tahulah pulak. Hahaha. Haruslah kita tunggu dan lihat hasilnya. Mintak-mintak okay lah kan.

Sebelum ni Kak Sha pernah call shipping company lain. Tapi yang specialist untuk penghantaran kereta sahaja. Sama ada dari Semenanjung ke Borneo atau Borneo ke Semenanjung. Mana-mana arahlah. Yang company ini pun okay. Tak banyak cekadak. Yang banyak cekadaknya Kak Sha. Ekekekeke. Kalau nak hantar kereta sahaja, ada 3 dokumen yang perlu disediakan. Which is:-

   - Salinan IC depan belakang
   - Geran kereta original
   - Surat pelepasan penghantaran kereta dari bank (untuk kereta yang belum habis bayar)

Sikit je kan? Sonang yo sebenarnya. Cuma kadang-kadang tak tahu cara, tu yang buat nampak susah nak mati. Tak cukup masa lah. Apa lah. Esok-esok korang terpaksa transfer atau nak hantar kereta, ingat untuk sediakan 3 dokumen tersebut ya!

Bai !




Baca selengkapnya

Monday, May 16, 2016

HARGA RUNTUH Shawl Exclusive by Papaglamz


Assalamualaikum semua. Kepada semua pencari shawl secara online, tentu sahaja ramai yang akan membandingkan harga. Harga yang murah dan shawl yang berkualiti tinggi akan menjadi pilihan ramai. Tentu semua nak tahu berapakah harga shawl labuh chiffon exclusive by Papaglamz ni kan? Memandangkan shawl PapaG baru sahaja menjengah market fesyen Malaysia, sudah pasti PapaG akan menawarkan harga yang paling terbaik untuk anda semua. Sesuai dengan kualiti shawl itu sendiri.

harga-shawl-labuh-chiffon


Harga Jualan Shawl Chiffon Exclusive by Papaglamz

Memandangkan sekarang ni (ikut tarikh entri ni) masih lagi mood-mood promosi dari PapaG, jadi beliau menjual Shawl Exclusive by Papaglamz seperti harga di bawah ni.

1 helai RM 34.00 + Postage RM 6.00 = RM 40.00
3 helai RM 100.00 termasuk postage 

Haa reasonable tak? Jadi apa tunggu lagi? Cepat PM PapaG cepat-cepat. Nanti dia poskan kat korang. Ingat Shawl PapaG ni limited tau. Yela tak buat banyak sangat. Play safe katanya. Hehehe.

5 Pilihan Warna Shawl Exclusive by Papaglamz

Basicaly, Shawl Exclusive by Papaglamz adalah ilham dari PapaG dan wife sewaktu mereka dalam perjalanan pulang dari KL tempoh hari. Entah macam mana tetiba terkeluar pula idea tentang nak buat shawl ni kan. Dari situlah mereka mula membuat sedikit kajian tentang material kain, potongan shawl yang menjadi kesukaan ramai, kos dan macam-macam lagi. Alhamdulillah perancangan mereka berjaya dan terhasillah shawl yang SANGAT EKSKLUSIF ni. 

KONSEP shawl yang mereka ketengah ialah shawl yang mempunyai ciri-ciri lebar dan labuh. Sebab tu shawl yang mereka keluarkan ini agak panjang dan lebar. Panjangnya lebih kurang 1.95 meter dan lebarnya 0.9 meter. Semoga shawl ni dapat memenuhi kehendak wanita-wanita diluar sana yang ingin berfesyen tetapi tetap menjaga dan menutupi AURAT dengan sempurna. Insyallah. 

Dalam pemilihan material, mereka menggunakan kain Chiffon Moist Crepe. Antara sebab mereka menggunakan kain jenis ini ialah jenis kain ini yang LEMBUT dan MUDAH BERALUN serta TIDAK JARANG. Kalau korang nak tahu kain Chiffon jenis ni sama seperti kain Chiffon bubble, tetapi bubblenya adalah sangat sangat sangat halus. Sebab itulah ianya sangat lembut. Kelebihan lain ialah kain dia seakan-akan dwi tone. jika kita lihat dari sisi yang berbeza samada kiri atau kanan, PROJECTION warna kain ada sedikit perbezaan. Menarik kan? Sebab tu lah kain ini dipilih untuk di jadikan shawl eksklusif mereka.

