SweetMuslimah.com

Tuesday, May 22, 2018

Ikan Fjord Trout Norway | Masakan Sihat & Berkhasiat Untuk Diet Ramadhan

May 22, 2018 0 Comments
Ikan Fjord Trout Norway - Masakan Sihat & Berkhasiat Untuk Diet Ramadhan  | Sebelum Ramadhan baru-baru ini aku berkesempatan menghadiri sesi perkongsian masakan bersama Norwegian Food Council di Damansara yang berkongsi masakan yang sihat, sedap dan berkhasiat, terutamanya semasa berbuka dan sahur.

Sesi yang menarik, dimulakan dengan pembukaan oleh Jon Erik Steenslid, Pengarah Majlis Makanan Laut Norway di Asia Tenggara mengenai industri makanan laut Norway, dan terutamanya memperkenalkan Ikan Trout Fjord Norway.

Ikan Fjord Trout Norway | Masakan Sihat & Berkhasiat Untuk Berbuka & Sahur bukan Ramadhan
Jon Erik Steenlid, Pengarah Majlis Makanan Laut Norway di Asia Tenggara


IKAN FJORD TROUT NORWAY

Ikan Fjord Trout Norway | Masakan Sihat & Berkhasiat Untuk Berbuka & Sahur bukan Ramadhan

Apa istimewanya Ikan Fjord Trout Norway ini berbanding ikan-ikan yang biasa kita makan? Haaaaa, di dalam video pembukaan yang oleh Jon Erik Steenslid, Ikan Fjord Trout ini dijaga dengan sangat teliti, seperti kawalan suhu yang sesuai, makanan yang diberikan malah terdapat surveillance camera yang beroperasi untuk meninjau keadaan ikan trout di dalam sangkar. Ikan trout tersebut juga disuntik VAKSIN bagi memastikan ia sihat dan bebas ancaman penyakit. Disebabkan itu, Ikan Fjord Trout Norway ini selamat untuk dimakan mentah.
 
Ikan Trout Fjord Norway telah menjadi pilihan ikan yang popular dalam kalangan rakyat Malaysia. Daripada Indeks Pengguna Makanan Laut baru-baru ini, kajian tahunan yang dijalankan oleh Majlis Makanan Laut Norway menunjukkan bahawa 3 dari 4 rakyat Malaysia menganggap penting untuk mengetahui asal makanan laut mereka, dan 1 dari 2 rakyat Malaysia lebih suka membeli Ikan Trout Fjord dari Norway." - Jon Erik Steenlid, Pengarah Majlis Makanan Laut Norway di Asia Tenggara.

Ikan Fjord Trout Norway ini mempunyai protein yang tinggi dan penuh dengan antioksidan dan lemak Omega 3! Lemak Omega 3 sangat bagus untuk perkembangan otak, dan sangat sesuai untuk perkembangan kanak-kanak. Seperti mana salmon, kini Ikan Fjord Trout Norway banyak terdapat di pasar, pasaraya dan kedai makanan laut di Malaysia.

Kebaikan Ikan Fjord Trout Norway

Sesi masakan pada hari tersebut juga dihadir Alexandra Prahabaran, ahli pemakanan yang bertauliah, yang berkongsi resepi dan cara memasak Ikan Trout Fjord Norway. 

Alexandra Prahabaran menunjukan demonstrasi memasak Ikan Fjord Trout Norway
Ikan Trout Fjord Norway sangat sesuai untuk hidangan makanan yang sihat, seimbang dan berkhasiat semasa Ramadan. Ikan Trout yang kaya dengan protein akan membantu mencegah kelaparan dan keletihan sehingga tiba masanya untuk berbuka puasa. Lemak Omega 3 yang sihat di dalam Ikan Trout juga boleh meningkatkan fokus mental.

Paling best, cara masakan sangat ringkas dan cepat, sepantas 10 minit kita sudah boleh menikmati hidangan masakan yang sedap dan berkhasiat. Dengan masa sesingkat itu, memasak bukan lagi masalah ketika sahur dan berbuka =)

PERBEZAAN FJORD TROUT DAN SALMON

Pada mulanya aku juga agak keliru. Ikan Fjord Trout dan Salmon, kedua-dua mempunyai rasa dan mempunyai fizikal hampir serupa. Tetapi Trout dikategorikan sebagai ikan jenis 'mewah' kerana dagingnya berwarna merah jingga yang mendalam dengan sedikit warna putih. Ikan Fjord Trout Norway  kaya dengan rasa, dan kita boleh merasai perbezaan rasanya yang tersendiri selepas makan.

Ikan Fjord Trout Norway mempunyai kulit yang berkilat dan keperakan seperti salmon, dan boleh membesar sehingga 2.5 kilogram, sedikit kecil daripada salmon. Diternak di dalam lautan Fjord Norway yang sejuk berais dengan air laut bergabung dengan air tawar segar dari glasier dan salji, ikan-ikan ini melalui proses piawai tertinggi untuk menghasilkan ikan yang segar.

Norway adalah pengeksport makanan laut kedua terbesar di dunia dan pengeluar salmon Atlantik dan Ikan Fjord Trout yang terkenal di dunia. Perolehan hasil laut adalah sebahagian budaya dan sejarah Norway yang amat penting. Pengalaman turun temurun dalam mendapatkan kekayaan hasil lautan memberikan orang Norway pengalaman unik untuk menguruskan sumber ini dengan cara yang betul supaya mendapat ikan yang berkualiti tinggi.

Ikan Fjord Trout Norway - Resepi Untuk Bulan Ramadhan


Kaffir Cili Ikan Trout Fjord Norway dengan Bubur Quinoa

Bahan-bahan
1 filet trout
1 daun limau purut, dihiris nipis
1 limau, dihirau
1 cili padi merah, dihiris
1 cawan quinoa, dimasak
1 cawan stok ikan
1 daun bawang, dihiris
Garam dan lada, secukup rasa

Cara
1) Masukkan quinoa yang sudah dimasak dan stok ikan ke dalam pot dan reneh hingga ia menebal memjadi bubur keseluruhannya.
2) Dalam masa yang sama, letak ikan trout, daun limau purut, limau, cili padi dan daun ketumbar di atas satu kerajang aluminium.
3) Taburkan garam dan lada secukup rasa dan balut dengan ketat.
4) Bakar di dalam ketuhar dengan 200C selama 15 minit.
5) Letakkan bubur di dalam mangkuk. Selepas ikan trout dimasak, keluarkan ikan trout dari ketuhar dan hidangkan di atas bubur bersama dengan sedikit daun bawang.

Resepi Kaffir Cili Ikan Trout Fjord Norway dengan Bubur Quinoa

Seared Ikan Fjord Trout Norway dan Salad Kentang Asia

Bahan-bahan
1 filet trout
2 kentang, dimasak
1 sudu makan sos soya
1 sudu makan minyak bijan
1 daun bawang, dihiris
1 sudu teh bawang merah goreng
1 inci halia, diparut
Garam dan lada, secukup rasa
Minyak zaitun 

Cara
1) Taburkan ikan trout dengan sedikit minyak zaitun dan diikuti dengan garam dan lada.
2) Bakar ikan trout di dalam ketuhar dengan 200C selama 10 minit.
3) Potong kentang bentuk kiub dan letakkan ke tepi.
4) Pukul sos soya, minyak bijan dan halia yang diparut bersama. Gaul dengan kentang.
5) Masukkan daun bawang dan daun bawang merah goreng dan hidangkan dengan ikan trout bakar.

Resepi Seared Ikan Fjord Trout Norway dan Salad Kentang Asia

Ikan Fjord Trout Norway Bakar dalam Daun Pisang

Bahan-bahan
1 filet trout
1 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh gula perang
1 sudu teh belacan, diparut
Daun limau purut, dicincang halus
Minyak zaitun
Garam, secukup rasa
Daun pisang

Cara
1) Gaulkan serbuk kari, serbuk cili, belacan, gula da garam bersama-sama.
2) Buat belahan (slits) atas kulit ikan trout.
3) Sapu campuran rempah pada ikan. Pastikan daun limau purut dimasukkan ke belahan ikan (slits).
4) Taburkan sedikit minyak di atas ikan lalu bungkus dengan daun pisang.
5) Panggang bungkusan itu di dalam ketuhar dengan 220C selama 15 minit.
6) Hidangkan dengan sambal di tepinya.