Detail Shawl Exclusive by Papaglamz

Saiz : 1.9 meter X 0.85 meter (Labuh tau)

Jenis kain : Chiffon moist crepe (Macam chiffon bubble tapi bubble dia sangat sangat sangat halus dan lembut serta sejuk dipakai. Yang penting TAK JARANG)

Warna pilihan : 

ukuran-wide-shawl-terkini
Pink Belacan + Basic White (Dwi Tone)

ukuran-wide-shawl-terkini
Blue + Gold Yellow (Dwi Tone)

ukuran-wide-shawl-terkini
Brown + Gold Yellow (Dwi Tone)

ukuran-wide-shawl-terkini
Purple + Elegance Silver (Dwi Tone)

Green Emerald + Gold Yellow (Dwi Tone)

CEPAT REBUT SEKARANG....!!!!

Limited edition sebab Papaglamz tak buat banyak. Ye la, new baby kan..? Hehehe

Wassap : 0196141393

Jangan lupa ikuti Perjalanan Shawl Exclusive by Papaglamz ni IG dan FB tau.

Ig : exclusive_by_papaglamz
FB : Papaglamz
Official Artikel : Shawl Exclusive by Papaglamz


Baca selengkapnya

Tuesday, May 10, 2016

Captain America: Civil War | Sinopsis & Review

Konon nak buat review Captain America: Civil War ni dari minggu lepas lagi. Tapi asyik tertangguh-tangguh. Kebetulan pulak dalam facebook dah ada bloopers sinopsis Captain America: Civil War ni. Lagilah jadi malas nak bagi sinopsis dengan review. Korang dah baca dan tengok kut. Hehe.

Tapi apa aku peduli, ekekeke. So, keluarlah entry hari ini, Review & Sinopsis Captain America: Civil War dari perspektif Kak Sha. Silakan baca sampai habis ye. Kali ni bagi pendek-pendek je sebab review 10 Cloverfield Lane ada orang kata panjang sangat. Heh. Sukati Kak Sha lah nak panjang ke pendek review. Grrrrrrrr. 

SINOPSIS CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR

Captain America: Civil War | Sinopsis & Review

Dengan tagline "United We Stand, Divided We Fall" Captain America: Civil War bermula dengan perselisihan pendapat antara Steve Rogers / Captain America dan Tony Stark sama ada hendak menandatangani Persetiaan Sokovia atau tidak. Tony Stark bersetuju dengan idea dari Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) supaya anggota Avengers dipantau untuk mengelakkan sebarang kemusnahan dan kacau-bilau seperti yang pernah terjadi sebelum ini dibeberapa buah negara.

Stark bersetuju untuk menandatangani Persetiaan tersebut berpunca daripada perasaan bersalahnya yang menyebabkan ribuan mati ketika di Sokovia dahulu. Tetapi idea tersebut ditentang oleh Captain America yang beranggapan Avengers ditubuhkan untuk mengekalkan keamanan dunia tanpa perlu campur tangan dari pihak luar.

Perselisihan pendapat tersebut membawa kepada perpecahan Avengers. Ada yang berpihak dengan Captain America (Scarlet Witch, Hawkeye, Ant-Man, Falcon) dan sebilangannya (Black Widow, Vision, Spiderman) berpihak kepada Tony Stark. 

Keadaan menjadi semakin rumit apabila Raja Wakanda, pemerintah Sokovia mati disebabkan pengeboman bangunan tempat Persetiaan Sokovia akan ditandatangani. Dan suspek utama adalah Winter Soldier / Bucky, kawan lama Steve Rogers. Avengers telah ditugaskan untuk menangkap Winter Soldiers, tetapi telah dihalang oleh Captain America. Kejadian tersebut menyebabkan Captain America dan kumpulannya dilabel sebagai pembelot.

Captain America: Civil War | Sinopsis & Review

Pertelingkahan diteruskan sehingga membawa kepada penemuan base lama Hydra. Tengah bergaduh-gaduh tu, rupanya Avengers ni telah diperkotak-katikkan dan ditipu untuk berpecah-belah oleh seseorang yang ingin membalas dendam diatas kematian seluruh ahli keluarganya semasa di Sokovia dulu. Ye ah, nak berperang tak ada super power, jalan penyelesaian paling baik, buat Avengers berperang sesama sendiri. Pandai.

Cerita ini berakhir dengan Captain America hantar surat mintak maaf sebab tak pernah bagitahu yang dia tahu Bucky bunuh parents Tony Stark. Dan dia juga kata mereka akan sentiasa ada dan menyokong Avengers apabila diperlukan.