Resepi Ikan Fjord Trout Norway Bakar dalam Daun Pisang

KENAPA PERLU MASUKKAN IKAN FJORD TROUT NORWAY DALAM DIET HARIAN SEPANJANG RAMADHAN?


Ini soalan menarik. Kenapa pentingnya memasukkan Ikan Fjord Trout Norway di dalam menu diet harian kita sepanjang Ramadhan ini? 

1) Keperluan protein yang tinggi

2) Kaya Omega 3 untuk perkembangan otak
 Kandungan Omega 3 yang tinggi pada Ikan Fjord Trout membantu melegakan keletihan dan memperbaiki konsentrasi.

3) Kandungan lemak sihat membakar lemak perut
What? Seriously?
And Yes! Apabila berpuasa, badan akan mengalami stress disebabkan perubahan pola dan waktu pemakanan dan apabila stress level meningkat, kita akan lebih berpotensi untuk mengumpul lemak, terutamanya di bahagian perut. Mengambil diet pemakanan yang kaya dengan lemak sihat seperti yang terdapat di dalam Ikan Fjord Trout sangat membantu membakar lemak perut.

4) Kulit berseri
Perubahan waktu tidur dan kekurangan air boleh mempengaruhi kondisi kulit. Kulit akan nampak kusam dan kurang berseri.  Minyak Ikan Fjord Trout Norway sangat membantu untuk proses rejuvenasi dan menyuburkan rambut, kulit dan kuku untuk kesihatan kesuluruhan dan seri kulit.

Makan Ikan Fjord Trout Norway
 Bon Appetit !
 

Friday, May 18, 2018

Menu Berbuka Puasa 1439H - Hari 1

May 18, 2018 0 Comments
Assalamualaikum, selamat pagi! Hai, semalam Alhamdulillah dah 1 Ramadhan. Korang semua, macam mana puasa semalam? Kerja tak? Hehehe. Dan benda paling best nak tanya, biasanya adalah....Korang berbuka apa semalam? Masak sendiri ke beli kat bazar? Jom share menu berbuka puasa hari pertama korang.

MENU BERBUKA PUASA SIMPLE

Kalau masak sendiri, memang cari menu berbuka yang mudah dan simple lah jawapannya. Tapi Ramadhan pertama ni, mak kita yang masak tau awak! Yey, Simple tapi sedap! Aku balik kerja sempat buat air sunquick je :D

MENU BERBUKA PUASA 1439H - HARI 1

Menu mudah berbuka puasa 1439H

Semalam kami berbuka dengan sambal udang, ikan selar goreng, kambas goreng telur dan sambal asam pedas ikan.

Menu mudah berbuka puasa 1439H 

 Tak sedar rupanya dalam hujan renyai-renyai petang tu, abah keluar pegi bazar dengan Epa. Katanya nak cari kuih bakar. Alaaaa, kuih yang kaler hijau tu, manis-manis atas tabur bijan. Sedap!

Sekali bawak balik jugak lauk masak lemak ikan & cendawan. Tetiba meriah pulak lauk atas meja :D

Masak lemak ikan tu, ikan senangin kut? Rasanyalah sebab aku pun tak cam ikan bila dah kena potong masuk lauk gini. Sedap jugaklah, ingatkan tawar sebab tukang masak puasakan? Hahaha. Tapi paling ralat, bila nak makan lagi sekali balik dari solat terawih malam tu, lauk ni dah basi. Dah berbuih. Aduhai. Masak pukul berapa lah agaknya lauk diorang kat bazar ni kan?

Menu mudah berbuka puasa 1439H

Sup kambing!!!!! 

Walaupun tak nampak kambingnya, tapi dalam bekas sup tu ada daging kambing! Pun beli jugak.