REVIEW CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR

Captain America: Civil War | Sinopsis & Review

1) Kalau yang tak tengok francais Captain America atau Avengers sebelum ni, mesti agak lost sepanjang cerita. Haha. Sebab Captaian America: Civil War ini bersambung dari movie Captain America: The Winter Soldier dan Avengers: Age of Ultron. Tapi yang cepat faham tak ada masalah rasanya. Carry on dude, tehehehe :D

2) Watak Spiderman dan Ant-Man dalam ni memang sebagai penambah perisa atau bahasa paling simple, unsur humor. Dialog pun quite funny dan bila Ant-Man bertukar dari sekecil-kecil semut ke sebesar-besar Godzila, dialog dan perwatakan masih kelakar. Sebab ini francais Marvel, dah agak dah ada unsur humor sikit. Bolehlah.

3) Filem ini mengajar erti kesetiaan dan semangat setiakawan. Sebab tu depa guna tagline "United We Stand, Divided We Fall". Apabila Avengers dah berpecah belah, kekuatan Avengers pun berkurangan dan musuh dapat memusnahkan mereka sekejap je.

4) Last sekali, rasanya movie ni tak patut dinamakan sebagai Captain America. They should change it to Avengers: Civil War. Dah majoriti watak marvel diorang keluarkan. Hulk dengan Thor busy entah sesat kat mana :p. Pada aku, the whole movie, lebih banyak kepada Tony Stark dan kisah silam dia sebenarnya. Tapi the production must know better!

Piirah sesuka hati je nak tukar cerita orang ! Haha.

So, korang yang belum tengok, silakan ke panggung wayang. Peminat dan follower Marvel dan movie genre action mesti minat sokmo sebab masa aku tengok pun, second day tayangan. Orang beratur beli tiket sampai ke tangga okay! Gila ingat dah datang awal pukul 12.30 tu. Rupanya berjuta lagi awal. Fuhh T_T. Ada beberapa francais Marvel yang akan ditayangkan tahun ini dan tahun depan. Antaranya:

- Doctor Strange (2016)
- Guardians of teh Galaxy vol. 2 (2017)
- Spiderman: Homecoming (2017)
- Thor: Ragnarok (2017)
- Black Panther (2018)
- Avengers: Infinity War - Part 1 (2018)
- Ant-Man and the Wasp (2018)
- Captain Marvel (2019)
- Avengers: Infinity War - Part 2 (2019)

Panjang senarai sampai 2019 ! Harap bertabah :D



Baca selengkapnya

Monday, May 9, 2016

Ikan Goreng TNT Tawau

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau | Nak share lagi menu yang mesti korang rasa bila singgah Tawau. Kalau perasan, kebanyakan yang Kak Sha share, makanan Tawau ni, simple-simple je kan? Hehe. Itu lah. Mula-mula dulu tak berapa perasan, lama-lama baru Kak Sha perasan. Kebanyakan menu sini simple, boleh kata senang nak buat. Selain kebanyakan kedai menyajikan style masakan Indo, restoren yang menyajikan menu bergoreng atau sup banyak juga. Tapi yang slek sikit nak dapat ikan bakaq susah betul. Ada beberapa buah kedai je.

Dia tak macam kat Sungai Besar atau Bagan Lalang nun, ikan bakaq kemahen menjejes ayaq liur, sebab mostly sini kalau seafood, no ikan bakaq. Yang lauk lain udang butter, sotong goreng tepung ada. Itu semua. Delicious. 

Tapi kali ni Kak Sha share satu restoren yang menyajikan menu ikan sebagai menu utama. Restoren Ikan Goreng TNT Bandar Fajar Tawau. Adalah 4,5 kali jugak datang makan sini, haha. 

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau

Ambik gambar dari jauh sebab ai is malu nak tangkap gambar dalam kedai. Haha. Tapi kedai dia yang signboard coklat, kerusi merah tu. Betul-betul berdepan dengan Indocafe yang famous dengan sanggar cheese yang paling sedap gilos tu. Hehe.

Datang lepas Maghrib. Kedai lengang lagi.

Datang-datang terus pilih ikan. Harga ikan semua ada terpampang dalam tempat ikan tu. Biasanya ada pilihan ikan ketambak, arut, kerisi, bawal putih atau bahulu. Nama ikan pelik tak? Ekekekeke. Lepas tu bagitahu nak pilih masak apa ikan tu. Kalau tak bagitahu apa-apa, diorang assume ikan tu digoreng. If not, boleh pilih sama ada nak dibakar atau kukus.