 Menu mudah berbuka puasa 1439H

Sambal udang tu ada 1 bekas lagi bawak pi sahur pagi ni. Senang masak sekali harung, pepagi takdelah berkecah dapur nak masak lagi. Kan?

Korang masak ape pulak hari ni? 

 


Wednesday, May 16, 2018

Ikan Patin Tempoyak Terbaik!! di Kak Nik Patin House Pantai Dalam

May 16, 2018 0 Comments
Okey okey, ini cerita terakhir sebelum masuk mood Ramadhan 1439H, hehe. Lunch terakhir sebelum kita semua mula berpuasa esok, kita sempurnakan dengan makan Ikan patin Tempoyak!!! di Kak Nik Patin House Pantai Dalam.

PATIN TEMPOYAK PANTAI DALAM


Kak Nik Patin House di Pantai Dalam ni memang selalu kami terjah bila teringin dan rindu dengan patin Pahang. Even ada orang kata tak boleh lawan patin Temerloh, tapi bagi aku ok sangat dah rasanya kat sini. 

Kuah tempoyak tuuuuuu, pekat, manis dan pedas sikit. 


Ikan Patin Tempoyak Terbaik di Kak Nik Patin House Pantai Dalam

Boleh tambah lagi sambal tempoyak, sambal belacan, sambal cili, budu ke kalau tak cukup. Aku selalu tambah 1 mangkuk kecik tempoyak + budu + sambal belacan. Gaul semua tu.

Balik kolej sendawa burppppp!! :D


IKAN PATIN TEMPOYAK TERBAIK PANTAI DALAM

 
Ikan Patin Tempoyak Terbaik di Kak Nik Patin House Pantai Dalam

 Pinggan aku tadi, hehe. Patin bahagian tengah + tempoyak rahsia & ulam. 

Harga? 

Tak kisah mana-mana bahagian ikan, flat rate RM12. Masa nak cedok ikan dari periuk, aku selalu mintak "Bang, bagi saya bahagian yang paling besar" Kahkahkah. Orang kata bahagian kepala yang selalu paling mahal kan?


Ikan Patin Tempoyak Terbaik di Kak Nik Patin House Pantai Dalam

Kat sini famous jugak dengan ikan air tawar lain, like baung. Udang galah pun ada.

Ikan Patin Tempoyak Terbaik di Kak Nik Patin House Pantai Dalam

Nak datang sini waze je Kak Nik Patin House. Make sure datang lepas Ramadhan. Oh ye, Kak Nik kata Ramadhan ni dia buka kedai juga bermula masa berbuka hingga pukul 9 malam SAHAJA. Lewat dari tu depa nak pegi terawih ler.

Okeh. Selamat berpuasa Ramadhan! Jangan puasa yangyok, nanti kena tangkap naik van jenazah! Haha.

Assalamualaikum =)







Tuesday, May 8, 2018

Pes Soto RnR Pagoh

May 08, 2018 0 Comments
Masa balik dari Kenduri Pah, aku ada cerita kan yang kami banyak kali berhenti, di hentian sebelah, RnR lagilah confirm wajib berhenti, ye tak? ๐Ÿ˜†

Last RnR kami berhenti RnR Pagoh, kakak aku singgah solat. Lepas solat, memang dah aim nak singgah tengok barang IKS & borong buah buat kudap-kudapan dalam kereta.

Personally, aku lagi suka RnR menghala ke utara, dia macam lagi banyak pilihan, buah toksah cakap la. Berpinau mata nak beli. Tinggal sanggup nak beli mahal sikit ke tak, itu je. 

Lepas borong buah, aku nampak ni.

PES SOTO SEDAP 

Produk IKS yang ada kat RnR ni selalunya sedap-sedap okeh! Kuantiti pun banyak, harga murah je. Aku beli sepeket RM5.

1 peket 200g boleh guna 5L air jadi kuah soto. Sesuaila untuk family aku 6 orang kat rumah kuantiti ni.