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau

Kak Sha adik Hulk punya :D
Ikan ketambak goreng pedas. Tapi sambal atas ikan tak pedas pun. Propa je lebih.
Yang sambal hitam tu baru podehhhhhh. Menangis makan ikan sambil cicah sambal kicap tu. Hihihi. 1 set ikan datang sekali dengan refillable rice dan sayur bening.

Ikan Goreng Restoren TNT Bandar Fajar Tawau

Dila makan set ikan bahulu yang dibuang tulang. Actually ikan bahulu tu kalau kat semenanjung panggil ikan susu. Ikan bahulu RM9.00/set dan ikan ketambak RM13.00/set. Nak lagi jimat, beli 1 je ikan. Nasi boleh refill. Selain goreng atau bakar atau kukus, ada juga Kak Sha nampak menu lain like ikan pari masak lemak, pisang telemek dan beronko yang merupakan signature dish Tawau. Rasanya makanan kaum Bugis. Rasanyalah. Nak tahu rasa dia, kenalah datang rasa sendiri okayy :D

Yang kureng sikit sini adalah, bila kita order tu, dari masa nak goreng sampailah ikan dihantar ke kita, agak lambat. Lama sebab bila kita pilih ikan, baru diorang goreng baru. Ikan fresh. So, agak lambat dan kalau korang datang dengan perut kosong menggagau nak makan, faham-fahamlah ye, sabarrrrrrrr lek lu lek lu dulu. P/s: Maybe boss TNT boleh improve dengan hire lebih ramai tukang masak?

Kak Sha setakat duduk sini 4 tahun, baru tahun ni je dapat rasa pisang telemek tu. Peh, manis berkrim wehhhh. Makan banyak pengsan kencing manis, ekekekeke. Dan nampak tak, menu pun senang-senang dan simple kat sini. Tapi sedap. Dapat orang tak berkira makan cuma tolak batu kayu macam Kak Sha ni, haih. Laju je makan. Tu pasal ai gumukssss duduk sini. T_T 

Nak datang sini boleh ke area Bandar Fajar Tawau. Restoren ini berhadapan dengan Indocafe. 


P/s: Search label food untuk pilihan kedai seafood yang best ada di Tawau ni.


Baca selengkapnya

[DIY] Tukar Kepala Paip Air di Sinki

Hari Sabtu lepas perasan paip singki bocor. Dah habis pusing kepala paip pun air mengalir keluar lagi. Kalau setakat keluar setitik-setitik tak apa lagi. Boleh juga aku buat derk sampai minggu depan. Ini bila pusing habis ketat pun, air mengalir laju juga. Dah serupa tak tutup paip.

Terfikir nak mintak tolong orang. Ye ah, duduk rumah bujang semua perempuan. Tak ada yang pandai repair paip kut. Tapi cancel kan niat. Sebab sebelum ni pernah panggil orang datang betulkan paip. Tukar kepala paip. Siap pakej mintak tukarkan mentol lampu dengan kipas sebab tinggi sangat. Naik atas tangga pun tangan tak sampai nak capai. 

Sekali bila keluar bil, kena bayar dalam RM300++ jugak. Pitam nak membayar. Padahal sebelum ni tuan rumah pernah pesan kalau ada yang rosak, bagitahu dia. Kos maintenance and repair ni dah termasuk dalam sewa rumah. Tapi bila bagitahu, dia suruh kita cari sendiri pulak. Lepas tu suruh bayar guna duit sendiri dulu. Huwaaaaa. Dulu janji lain. La nih janji lain. 

So kali ni paip bocor, rasanya boleh buat sendiri kut. 

Bila google, senang je rupanya. Hahaha. Okay, boleh buat sendiri. Terus keluar pergi kedai beli kepala paip baru. Beli yang murah-murah je. Bila beli sendiri boleh decide nak mahal ke murah. Kan.

[DIY] Tukar Kepala Paip Air di Sinki

Cari adjustable wrench kat bengkel tak jumpa. Ambik je benda alah warna biru tu. Tapi tak guna pun.
Kepala paip berharga RM4.50. 
Pita putih PTFE RM2.00.
Kos yang dikeluarkan baru RM6.50.