Meehon soto paling sedap dan mudah disediakan

Kuah kicap tak beli yaaaa. Itu buat sendiri. 
Sedap gila kuah kicap aku, kahkah. Puji diri sendiri. ๐Ÿ˜†

Aku pun google je cara buat kuah kicap sebab sebelum ni aku makan tauhu cicah kuah kicap, kuah kicap cair. Tak kick. Bila buat sendiri rupanya senang gila weh buat. Sapsapsoi, 5 minit siap. 

Mak kata
"Haaaa, pandai pun buat sambal kicap. Bukan tak tahu, pemalas je"

Mukadimah mak sebelum mula makan. Sempat lagi tu bagi bola tanggung. Dah aku yang beriya nak makan, haruslah tiba-tiba transform  jadi rajin. Dan Google kan ade mak. Haha.

Lagipun soto rasa tak lengkap takde kuah kicap. Macam pakai mekap takde lipstick. Haaaa begitu metaforanya kawan-kawan.

Lepas ni mak dah order lagi nak makan dengan tauhu goreng. Tauhu sumbat. Nampak gaya boleh buat bisnes dengan mak aku ni ๐Ÿ˜‹

Meehon soto paling sedap dan cepat disediakan

Rezeki Amin, kebetulan dia balik minggu ni, dapatla merasa. Kalau korang tengok mangkuk dia, korang pun boleh pengsan. Penuh membukit!

Nasi impit + Tauge + Bergedil + Meehon + Daging Ayam di Carik + Bawang Goreng. Tak masukkan kacang tanah sebab Eja & Amin tak suka kacang. Punca jerawat katanya!

Pes Soto ni sedap! Masuk 5L air pun pekat lagi rasa dia. Next time boleh cuba jenis lain pulak. 

Sebenarnya kan, betul-betul nak buat sendiri pes tu, boleh insyaAllah. Tapi aku sangat malas. Nak sedia itu ini. Grrrrrrr. Tapi nak makan sedap. Kah. ๐Ÿ˜†



Monday, May 7, 2018

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

May 07, 2018 1 Comments
Cara pembayaran ezbuy menggunakan ATM bank transfer | Ramai rupanya yang suka shopping ezbuy ya? Banyak duit korang kan, asyik shopping. Hehe. Alhamdulillah murah rezeki. 

Yang bershopping kat ezbuy ni, selalu pilih opsyen internet banking la kan? Sebab rupanya ada juga yang pilih kaedah ATM bank transfer. Dalam entry ezbuy aku sebelum ini, masa tu ezbuy baru nak femes, baru lagi launch time tu website dia pun kekadang buat aku confuse. Haha.

Masa tu ada dah opsyen pembayaran ATM, tapi aku tak explore sebab tak pilih bayar guna cara tu. Tapi dari 2017 weh orang tanya membawak ke tahun ni cara bayar ezbuy guna kaedah ATM Bank Transfer. 

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Jadi, jom kita sama-sama explore pilihan pembayaran guna ATM bank transfer ni. Terpaksa memaksa shopping namanya ni.


Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Okeh. Tajuk sikit punya skema. Mula-mula ko pilih barang apa nak beli. Lepas tu tengok kos shopping tu, ada international shipping (sebab item ezbuy mostly dari China. So korang tolong bayar kos shipping sama-sama).

TIPS EZBUY 101: Pilih kos international shipping paling murah. Pandai-pandailah pilih barang ya.

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer


Tengok, karpet dapur lain corak tapi harga sama, int. shipping beza. Jangan lupa baca betul-betul description. 

Settle shopping semua, tekan gambar cart, checkout. Dalam bulatan tu ada tanda ? untuk kos shipping tempatan (dalam Malaysia) pulak.

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Sabar dulu, tekan Pay.

Keluar summary page barang kita tadi beserta harga tapi belum termasuk kos pos. 

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Pilih cara penghantaran. Keluar opsyen nak hantar barang tu COLLECTION (ko ambik barang sendiri kat checkpoint ezbuy) atau HOME DELIVERY. Home delivery charge RM8. 

Collection tu bayar ke tak sila tengok sendiri ya. Nanti tolong updatekan kat komen ๐Ÿ˜‰

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Aku pilih home delivery. Masukkan address untuk penghantaran. Kalau ada kod voucher / diskaun boleh letak. In case beli barang mahal rasa nak insuranskan barang tu pilih sekali insurans. Tapi kena tambah duit lagi tau!

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Settle semua? Harga pun dah termasuk kos postage. Tekan Pay.

Keluar paparan PAYMENT.

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Yang tanya macam mana nak bayar ezbuy guna kaedah ATM bank transfer sini baca. Pilih opsyen bank transfer.

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Okeh, keluar paparan bank transfer. Ada no akaun ezbuy yang aku bulatkan tu. Bank in ke akaun ezbuy tu.

Lepas tu update:
๐Ÿ’ŽTransaction from - Nama korang
๐Ÿ’ŽTransaction no - No rujukan yang tercatat kat bank slip

Cara Pembayaran Ezbuy Menggunakan ATM Bank Transfer

Pilihan i-banking tu tukar kepada ATM.

Submit. Siap.











Sunday, May 6, 2018

Malas tukar duit

May 06, 2018 1 Comments
Money Changer Semenyih | Tak sampai 2,3 hari lagi nak pergi Aceh, tapi duit tak tukar lagi, macam mana? ๐Ÿ˜ฉ

Sebenarnya aku malas nak tukar duit ni. Serius malas! Masa pergi Jepun sebelum ni kawan aku bawak tukar duit kat Masjid India. Boleh tahan berbaloi katanya dan sebab dah biasa best deal dengan money changer sana.

Lepas tu masa Vietnam datang dah perangai malas. Gamble pegi langsung tak tukar se sen pun Dong!

Tapi sebab shopping HCM tu majoriti pakai duit Malaysia pun boleh, kurang sikit gabra tu. But still aku tukar jugak sikit duit Dong di Vietnam buat beli kopi diorang yang kaw gila kat Malaysian Street tu! Kerana kopi aku menukar duit. Cewah ๐Ÿ˜‹

Bila kali ni nak ke Aceh, dah sampai hujung minggu ni, pun tak tukar duit lagi. Aku malas nak tukar kat KL sebab sebulan 2 ni aku kerap outstation, tak sempat nak panas kerusi outstation lagi. Duit habis atas jalan isi minyak dan tol je.

Jadi dah beberapa hari aku google money changer di Semenyih. 

Yang keluar asyiklah money transfer. Yaaa, aku tahu kat Semenyih ni ramai foreigner, jadi agensi money transfer ni tumbuh macam span serap air! Berkembang pesat weh!

Terbaru aku berjalan di CS Bangi, dah ada money changer di situ ya! Aku singgah dan periksa kadar tukaran IDR dan MYR.

Singgah dan go! 
Kan dah kata aku malas! Kahkah.

Eja bagi maklumat yang memang ada 1 money changer di Semenyih ni, last time ada kawan kilangnya yang tukar duit di situ.

Aku terfikir "Dah 15 tahun aku duduk Semenyih, shopping raya tetiap tahun kat situ, tak pernah nampak money changer pun?"



Ya, aku dan noob memang tak dapat dipisahkan.

Memang ada weh sebijik money changer di Semenyih. Lokasinya terletak di kedai baris hadapan Econsave Semenyih, bersebelahan Klinik Mediveron. Kedai kecik comel je, entah kenapa tak pernah perasan ๐Ÿ˜…


Money changer Semenyih

"Mesti korang pun baru tahu kat Semenyih kecik ala pekan koboi ni pun ada money changer kan?". Haha.

Rate tukaran hari ini MYR ke IDR, RM2002 dapat 7 juta Rupiah. Jadi jutawan segera hari ni.

Settle urusan tukar duit, terus ke Tesco pula cari barang dapur. Mak beli pula air nenas madu yang terletak berhadapan Bank Islam. 


Air nenas madu sedap di Semenyih

Rasa memang KAW dan penuh nenas! Sambil minum tu, terasa serat nenas. Fuh, dah macam minum minute maid pulpy pula rasanya! Korang kalau suka air nenas boleh try air nenas kakak ni. Senang je nak carik, depan Bank Islam Semenyih. Nenas madu dia pun banyak dan manih, macam aku. Kahkah.