Tak payah claim dengan tuan rumahlah gini kan? Murah sangat. Lagipun pandai pakai paip sampai bocor, pandailah buat sendiri. Ekekekeke :D

[DIY] Tukar Kepala Paip Air di Sinki

Mula-mula pusing lawan jam kepala paip. Kalau boleh guna tangan guna je tangan. Kalau ketat sangat guna adjustable wrench atau benda alah biru tu. Playar ke. Tak kisahlah. Asalkan kepala paip tu terpusing keluar. Aku adik Hulk. Pusing guna tangan je, ekekeke.

Lepas tu lilit hujung paip dengan pita putih PTFE. Gambar tak ambik. Tapi lebih kurang macam ni. Ketebalan agak-agak. Try masukkan ke batang paip tu, kalau longgar, lilit lagi.

[DIY] Tukar Kepala Paip Air di Sinki

Pinjam gambar kitatauke.blogspot.com.
Lilit Pita PTFE tu macam pada anak panah tu. Lepas tu masukkan pada batang paip. Pusingkan arah jam sampai habis.


[DIY] Tukar Kepala Paip Air di Sinki

Dah siap tukar kepala paip baru.
Sebelum ni ada juga paip yang bocor dekat bilik air. Tapi kitorang buat derk. Tetiba bulan tu bil air mencanak-canak naik sampai RM80 sebulan. Bulan depan pun lebih kurang sama. Berbulan-bulan juga jadi macam tu. Hadoi. Tak memasal je. Itu yang kali ni bila jadi je paip bocor, terus nak tukar. 

Yang duduk rumah sewa, ataupun duduk menyewa semua perempuan pun, rasanya kena tahu tukar sendiri paip bila bocor. Tukar lampu sendiri. Sebab bila jadi macam rumah aku ni, serba tak tahu. Lepas tu melopong. Panggil orang betulkan, bukannya free, ye tak? Jadi solution dia, selagi boleh buat sendiri, buatlah. Tak boleh buat. Baru mintak tolong orang.


Baca selengkapnya

Sunday, May 8, 2016

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 29 (2016)

Anugerah Bintang Popular Berita Harian ABPBH 29 datang lagi dengan membawakan tema #respek. Anugerah yag dibawakan akhbar Berita Harian ini diadakan di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) bermula jam 8.30 malam bagi Karpet Merah dan Acara Kemuncak bermula pada jam 9.00 malam.

Terdapat 2 kategori yang dipertandingkan pada ABPBH 29 ini, iaitu Kategori Utama ABPBH 29 yang mempertandingkan 13 kategori dan Kategori Online ABPBH 29 mempertandingkan 5 kategori.

Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 29 (2016)

SENARAI PEMENANG ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN ABPBH 29

KATEGORI UTAMA ABPBH 29
Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 29 (2016)

ARTIS BAHARU WANITA POPULAR
Mira Filzah
ARTIS BAHARU LELAKI POPULAR
Sufi
PENYANYI WANITA POPULAR
Adira
PENYANYI LELAKI POPULAR
Aizat
PENYAMPAI RADIO POPULAR
DJ Lin
ARTIS VERSATIL POPULAR
Ifa Raziah
ARTIS KOLABORASI / DUO / BERKUMPULAN POPULAR
Wings
ARTIS KOMEDI POPULAR
Abam
PENGACARA TV POPULAR
Neelofa
PELAKON TV WANITA POPULAR
Emma Maembong
PELAKON TV LELAKI POPULAR
Sharnaaz Ahmad
PELAKON FILEM WANITA POPULAR
Fathia Latiff
PELAKON FILEM LELAKI POPULAR
Sharnaaz Ahmad


ANUGERAH PENCAPAIAN SEPANJANG HAYAT
Fauziah Dato' Ahmad Daud

ANUGERAH BINTANG POPULAR BINTANG HARIAN 29
Neelofa


KATEGORI ONLINE ABPBH 28
Senarai Pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 29 (2016)
ARTIS YOUTUBE POPULAR 
Siti Nordiana
ARTIS TRENDING POPULAR 
Aida Jebat
PERSONALITI MEDIA SOSIAL POPULAR 
Lara Alana
ARTIS AKSI SELFIE POPULAR 
Saharul Ridzwan
ARTIS IKON #RESPEK POPULAR
Datuk Aznil Haji Nawawi


Tahniah kepada semua pemenang. 

Persembahan ABPBH 29 kali ini pada aku best jugak. Baik dari segi persembahan nyanyian ataupun lakonan. Tapi yang paling ralat, kureng pada aku. Hos. Frankly speaking, even depa letak 4 orang, ada Mira Filzah. Tapi the chemistry tak ada. Macam awkward betul. Tak tahulah orang lain. Mungkin lepas ni, ABPBH boleh fikirkan strategi lain untuk pengacara. 

Korang sama macam aku, ke tak?

Baca selengkapnya

Friday, April 29, 2016

Samyang Spicy Ramen

Sebelum balik cuti hari tu, singgah Pasar Ikan Tawau (ada entry sebelum ni, cer klik link tu) sekejap nak cari ikan rare (Haha kemain) nak bawak balik. Dah selalu sangat bawak balik udang, sotong, ikan kerapu bagai. Nak cari yang lain pula. Lagipun dengar-dengar kata ikan mahai ye sekarang? Uuuuuhh, nak buat cane. Ada masa harga dia turun naik. 

Ni pun pegi pasar, harga so-so lah. Nak dapat harga macam dulu? Ikan kembong 3 kilo RM10? Tak dapek den nak nolong ! 



Selpiaq dulu dipagi hari. Haha. 
Husband Kak Aini sempat mengata aku debab kuat selfie. Kuangjaq !

Lepas selfie, sementara nak tunggu Kak Aini, scroll Facebook. Nampak ramai nau yang up Cabaran Spicy Chicken Ramen tu. Eh, ada pertandingan ke hape ni?


Harga buah import (epal, orange, anggur) kat Pasar Sayur mahai sikit. Biasa aku borong dekat Giant je. Tapi buahan tempatan murahhhh gila. I loike :)

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Pasar Ikan belakang nun. Tepi laut depan jeti kapal penumpang nak ke seberang.

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Jom masuk.
Sebelum tu sinsing dulu kain. Toksah rajin sangat bagi kain mop lantai pasar. Ekekeke :D

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Ikan arut RM15/kg. Okay, ikan ni ah yang rare sangat konon nak bawak balik. Haha.
Ikan jenahak RM20/kg

Pasar Ikan Tawau menawarkan harga Ikan yang murah

Ikan Yu RM3/kg. Buat masak ape ye ikan ni?
Aku pelik awat sirip dia semua lesap? Rupanya dah jual awal-awal. Mostly Chinese yang beli sirip ni nak buat Sup Sirip Ikan Yu. Harga jangan memain uols. RM100++/kg. 
Gila mahai T_T

Habis madu sepah dibuang sirip ikan dijual murah. :D

Baru je lepas scroll Facebook tadi, masuk Giant dah jumpa pulak Megi - Megi @ Ramyun Korea ni. Peh, kagum sekejap. Laju juga Ramen Samyang ni sampai Tawau. Selalu benda-benda macam ni lambat je sampai sini. Benda-benda hipster macam air gelas besaq, air bungkus plastik hipster bagai tu lambat gak masuk sini. Eh, baru perasan yang Food Truck pon takde lagi kat sini. Tapi Ramen Samyang dah sampai. Bagus. Senang aku nak kelebet. Haha. Tak payah tunggu balik Semenanjung baru nak kelebet. 

Aku suspek tukang order ni kuat main Facebook. Tu yang dia tau ada Cabaran Pedas Ramen Samyang. Kut lah. Suspek je. Kekekeke :D. 

Sebelum ni aku tengok kat Facebook, banyak betul yang pertikai tang halal haram Ramen Samyang ni. Ada version packaging gitu lah halal, packaging gitu lah haram. Ada gambar ayam halal, takde gambar ayam haram. Ayam Chow Kit haram. Eh. Haha. 

Pernah jugak tengok video sape entah yang buat Cabaran Samyang Spicy Chicken Ramen ni. Nampak macam pedas gila. Eh korang, betul ke pedas? Aku tengok orang yang makan tu sampai merah-merah muka. Siap kata tobat tak makan dah. Ye ke? Selain Samyang tu, banyak lagi Ramen jenama lain. Not sure halal or not, aku kelebet tak nampak sign halal. Tapi dia duduk di rak dengan kawan-kawan dia yang biasa tu (Maggi and etc). Ada banyak jenis rupanya.

Samyang Spicy Ramen

Samyang Spicy Ramen

Siap ambik gambar lagi nak google Ingredients. Haha.
Tapi yang pasti, harga 1 pack mahai. RM16++ / pack. Fuh. Tabah gak korang makan makanan mahal.


Baca selengkapnya

Followers

Google+