Shopping di Kedai RM2 Setia Eco Hill Semenyih

Kedai 2 Ringgit baru bukak kat Eco Hill la! Macam biasala, bila ada kedai baru bukak je, terutama Kedai 2 Ringgit, sambutan dia wow sangat.

Ramai betul manusia melabur duit beli barang harga RM2.12 ni. Oh ye, kat sini harga barang siap termasuk GST. Berbanding dengan Kedai Eco RM2 di Rinching tu, di Rinching harga barang hanya RM2. GST dikenakan pada harga total. 

Personally aku lagi suka ke Kedai Rco RM2 Rinching, tapi sebab kedai baru kan di Eco Hill ni, kita bagi meriah sama dia.


Hujung-hujung sebelum bayar ada lagi pertambahan barang. Total laburan di sini RM23.30. 

Yang selalu tukar duit asing ni, pada pendapat korang, adakah lokasi money changer (seperti bandar / pinggiran bandar / luar bandar) memainkan peranan penting dalam menentukan berbaloinya tukar wang tersebut? Ye ke tak?


Friday, May 4, 2018

3 Menu Special di Bufet Ramadhan | Kota Seriemas Golf & Country Club Nilai

May 04, 2018 1 Comments
3 Menu Special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club Nilai | Apa yang membezakan setiap bufet ramadhan yang ditawarkan di hotel-hotel mahupun restoran untuk pelanggan mereka?

Kalau korang tanya aku, pastinya aku akan cakap harga dan juga menu yang ditawarkan. Kan?

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Dan baru-baru ini, aku berpeluang untuk menikmati Bufet Ramadhan di Kota Seriemas Golf & Country Club Nilai. Pertama kali kesini sebenarnya, tetapi aku confirm sangat SUKAKAN beberapa menu yang aku jarang dan tak pernah jumpa sepanjang hadiri bufet ramadhan sebelum ini.

Aku pasti kalau aku suka, korang pun mesti suka! ๐Ÿ˜‰

Dah sedia?
Jom.

SHUKOOR BUFET RAMADHAN | KOTA SERIEMAS GOLF & COUNTRY CLUB

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Aku hadiri majlis ini bersama Epa, dan bertolak dari rumah apabila jam menghampiri 6 petang. Kelam kabut ya aku drive disebabkan janji Melayu yang aku tabur mengatakan aku akan sampai jam 6 petang! Haha.

Syukur Alhamdulillah, apabila aku sampai majlis belum bermula. Jadi sempat jugak aku meronda dan meninjau. Hm. Banyaknyaaaaa pilihan makanan! 

3 MENU SPECIAL SHUKOOR BUFET RAMADHAN KOTA SERIEMAS GOLF & COUNTRY CLUB


Shuwa Whole Lamb 

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Ini aku letak paling atas sekali sebab apa?Sebab ia paling SEDAP lah! Itu pun tak tahu ๐Ÿ˜†

Kambing Shuwa ni dimasak di dalam tanah, kambing dibalut dengan aluminium foil, dan daging kambing masak empuk hasil dari haba bara yang ditanam bersama dalam tanah tadi.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Kau tahu, pertama kali tengok chef potong isi kambing pun dah tahu.

Lembut gila, juicy, hidu-hidu tak ada bau hamis dan paling penting. Kulit luar dia tak hangusssssss. Yey.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Aku lambat beratur sebab nak tunggu solat Maghrib dulu. Bila turn nak beratur je ya rabbi manusia punya ramai. Gigih semua nak makan kambing.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Dah dapat ❤

Ya Allah, nabilah tak kuat ya Allah.
Menyesal tak ambik banyak-banyak. Serius kambing tak ada bau, lembut sangat tau! Sebab kadang-kadang kambing yang bakar ni ada liat kan? 

Ni tak. Lembut je semua. Cicah dengan sos blackpaper. Takpun cendawan. Ataupun sos mint. Ataupun makan kosong gitu je. Pengsan.

Serius, ini korang kena mintak penuh pinggan ok! Tapi sambil-sambil tu ingat jugak orang belakang yaaaa. 


Manuk Pansuh

Manuk = Ayam
Pansuh = Buluh
Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Jadinya ayam buluh aka ayam yang dimasak dalam buluh. Rezeki aku jumpa kat sini sebab sebelum ni aku ke Sarawak, tapi tak dapat try ayam pansuh original Sarawak.

Masak dalam buluh, berkuah sikit ayam dia. Rasa?

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Korang campur dengan sos cendawan. Peh. Lazat berkrim. Next time mungkin boleh request umai pulak?

AYAM PASU

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club
Seksi yawwww

Ok, ini tak berapa rare, tapi WAJIB rasa di Shukoor Bufet Ramadhan Kota Seriemas ini.

Aku saja tanya staf yang jaga ayam ni
"Dik, kenapa tak gantung ayam ni dalam pasu lagi besar, senang"

"Tak tahu kak, ini resepi chef"
Sambil pandang muka chef, kahhhhhh. Saja je tanya laaaa, jangan gelabah sangat dik.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Ayam pasu ni ok lah bagi aku. Juicy, tapi isi kat dalam masak. Perapan pun sedap, makan dengan sos cendawan / blackpaper. 

4 pilihan sos. Sos blackpaper, mushroom, lemon-mint dan teriyaki.

MENU BUFET RAMADHAN KOTA SERIEMAS


Selain yang wajib rasa tu, Kota Seriemas Golf & Country Club juga menyediakan pelbagai pilihan menu lain. Antaranya,

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club
Lala masak serai halia ๐Ÿ‘

Daging blackpaper



Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club
Ikan keli lomak cili api ๐Ÿ‘

Udang

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club
Ulam station
Kat sini disediakan sehingga 4 jenis sambal! Petai cicah sambal belacan? Ikan masin goreng? Telur masin? Tauhu goreng? 


Ada banyak lagi.

Peminat Laksa & Sup?

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club
Tahu tak ape ni??????

Haaaaaaaa, suka tetel? Jengjengjeng, letaklah seberapa banyak daging & lelemak tu dalam mee / beehon sup korang.

Sup

Laksa

Aku dah rasa,  LAZAT! Tapi sedikit peringatan, station ni cepat kehabisan stok. Mohon laju-laju ambil ya kalau nak. Laksa ada di station sebelah barangan sup.

Desert Bufet Ramadhan Kota Seriemas Nilai

Station desert ni berada depan sekali dari pintu utama berdekatan station air. Kuih tradisional, kek, brownies dan kurma disediakan.


 Tak sempat rasa puding ๐Ÿ˜ซ

 Bubur nangka madu. Patut wangi.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Oh ye, ABC pun ada sebenarnya. Tapi aku tak ambik sebab tak minat sangat. Tapi puding yang aku nak, tak sempat rasa. 


Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club


Pinggan aku dan Epa, hehe. Tak ingat berapa round makan, yang pasti semua licin.


Bila semua makanan habis, of course jadi macam kucing disorong bantal! Takpun macam kura-kura tergigit gula-gula. Ekeke. Mata pun dah hilang. Maknanya kena sambung balik tidur lah okay!

Harga Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club Nilai

Shukoor Bufet Ramadhan berharga hanya RM58/pax. Antara yang berpatutan harganya setakat ini.

Menu special di Bufet Ramadhan Kota Seriemas Golf & Country Club

Jadi dah tertarik nak tempah bufet ramadhan ini? Boleh hubungi call laju-laju no yang tertera seperti gambar di atas! 

Istimewa jika berbuka puasa disini juga, disediakan surau yang besar dan juga terawih bersama imam jemputan setiap hari.

Dah berbuka, solat magrib, sambung makan, solat isyak dan terawih. Boleh sambung makan lagi. Ekekeke.

Sambil makan ada persembahan. 

Alamat: No. 1, Persiaran Seri Emas Golf, Kota Seriemas, 71800 Nilai Negeri Sembilan
Website: https://www.seriemasgolf.com/
Facebook: @seriemasgolf
No phone: +606 790 9339

Selamat berpuasa!



Follow Us @nshahira88